ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ
«Φιλεργατικός» οίστρος στον ΟΣΕ

Χρυσώνοντας το χάπι των αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων στις πρώην ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων με... κοινωνικό πρόσωπο!

Εκστρατεία εξωραϊσμού της άγριας αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, άρχισαν το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη. Ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο αυτό φαίνεται να έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, στην εποπτεία της οποίας ανήκουν αρκετές πρώην ΔΕΚΟ.

Ετσι, μετά τις προχτεσινές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κ. Σταυρόπουλου προς τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής», την... πυροσβεστική σκυτάλη παρέλαβε χτες ο ίδιος ο υπουργός Μιχ. Λιάπης. Κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Διον. Χιόνη, ο υπουργός - με ιδιαίτερα... φιλεργατικό οίστρο - επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, λέγοντας ότι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» από το μετασχηματισμό του ΟΣΕ σε «πελατοκεντρική» επιχείρηση. Προετοιμάζοντας, όμως, το έδαφος, μίλησε για «δύσκολες, αλλά απαραίτητες αποφάσεις», για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι «το εργασιακό status και τα εργασιακά δικαιώματα δεν επηρεάζονται επ' ουδενί»!

Ο Μιχ. Λιάπης «ξόδεψε» πολλές «φιλεργατικές» κορόνες. Στα πλαίσια αυτά, έκανε αναφορά στο «κοινωνικό κράτος που παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης» και γενικά εμφανίστηκε υπέρμαχος «της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, που ζουν την οικογένειά τους με ένα μισθό». Και όλα αυτά για να καταλήξει ότι «οι καιροί απαιτούν αλλαγές για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και δουλιά για όλους». Ο Μιχ. Λιάπης ισχυρίστηκε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση με το νόμο για τις ΔΕΚΟ, είναι... «μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο, με κοινωνική συναίνεση». Είπε και άλλα πολλά. Εκείνο που δεν είπε, είναι τι όφελος μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ξήλωμα άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων, που προωθεί η κυβέρνηση και στους τομείς του σιδηροδρόμου αλλά και γενικότερα στις πρώην ΔΕΚΟ.

ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ

Το «πράσινο φως» να συνεχίσει σε ακόμα αντιλαϊκότερες μεταρρυθμίσεις πήρε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνάντηση που είχε με την αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Ανταγωνισμού, Νέλι Κρος.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Επιτρόπου, καθώς - όπως αναφέρθηκε - οι δομικές αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία με την εφαρμοζόμενη πολιτική όπως και το «έργο» που επιτελεί είναι ιδιαίτερα δύσκολο και «αξίζει κάθε δυνατής στήριξης και υποστήριξης».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα:

  • Της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ.
  • Των αφορολόγητων αποθεμάτων των εταιριών, για το οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοθετική ρύθμιση, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική νομοθεσία, αν και εκκρεμούν οι υποθέσεις των παρελθόντων ετών.
  • Στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλες περιπτώσεις στις οποίες το ελληνικό κράτος κατηγορείται για τη χορήγηση ...«παράνομων ενισχύσεων»!

Η κυβέρνηση έδωσε - διά στόματος του υπουργού Οικονομίας - υποσχέσεις να εκπληρώσει στο ακέραιο τις απαιτήσεις της Κομισιόν. Ετσι η συνάντηση έληξε με την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης εποικοδομητικού πνεύματος ώστε να εκλείψουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κολεγιά «Μάρφιν» - «Εγνατίας Τράπεζας»

Ενισχύεται η τάση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τα λεγόμενα μεσαίου μεγέθους και κεφαλαιοποίησης πιστωτικά ιδρύματα. Τους... επιχειρηματικούς «γάμους» πρόκειται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Οι τραπεζίτες στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και να αυξήσουν τα κέρδη τους, είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν και σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο η «Μάρφιν» στις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να διευρύνει τη συμμετοχή της στην «Εγνατία Τράπεζα», που σήμερα ανέρχεται στο 14% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που στάλθηκε στο χρηματιστήριο, οι μεγαλομέτοχοι της «Εγνατίας» (Θεοχαράκης κ.ά.) θα «διευκολύνουν τη μεγαλύτερη είσοδο της Marfin στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας, ώστε το τελικό ποσοστό της Marfin να διαμορφωθεί συνολικά κατ' ελάχιστο στο 34% και κατά μέγιστο στο 49% του συνόλου των κοινών μετοχών».

Να σημειωθεί πως στη μετοχική σύνθεση της «Μάρφιν» πρόκειται να συμμετάσχει ως στρατηγικός μεγαλομέτοχος η «Dubai» (Ντουμπάι) με την εξαγορά του 31,55% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διχαστική κυβερνητική μεταχείριση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας αντιπαράθεσης μεταξύ των ρυζοπαραγωγών της χώρας είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του Κόμματος επισημαίνει: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους ρυζοπαραγωγούς της χώρας, που καλλιεργούν ρύζι σε χωράφια εκτός του νομού που διαμένουν, η παράλογη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να τους μειώσει τη στρεμματική επιδότηση, εξαιτίας του προστίμου συνυπευθυνότητας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ρυζοπαραγωγούς που τα χωράφια τους και η διαμονή τους είναι στον ίδιο νομό. Με τη διχαστική αυτή απόφαση η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει σε αντιπαράθεση τους ρυζοπαραγωγούς γειτονικών νομών, με στόχο να συγκαλύψει τις ευθύνες της και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις χαμηλές ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που συναποφάσισαν και εφαρμόζουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και την ισότιμη μεταχείριση των ρυζοπαραγωγών;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για την κατάργηση της ποσόστωσης και του προστίμου συνυπευθυνότητας στο ρύζι;
Κλειστοί αύριο οι φούρνοι

Ψωμί για τρεις μέρες θα πρέπει να προμηθευτούν οι καταναλωτές σήμερα. Οπως ανακοίνωσε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας - Προαστίων και Περιχώρων, τα αρτοποιεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά λόγω της αργίας της 25ης Μάρτη.

ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τη Δευτέρα η πρώτη συνέλευση του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση.

Την Τετάρτη 29 Μάρτη, στον ίδιο χώρο, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ανακαλούνται «Volkswagen TARO»

Ανακαλούνται για αντικατάσταση της μεσαίας μπάρας του συστήματος διεύθυνσης 1.439 επαγγελματικά οχήματα «Volkswagen» μοντέλο TARO. Η ανάκληση αφορά οχήματα κατασκευής 1989 - 1997.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210. 9960.250.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμπόρευμα και το υδρογόνο

Την εφαρμογή «επιθετικότερης πολιτικής» και την «ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών για τεχνολογία, προϊόντα και υποδομές υδρογόνου», προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το υδρογόνο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει «το τρένο του υδρογόνου» είπε ο υπουργός, ο οποίος αντιμετώπισε και αυτή τη μορφή ενέργειας πρώτα απ' όλα ως εμπόρευμα. Γι' αυτό φρόντισε να επισημάνει ότι η ιδιαιτερότητα της χώρας μας «μπορεί να καθιστά την ενεργειακή λύση του υδρογόνου βιώσιμη ακόμη και στην παρούσα πρώιμη φάση, σ' ό,τι αφορά την εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας».

«Βιώσιμη» από την άποψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι και το βασικό κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής για την προώθηση ή μη διαφόρων τεχνολογιών. Κι αυτό, παρότι ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε ότι «η παραγωγή υδρογόνου είναι μια σημαντική συμπληρωματική λύση για την Ελλάδα» και κάλεσε στη διαμόρφωση μιας «Εθνικής Στρατηγικής Ερευνας και Ανάπτυξης των Τεχνολογιών Υδρογόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ