ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Πυροδοτούν νέα ακρίβεια στα ακίνητα

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για τη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, που αναμένεται να προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές των ακινήτων

Οι μεγαλοεργολάβοι και γενικότερα το κύκλωμα που λυμαίνεται και θησαυρίζει από την κατασκευή και το εμπόριο κατοικίας, είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα νεόδμητα ακίνητα με συντελεστή 19% που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζεται ήδη από την 1η Γενάρη 2005. Τη νύφη θα την πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, τα λαϊκά στρώματα της χώρας, καθώς εκτός από τους πρόσθετους φόρους θα πληρώσουν και τα διάφορα «καπέλα» που βάζουν οι μεγαλοκατασκευαστές.

Το κατασκευαστικό κύκλωμα και άλλα σαπρόφυτα του χώρου, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, άρχισαν ήδη να μηχανεύονται τρόπους, προκειμένου να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές, αλλά και να αναθερμάνουν το εμπόριο στέγης στο όνομα των επερχόμενων ανατιμήσεων που οι ίδιοι - με πρόσχημα και τον ΦΠΑ - σχεδιάζουν. Οι μεγαλοκατασκευαστές σχεδιάζουν να μετακυλίσουν το φόρο και στην αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία «στα χαρτιά» (με βάση το νόμο) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η απόκτηση κατοικίας, τέτοιας που να ικανοποιεί τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Είναι απόλυτα φανερό πως οι ανάγκες αυτές, το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απόκτηση αξιοπρεπούς κατοικίας δεν μπορεί να αφεθεί στους κεφαλαιοκράτες που λυμαίνονται το χώρο. Ομως, το κατασκευαστικό κύκλωμα ετοιμάζεται να μετακυλίσει το φόρο και στην αγορά πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, η βάση υπολογισμού του ΦΠΑ είναι η μεγαλύτερη τιμή ανάμεσα στο προϋπολογιζόμενο ή το τελικό κόστος και στην αντικειμενική αξία της κατοικίας. Αγνωστο για την ώρα είναι το πώς θα μεθοδεύσουν τις λογιστικές εγγραφές τους οι κατασκευαστές. Γεγονός είναι ότι η υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα στις Εφορίες να επικαλεστούν και άλλα «συμπληρωματικά στοιχεία» (για παράδειγμα τιμές αγοράς) και να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο κατασκευαστής έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το κόστος που καταλογίζεται και να προσφύγει στην κρίση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), η οποία είναι «δεσμευτική» για τις ελεγκτικές αρχές. Γεγονός είναι ότι ο ΦΠΑ στα ακίνητα δεν είναι καινούριο φρούτο. Η επιβάρυνση ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Εφαρμόζεται στα υλικά κατασκευής, σε τιμολόγια που εκδίδουν οι επαγγελματίες του χώρου κ.ά. ανεξάρτητα από το βαθμό υποτιμολόγησης που, κάθε φορά, πετυχαίνουν. Σε αυτή τη φάση το κύκλωμα κατασκευής και εμπορίας επιχειρεί να «θολώσει τα νερά», προκειμένου να «δικαιολογήσουν» τις σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο ΦΠΑ στα ακίνητα εφαρμόζεται στις πολεοδομικές άδειες που εγκρίνονται από την 1η Γενάρη του 2006. Ο συγκεκριμένος φόρος αντικαθιστά το φόρο μεταβίβασης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Εντείνονται οι τάσεις μονοπώλησης

Αποκαλυπτικά στοιχεία, έρευνας του ΙΟΒΕ

Μονοπώληση του κλάδου των τροφίμων - ποτών από τις μεγάλες επιχειρήσεις με έμφαση στην κερδοφορία διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του 2005 του ΙΟΒΕ για τον κλάδο. Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της έρευνας, μόλις το 4% των επιχειρήσεων της μεταποίησης της βιομηχανίας τροφίμων - ποτών στην Ελλάδα κατέχει το 52% του συνολικού τζίρου και το 78% των συνολικών καθαρών κερδών!

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία τριετία, ενώ ο όγκος παραγωγής και οι πωλήσεις του κλάδου παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία, η γενικότερη τάση στο επίπεδο της απασχόλησης διαμορφώνεται «ελαφρά αρνητική». Συνολικά στην Ελλάδα η βιομηχανία τροφίμων - ποτών εμφανίζεται ως ο πρώτος κλάδος σε πωλήσεις. Ενδεικτικά, το 2002 ο κλάδος πραγματοποίησε το 24,4% των συνολικών πωλήσεων της μεταποίησης με δεύτερο τον κλάδο παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα και ποσοστό 16,1%.

Οσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών που πουλάει η βιομηχανία του κλάδου, τα προϊόντα (δείκτης τιμών παραγωγού) την περίοδο 1995 - 2004 αυξήθηκαν (μέσο όρο) ταχύτερα από αυτές του συνόλου της μεταποίησης και σωρευτικά κατά 42,6%. Ακόμα, όπως συμπεραίνει το ΙΟΒΕ, διαφαίνεται μια σχεδόν πλήρης μετακύληση των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού προς τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στη λιανική. Μάλιστα, εάν εξαιρεθεί το 2004, στην περίοδο 1995 - 2004 η μέση ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την αντίστοιχη άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Επιχειρούν να ελέγξουν τις τιμές περιαγωγής.

Σε καθεστώς ασυδοσίας, λειτουργούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, λειτουργούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το πλαίσιο που θέσπισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Την πικρή αυτή αλήθεια, επιβεβαίωσε χτες και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρίντινγκ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν τηρούν κανέναν κανόνα διαφάνειας, αφού δε δίνουν καν στοιχεία για το κόστος των κλήσεων περιαγωγής. Παράλληλα, πρότεινε τη θέσπιση κανονισμού για τη μείωση των τιμών στις κλήσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη χρέωση της χρήσης του κινητού στο εξωτερικό.

Η Κομισιόν θεωρεί «απαράδεκτα υψηλό» το κόστος για τις τηλεφωνικές κλήσεις εξωτερικού και προτείνει τη μείωση των προμηθειών περιαγωγής, που χρεώνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή ακόμα και τη διαμόρφωση χρέωσης, βάσει του κόστους των αντίστοιχων εγχώριων κλήσεων.

Η διαβούλευση για τα παραπάνω θέματα, θα αρχίσει στις 3 Απρίλη, θα ολοκληρωθεί στις 28 Απρίλη και βάσει των συμπερασμάτων που θα συναχθούν, η Επιτροπή θα καταλήξει στον τελικό κανονισμό.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παράνομες παρακρατήσεις σε αγροτικές επιδοτήσεις

Την παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσού ίσου με το 3% των δικαιωμάτων των αγροτών, που απαιτεί εκβιαστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων, κατήγγειλε με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέροντας τα εξής:

«Η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση της Ελλάδας (ΠΑΣΕΓΕΣ), με την υπόδειξη ή την ανοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να παραλάβει από τους Ελληνες αγρότες τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους που προέκυψαν από το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, απαιτεί εκβιαστικά την καταβολή ποσού ίσου με το 3% περίπου των δικαιωμάτων τους. Η απαίτηση αυτή, εκτός από εκβιαστική είναι παράνομη και καταχρηστική, επειδή αποτελεί ουσιαστικά παρακράτηση από τις άμεσες ενισχύσεις, όταν σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό απαγορεύεται οποιαδήποτε παρακράτηση, καθώς τα έξοδα διαχείρισης της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν δημόσια δαπάνη.

Εχει γνώση η Επιτροπή για το θέμα και τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσουν οι εκβιασμοί σε βάρος των δικαιούχων αγροτών και να αποτραπεί η παράνομη παρακράτηση;»

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αγροτική συγκέντρωση στις 14 Απρίλη

Σε συγκέντρωση καλεί του αγροτοκτηνοτρόφους της Μυτιλήνης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νησιού, την Παρασκευή 14 Απρίλη στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΣΕΑ καλούνται οι αγρότες της Λέσβου να διαδηλώσουν, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, να απαιτήσουν μέτρα στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στο νησί κ.ά.

Σήμερα η σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

«Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ) - Δούρειος Ιππος της Κοινωνικής Ασφάλισης», είναι το θέμα σύσκεψης που διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη 29 Μάρτη, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο), στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ