Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Πυροδοτούν νέα ακρίβεια στα ακίνητα

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για τη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, που αναμένεται να προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές των ακινήτων

Οι μεγαλοεργολάβοι και γενικότερα το κύκλωμα που λυμαίνεται και θησαυρίζει από την κατασκευή και το εμπόριο κατοικίας, είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα νεόδμητα ακίνητα με συντελεστή 19% που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζεται ήδη από την 1η Γενάρη 2005. Τη νύφη θα την πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, τα λαϊκά στρώματα της χώρας, καθώς εκτός από τους πρόσθετους φόρους θα πληρώσουν και τα διάφορα «καπέλα» που βάζουν οι μεγαλοκατασκευαστές.

Το κατασκευαστικό κύκλωμα και άλλα σαπρόφυτα του χώρου, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, άρχισαν ήδη να μηχανεύονται τρόπους, προκειμένου να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές, αλλά και να αναθερμάνουν το εμπόριο στέγης στο όνομα των επερχόμενων ανατιμήσεων που οι ίδιοι - με πρόσχημα και τον ΦΠΑ - σχεδιάζουν. Οι μεγαλοκατασκευαστές σχεδιάζουν να μετακυλίσουν το φόρο και στην αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία «στα χαρτιά» (με βάση το νόμο) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η απόκτηση κατοικίας, τέτοιας που να ικανοποιεί τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Είναι απόλυτα φανερό πως οι ανάγκες αυτές, το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απόκτηση αξιοπρεπούς κατοικίας δεν μπορεί να αφεθεί στους κεφαλαιοκράτες που λυμαίνονται το χώρο. Ομως, το κατασκευαστικό κύκλωμα ετοιμάζεται να μετακυλίσει το φόρο και στην αγορά πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, η βάση υπολογισμού του ΦΠΑ είναι η μεγαλύτερη τιμή ανάμεσα στο προϋπολογιζόμενο ή το τελικό κόστος και στην αντικειμενική αξία της κατοικίας. Αγνωστο για την ώρα είναι το πώς θα μεθοδεύσουν τις λογιστικές εγγραφές τους οι κατασκευαστές. Γεγονός είναι ότι η υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα στις Εφορίες να επικαλεστούν και άλλα «συμπληρωματικά στοιχεία» (για παράδειγμα τιμές αγοράς) και να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο κατασκευαστής έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το κόστος που καταλογίζεται και να προσφύγει στην κρίση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), η οποία είναι «δεσμευτική» για τις ελεγκτικές αρχές. Γεγονός είναι ότι ο ΦΠΑ στα ακίνητα δεν είναι καινούριο φρούτο. Η επιβάρυνση ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Εφαρμόζεται στα υλικά κατασκευής, σε τιμολόγια που εκδίδουν οι επαγγελματίες του χώρου κ.ά. ανεξάρτητα από το βαθμό υποτιμολόγησης που, κάθε φορά, πετυχαίνουν. Σε αυτή τη φάση το κύκλωμα κατασκευής και εμπορίας επιχειρεί να «θολώσει τα νερά», προκειμένου να «δικαιολογήσουν» τις σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο ΦΠΑ στα ακίνητα εφαρμόζεται στις πολεοδομικές άδειες που εγκρίνονται από την 1η Γενάρη του 2006. Ο συγκεκριμένος φόρος αντικαθιστά το φόρο μεταβίβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ