ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονομέτωπος αγώνας ενάντια στα κέρδη και στην εξουσία των μονοπωλίων
  • Η πραγματική αντιπαράθεση είναι μία και εκδηλώνεται ανάμεσα στις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και στο λαό
  • Το εκλογικό αποτέλεσμα να  πλήξει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,  «χαστούκι» στον ένα, αλλά όχι «φιλί ζωής» στον άλλο

«Το ΚΚΕ διεξάγει κάθε μέρα και στις εκλογές μονομέτωπο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα κατά των κερδών των μονοπωλίων, κατά της εξουσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων, κατά της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που καθρέφτη έχει τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τον πόλεμο της Τσετσενίας, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της Γης». Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες βράδυ η Κομματική Οργάνωση του Πειραιά. Μετά το τέλος της ομιλίας στο κατάμεστο «Χάι Λάιφ», στην πλατεία Κοραή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε ένα ζωντανό διάλογο με τους συγκεντρωμένους. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Η πραγματική αντιπαράθεση στις εθνικές εκλογές

Αναφερόμενη στο ποια είναι η πραγματική αντιπαράθεση στις εθνικές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οσο πιο πολύ πλησιάζουν οι εκλογές η κρατική τηλεόραση, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών ΜΜΕ έχουν κάθε συμφέρον να διαμορφώσουν μια ολότελα ψεύτικη και παραπλανητική εικόνα, του τύπου ότι ο εκλογικός αγώνας διεξάγεται σε πρώτο και κύριο επίπεδο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και σε δεύτερο επίπεδο ανάμεσα στα μικρά κόμματα μεταξύ τους. Αυτό συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, αυτό συμφέρει πριν απ' όλα τα κόμματα εξουσίας και όλους εκείνους που δε θέλουν να αναδειχτούν οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία μας».

Ποιες όμως είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές; Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός σήμερα, ούτε υπαγορεύτηκε από στενούς κομματικούς σκοπούς. Είναι ένας συμβολισμός που δείχνει ότι και τα δύο αυτά κόμματα δε θέλουν η αντιπαράθεσή τους να περάσει κάποια όρια, εκείνα τα όρια που μπορεί να βάλουν σε αμφισβήτηση τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να κατανοήσουν τα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα, όλοι οι άνθρωποι που έχουν οράματα, που δε θέλουν να ισοπεδωθούν από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ότι κάτω από την ψεύτικη αυτή επιφάνεια υπάρχουν αλλού υποβόσκουσες, αλλού κραυγαλέες πραγματικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Η αντιπαράθεση σήμερα εκδηλώνεται ανάμεσα στις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και στο λαό. Ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που θέλει το λαό μας, τον κάθε λαό μοιρολάτρη, απογοητευμένο και υποταγμένο και σε όλους εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη του λαού. Γίνεται μια μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα σ' αυτούς που προσπαθούν να πείσουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ και σε εκείνους που πιστεύουν ότι όταν οι λαοί θέλουν ΜΠΟΡΟΥΝ.

Αυτή η αντιπαράθεση εκφράζεται με τη μια ή την άλλη μορφή και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις».

Κριτήριο αν βοηθάμε τη λαϊκή οργάνωση και αφύπνιση

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ διεξάγει κάθε μέρα και στις εκλογές μονομέτωπο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα κατά των κερδών των μονοπωλίων, κατά της εξουσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων, κατά της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής πολιτικής που καθρέφτη έχει τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τον πόλεμο της Τσετσενίας, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της Γης.

Το ΚΚΕ κρίνει και επικρίνει κόμματα, ηγεσίες κοινωνικών οργανώσεων, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, με κριτήριο τη στάση τους, όχι στενά ή αποκλειστικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά με κριτήριο τη στάση τους απέναντι ΚΑΙ στην πλουτοκρατία του τόπου και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα την ΕΕ - ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα του. Το ΚΚΕ στηρίζει και χειροκροτεί κάθε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, σε συλλογικό και ατομικό επίσης, που βάζει έστω και ένα πετραδάκι, στη μεγάλη προσπάθεια να αναγεννηθεί στον τόπο μας ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό κίνημα που θα βάλει σε αμφισβήτηση τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό πεδίο, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.

Η αντίθεση προς το ΠΑΣΟΚ ή προς τη ΝΔ, ή προς τα δύο κόμματα μαζί, δεν αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ή ένδειξη, ανεξάρτητα από πρόθεση ότι έχουμε να κάνουμε με μια αποτελεσματική εναλλακτική πολιτική, που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, που αναγνωρίζει στα λαϊκά στρώματα τον πρωταγωνιστικό παράγοντα στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Η αντίθεση προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δε φθάνει, αν αυτή η αντίθεση δεν ολοκληρώνεται με την ουσιαστική έμπρακτη εναντίωση με τα ταξικά συμφέροντα που τα κόμματα αυτά εκπροσωπούν και υπηρετούν. Η αντίθεση με μεμονωμένους επιχειρηματίες, και μάλιστα μόνο με τη μια διάσταση που αυτοί έχουν ως ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που παραπληροφορούν, αποπροσανατολίζουν και τρομοκρατούν, δεν είναι απόδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με μια ριζικά διαφορετική εναλλακτική πρόταση.

Το ΚΚΕ επικρίνει κόμματα και ηγεσίες κοινωνικών οργανώσεων, όταν με την πολιτική τους πρακτική δεν κάνουν το κύριο που χρειάζεται σήμερα: Να βοηθήσουν τη λαϊκή οργάνωση και αφύπνιση, την ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών ενωτικών αναμετρήσεων, κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Η μονοπώληση των ΜΜΕ από μια χούφτα επιχειρηματιών, η συγκέντρωση δύναμης από ορισμένους επιχειρηματίες στον τομέα της πολιτικής ενημέρωσης, της πληροφόρησης και του πολιτισμού, δεν είναι παρά η απόδειξη της γενικής τάσης να συγκεντρώνεται το κεφάλαιο σε όλο και λιγότερα χέρια».

«Χαστούκι» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «Ναι» στο δρόμο του Μετώπου

Αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι δύο κόμματα καταδικασμένα να συμπορεύονται ως σύμμαχοι στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική και να ανταγωνίζονται ως σκληροί αντίπαλοι μεταξύ τους για το ποιος κάνει κουμάντο σ' αυτόν τον τόπο. Από τον ανταγωνισμό τους τρέφεται το άδικο, εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να πλήξει ταυτόχρονα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «χαστούκι» στον ένα, αλλά όχι «φιλί ζωής» στον άλλο. Υπάρχει και άλλος δρόμος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου που κινείται πάνω στις πραγματικές αντιθέσεις και τις διαχωριστικές γραμμές».

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε γιατί πρέπει να δοθεί στις επόμενες εκλογές «ένα ισχυρό χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ», αλλά και στη ΝΔ, τονίζοντας: «Κυβερνώντας τη χώρα 15 χρόνια με ένα διάλειμμα 3 χρόνων κατάφερε να μετατρέψει τον πιο σκληρό πυρήνα της πλουτοκρατίας αρκετά ανταγωνιστικό και συναγωνιστικό προς την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία ίσως και παραπέρα. Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι η σχετική και απόλυτη φτώχεια για ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να δοθεί "φιλί ζωής" στη ΝΔ με την επιστροφή σ' αυτήν, ή την παραμονή, λαϊκών στρωμάτων».

«Τα βάσανα - κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα - που σωρεύει καθημερινά στο λαό μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν στα λαϊκά στρώματα να δώσουν ανοχή και συγχωροχάρτι στη ΝΔ. Το Κόμμα αυτό όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά προσπαθεί να συναγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα και πιστότερα την αντιδραστική πολιτική. Το μόνο που άλλαξε σ' αυτό το διάστημα ως προς τη ΝΔ είναι ότι αυτή έχασε τη μεγάλη ή και αποκλειστική εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο ένα κυβερνητικό κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, έχει με το μέρος του ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Το μόνο βραβείο που αξίζει στο ΠΑΣΟΚ είναι το βραβείο της ικανότητας να κάνει το μαύρο άσπρο, να κοροϊδεύει και να χειραγωγεί, να εξαγοράζει και να τρομοκρατεί. Το μόνο βραβείο που αξίζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η καλοστημένη, με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων, επιχείρηση πνευματικής χειραγώγησης και υποδούλωσης».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κλίμα ηττοπάθειας μετά την άρνηση Αβραμόπουλου

Δ. Αβραμόπουλος: Ευχαριστώ, αλλά δε γυρίζω...  Να περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς επιχειρεί απεγνωσμένα η Ρηγίλλης

Ισχυρό πλήγμα στην αρχή της προεκλογικής μάχης δέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ μετά τη χθεσινή κατηγορηματική και επιδεικτική άρνηση του Δ. Αβραμόπουλου να συστρατευτεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε χθες το βράδυ μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ έρχεται να ενισχύσει το διάχυτο αίσθημα ηττοπάθειας που υπήρχε και πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δημάρχου. Εκτός από την οργή που επικρατούσε, έντονες ήταν και οι επικρίσεις για το χειρισμό του θέματος από τον Κ. Καραμανλή και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα για «δεδομένη επιστροφή» του. Επίσημα η αντίδραση της Ρηγίλλης ήταν συγκρατημένη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το μέγεθος της ζημιάς, αλλά σε κατ' ιδίαν, προς το παρόν, συνομιλίες τους οι βουλευτές δεν έκρυβαν τα αισθήματα απογοήτευσης, αλλά και το «ψυχολογικό σοκ» που υπέστη η «βάση» του κόμματος. Πάντως, η εντολή του Κ. Καραμανλή είναι «να κρατηθεί το θέμα χαμηλά» και να ξεχαστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος με τη χθεσινή του απόφαση επέλεξε να παραμείνει «χρυσή εφεδρεία» του συστήματος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πάνω απ' όλα βάζει τις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών και τίθεται στη διάθεσή τους για μελλοντική αξιοποίηση. Στη δήλωσή του, που δε δίστασε να μετατρέψει σε σόου και μάλιστα σε «εθνικό δίκτυο», ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσιάζει την απόφασή του ως «εντολή της κοινωνίας των πολιτών» και αυτοπαρουσιάζεται ως μέλος της «νέας γενιάς πολιτικών, που διαπνέεται από σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις και φέρει αποφασιστικά μέρος της ευθύνης να αλλάξουν τα πολιτικά μας ήθη». Σε ό,τι αφορά στην ουσία της απόφασής του αναφέρει ότι εκφράζει τις ευχαριστίες του -και τη στήριξή του- στον Κ. Καραμανλή για την τιμητική πρόσκληση που του απεύθυνε, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση... «για λόγους συνέπειας και αξιοπιστίας στην αποστολή που μου έχει ανατεθεί». Παράλληλα, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παραμείνει δήμαρχος και να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ο Κ. Καραμανλής που μίλησε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ στην Καλλιθέα, αν και ήταν ενημερωμένος για τις αποφάσεις του δημάρχου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι, άφησε κάποιες αιχμές, αλλά σε ήπιους τόνους, πως ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έκανε το χρέος του. «Τώρα, είπε, είναι η ώρα της προσφοράς, τώρα μετριέται η ανταπόκριση του καθενός στο χρέος». Την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο Δ. Αβραμόπουλος είναι χρήσιμος στην παράταξη από τη θέση που ο ίδιος επέλεξε». Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «καλό θα ήταν να έρθει ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά αν δεν έρθει είναι δικό του θέμα. Η ΝΔ προχωρεί μπροστά».

Ηγετικά στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο δήμαρχος υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα και προεξοφλούσαν ότι το «φαινόμενο Αβραμόπουλος» δε θα επαναληφθεί, καθώς θα αποκαλυφθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μάλιστα, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να παραστεί ο Δ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο της ΝΔ, όπως θεωρούνταν βέβαιο μέχρι χθες, έλεγαν ότι «καλύτερα είναι να μην έρθει...».

Ο Κ. Καραμανλής που έχει ήδη χρεωθεί την απώλεια του Δ. Αβραμόπουλου, αναζητεί εναγωνίως τρόπους αντεπίθεσης, ώστε να ξεχαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι αρνητικές εντυπώσεις. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι η μακρά προεκλογική περίοδος είναι ευνοϊκός παράγοντας, μιλούσαν για ανατρέψιμο κλίμα και υπόσχονταν «εκπλήξεις».

ΠΑΣΟΚ
Προεκλογικά «μασκαρέματα»!

Τα πλάνα της προεκλογικής εξαπάτησης καταστρώθηκαν και απομένουν, πλέον, οι λεπτομέρειες! Οπως αναφέρουν πληροφορίες προερχόμενες από τα κυβερνητικά επιτελεία, η επόμενη περίοδος - που εκτός από προεκλογική είναι και περίοδος της Αποκριάς -δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από κυβερνητικά «μασκαρέματα» που ούτε λίγο ούτε πολύ, οι πρωταγωνιστές τους θα υπόσχονται λεφτά με ουρά (!) στους ψηφοφόρους, αλλά μετά τις εκλογές!

Η προεκλογική απάτη που σχεδιάζεται - και η οποία είναι αδιευκρίνιστο αν θα επιτραπεί από την ΕΕ να υλοποιηθεί, αφού χρειάζεται η σχετική έγκριση των Βρυξελλών ακόμα και για «αυξήσεις», που γίνονται μόνο στα λόγια - προβλέπει πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί «παροχών» προς τους αγρότες και τους χαμηλόμισθους, κατά τα πρότυτα των «φιλολαϊκών» εξαγγελιών του περασμένου Σεπτέμβρη.

Μάλιστα, λέγεται ότι ο Κ.Σημίτης έδωσε εντολή στον Γ. Παπαντωνίου να ξεκινήσει «διερευνητικές» επαφές με εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχετικό κλίμα «κινητικότητας». Αναφέρεται επίσης ότι οι κάλπικες παροχές προς τα λαϊκά στρώματα θα ανακοινώνονται κατά τις προεκλογικές περιοδείες του πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από τη φιέστα που προετοιμάζεται τις επόμενες μέρες στον ΟΑΕΔ, όπου και θα κάνει την εμφάνισή του ο Κ.Σημίτης.

Κατά το σκεπτικό, δε, των επιτελαρχών του Μαξίμου η όλη φιλολογία περί παροχών θα συνοδευτεί από αναφορές περί «κοινωνικού πλεονάσματος», που επέτυχε η... χρηστή διαχείριση της κυβέρνησης και η οποία τής δίνει τη δυνατότητα να επιδεικνύει και κοινωνικό προφίλ, αλλά και αξιοπιστία έναντι των εταίρων της ΟΝΕ...

«Οχι» στον τηλεοπτικό διάλογο

Οσον αφορά τις άλλες προεκλογικές κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι χτεσινές δηλώσεις του Δ. Ρέππα συνιστούν ουσιαστικά απόρριψη της ιδέας για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να απορρίπτει και το «ντι μπέιτ» μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή, καθώς εμμένει σε ένα «ντι-μπέιτ» ανάλογο του '96, και όχι σε μια συζήτηση, όπου ο ένας αρχηγός θα απευθύνεται και θα συνομιλεί απευθείας με τον άλλον.

Διεύρυνση... «γιοκ»

Προβληματισμός επίσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα της περίφημης «διεύρυνσης» των ψηφοδελτίων του, αφού οι εξελίξεις δεν είναι ικανοποιητικές. Πέραν των ονομάτων, που κατά καιρούς έχουν ακουστεί εμφανίζεται δυστοκία στην εξασφάλιση «τρανταχτών μεταγραφών». Χτες, πάντως, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο της «Γκρίνπις» στην Ελλάδα, Η. Ευθυμιόπουλο, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Εκστρατεία» ετεροδημοτών

Ιδιαίτερο βάρος, τέλος, θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση μαζικής μετακίνησης ετεροδημοτών στις εστίες τους, για να ψηφίσουν. Ο αριθμός που ακούγεται ξεπερνά τις 200.000, ενώ η Χαρ. Τρικούπη φιλοδοξεί να μη... φεισθεί χρημάτων, για να φέρει έως και 50.000 Ελληνες του εξωτερικού, για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ευχές Χριστόδουλου στην κυβέρνηση

Τις ευχές του για εκλογική επιτυχία της κυβέρνησης εξέφρασε χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το ευχολόγιο του αρχιεπισκόπου δεν εκφράστηκε βέβαια στη διάρκεια κάποιας δέησης, αλλά στα πλαίσια γεύματος εργασίας που του παρέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης. Κατά την ανταλλαγή των φιλοφρονήσεων ο αρχιεπίσκοπος βρήκε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμά του προς την κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας προς τον Γρ. Νιώτη: «Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές. Εύχομαι να επανεκλεγείτε έτσι ώστε να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μας».

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τις αποφάσεις του στη Διακομματική

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων τους ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ λήφτηκαν χτες κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης με αντικείμενο τη νομοθεσία για τις εκλογικές δαπάνες. Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και μετείχαν οι Β. Παπανδρέου, Απ. Κακλαμάνης, Δ. Ρέππας, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Ε. Βενιζέλος, Κ. Λαλιώτης, Κ. Σκανδαλίδης κ.ά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να αποκαλύψει τις αποφάσεις του κόμματός του, λέγοντας ότι αυτές θα ανακοινωθούν επισήμως από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή διακομματική που θα συνέλθει στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνεδρίαση - που σύμφωνα με το Δ. Ρέππα δε συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της εκλογικής προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ - οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν και με ζητήματα που αφορούν στη διαφημιστική προβολή των πολιτικών δραστηριοτήτων των κομμάτων.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει τις ακόλουθες θέσεις: α) να απαγορευτούν οι προσωπικές αφίσες και γιγαντοαφίσες των υποψηφίων, β) να υπάρξει διπλασιασμός των εκλογικών δαπανών των κομμάτων, γ) να μην υπάρξει διεύρυνση με δικαστικούς της διακομματικής επιτροπής, δ) να απαγορευτεί η εμφάνιση στην τηλεόραση για τρεις συνεχόμενες φορές των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δ) δεν πέρασε η άποψη για απαγόρευση των προσωπικών εκλογικών κέντρων των υποψηφίων.

Χίλιες φορές ο λαός μαχόμενος και αντιστεκόμενος

«Τα ΠΑΣΟΚικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δε νομιμοποιούνται να οργανώνουν προεκλογικά εκστρατείες συκοφάντησης κάθε ιδέας που συνδέεται με αντίσταση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε μια αποστροφή της ομιλίας της, για να επισημάνει αμέσως μετά ότι: «Χίλιες φορές ο λαός να ζει μαχόμενος και αντιστεκόμενος, να συσπειρώνεται, γύρω από στόχους και οράματα που μπορεί σήμερα να φαντάζουν δύσκολα ή και μακρινά, παρά να υποκύψει στην επικίνδυνη ουτοπία ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά του με τη συμμόρφωση στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εμείς ξέρουμε να ξεχωρίζουμε καλά τους μη κομμουνιστές, τους ενάντιους στην κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική από τους αντικομμουνιστές ως θεωρία και πρακτική κατά του λαού μας».

Περιοδείες σε Πάτρα, Κεφαλονιά, Θεσσαλία

Ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί περιοδεία στην Πάτρα σήμερα Πέμπτη. Στις 10 π.μ. ο Κ. Παρασκευάς θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους. Στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Δυτικής Πελοποννήσου. Στις 7 μ.μ. ο Κ. Παρασκευάς θα μιλήσει σε συγκέντρωση - διαδήλωση που πραγματοποιεί η ΝΕ Αχαΐας, ενάντια στις κυβερνητικές διώξεις στο «Ριζοσπάστη».

  • Διήμερη περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Φλεβάρη ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δ. Γόντικας θα μιλήσει στο Ληξούρι για την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο και στο Αργοστόλι την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.
  • Στη Θεσσαλία θα βρίσκεται την Κυριακή ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις του Κόμματος. Συγκεκριμένα, στις 11 π.μ. θα μιλήσει στα Τρίκαλα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, σε συγκέντρωση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Στις 7μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καρδίτσα στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου «ΚΙΕΡΙΟΝ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ