ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
NΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Οργανα επιβολής της αντιαγροτικής πολιτικής

Οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ξένα σώματα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας

Εξόφθαλμη προεκλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να ...«σβήσει» την αντιαγροτική της πολιτική και τα «αγροτοδικεία», με ρυθμίσεις, που, επίσης, καταφέρονται κατά των αγροτών, αλλά οι κυβερνώντες τις παρουσιάζουν ως δήθεν ευεργετικές, αποτελεί η κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς! Το υπουργείο Γεωργίας μέσω του προπαγανδιστικού του μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι, μέσω των σχετικών ρυθμίσεων, υπονομεύονται παραπέρα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρεί να πλασάρει το νομοσχέδιο ως σωτήριο για τους συνεταιρισμούς και ωφέλιμο για τους αγρότες, θέλοντας προεκλογικά να αλλάξει το άσχημο για την κυβέρνηση κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο.

Η κατάθεση του προεκλογικού νομοσχεδίου συνάντησε χτες στην αρμόδια επιτροπή την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την απόσυρσή του. Η έκκληση αυτή όμως δεν εισακούστηκε, καθώς ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης ισχυρίστηκε ότι αποτελεί προϊόν πολύμηνου και ευρύτατου διαλόγου και από τη μη ψήφισή του αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι αγρότες.

Ο Β. Μπούτας

«Καταλαβαίνουμε την επιμονή της κυβέρνησης, τη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο, να θέλει να σβήσει από τη μνήμη των αγροτών τα ξεφουσκωμένα λάστιχα και τα "αγροτοδικεία". Παρουσιάζοντας με την προπαγάνδα το νομοσχέδιο σαν σωτήριο για τους αγρότες, θέλετε να αντιστρέψετε το κλίμα, αλλά αυτό αντιστρέφεται μόνο με αντιστροφή πολιτικής και ένα άλλο συνεταιριστικό κίνημα», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του Κόμματος, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αποδιάρθρωσε και χρεοκόπησε τους συνεταιρισμούς, τόνισε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιδιώκει τον επαναπροσανατολισμό τους και τη μετατροπή τους σε ξένα σώματα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συγκεκριμένα, τη μετατροπή τους από ενώσεις ανθρώπων σε ενώσεις κεφαλαίων, που θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της ΕΕ για την επιβολή της νέας αντιαγροτικής πολιτικής, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της Ατζέντας 2000.

«Με το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Β. Μπούτας, η κυβέρνηση προβάλλει σαν φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που θα δημιουργηθούν από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τους συνεταιρισμούς - εταιρίες, που θα στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και θα κατοχυρώνουν θεσμικά και πρακτικά τη συνεργασία και την κυριαρχία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η επιδίωξη αυτή, τόνισε, γίνεται ξεκάθαρη από τα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου, όπου ορίζεται ότι οι συνεταιρισμοί θα έχουν εμπορικό και όχι παραγωγικό χαρακτήρα και θα συνεργάζονται με το ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο σε κοινές ανώνυμες εταιρίες. Οι συνεταιρισμοί θα έχουν σαν μέλη, όχι μόνο φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και ο ρόλος των μεγαλοαγροτών στη λειτουργία τους θα είναι κυρίαρχος, επειδή θα έχουν περισσότερες ψήφους από τους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των συνεταιριστικών οργανώσεων απέναντι στο κράτος και παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές, κατακτημένες με αγώνες δεκαετιών από τους μικρομεσαίους αγρότες και το προοδευτικό κίνημα, όπως η απλή αναλογική».

Ο Β. Μπούτας, αφού είπε ότι η κριτική στο νομοσχέδιο δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τη σημερινή κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα, ανέπτυξε στη συνέχεια την πρόταση του Κόμματος για τους συνεταιρισμούς και τόνισε:

«Για το ΚΚΕ, οι συνεταιρισμοί αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας, η οποία θα έχει σαν στόχο της την εξασφάλιση υγιεινών και φθηνών διατροφικών προϊόντων στο λαό και πρώτης ύλης στη μεταποιητική βιομηχανία, τη διασφάλιση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και τη βελτίωση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και τη συμβολή της στη βελτίωση του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Για να γίνουν όλα αυτά, είπε ο βουλευτής, πρέπει οι συνεταιρισμοί να είναι, πριν από όλα, παραγωγικοί. Να μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι αγρότες, θα απαγορεύεται η συνεργασία τους με οποιαδήποτε μορφή με το ιδιωτικό κεφάλαιο και η εκλογή όλων των οργάνων διοίκησης θα γίνεται με την απλή και ανόθευτη αναλογική.

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπενθύμισε ότι τις ανώνυμες εταιρίες τις προωθούσαν πριν από χρόνια, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, αλλά κάτι τέτοιο δεν πέρασε τελικά, μετά την αντίδραση όλων των αγροτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Με το νομοσχέδιο διαφώνησαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται το ευρωπαϊκό καταστατικό για τους συνεταιρισμούς και ότι με προσθήκη που θα φέρει θα αναβληθούν οι εκλογές στους συνεταιρισμούς μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Επισπεύδουν το χτύπημα στους βαμβακοπαραγωγούς!

Το υπουργείο Γεωργίας, με ταχύτατες διαδικασίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την εφαρμοστική απόφαση, για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα

Στην ταχύτατη υλοποίηση της επαίσχυντης απόφασης για δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας προχωράει η κυβέρνηση, έχοντας ως σκοπό να «διαφημίσει» με θράσος το καταστροφικό αυτό αντιαγροτικό μέτρο ως μέγιστη προεκλογική παροχή προς τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς! Χτες στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις, ώστε να καταληχτούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εφορμοστικής απόφασης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα.

Στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα και τον περιορισμό της από φέτος στα 3.600.000 στρέμματα, περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κάποιες τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις και προσθήκες, που δεν αλλάζουν το μέγεθος των καταστροφικών επιπτώσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς. Μια από αυτές είναι ότι ο μέσος όρος υπολογισμού των καλλιεργούμενων στρεμμάτων δε θα γίνει με βάση την τελευταία πενταετία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά με βάση την τελευταία τριετία. Αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, έγινε γιατί με χρήση της τελευταίας πενταετίας δεν έβγαιναν τα επιθυμητά νούμερα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο όρια που έχει βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Ετσι, με βάση το μέσο όρο παραγωγής, που είχε μέσα στην τελευταία τριετία ο κάθε βαμβακοπαραγωγός, θα γίνει αντίστοιχα και η μείωση των στρεμμάτων, αν καλλιεργεί πάνω από 60 στρέμματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες ενισχύονται και από ένα σχετικό έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος στα περιφερειακά γραφεία, η μείωση πρόκειται να γίνει, εκτός απροόπτου, ως εξής: Οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν μέσο όρο τριετίας από 60 μέχρι 70 στρέμματα θα καλλιεργήσουν 62 στρέμματα. Αντίστοιχα, από 70 μέχρι 80 στρέμματα το «πλαφόν» θα είναι 66 στρέμματα, 80 με 90, 70 στρέμματα, 90 με 100, 73 στρέμματα, 100 με 125, 80 στρέμματα, 125 με 150, 90 στρέμματα, 150 με 175, 100 στρέμματα, 175 με 200, 110 στρέμματα, 200 με 300, 127 στρέμματα, 300 με 400, 167 στρέμματα, 400 με 500, 208 στρέμματα, 500 και άνω, 460 στρέμματα. Η ομαδοποίηση αυτή και η επιβολή του ίδιου πλαφόν ανά κατηγορία γίνεται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, για να αποφευχθεί ο φόρτος της γραφειοκρατικής εργασίας, στις διευθύνσεις γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που θα ορίσουν τα συγκεκριμένα «πλαφόν» και τα οποία θα εξαναγκαστούν να δηλώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το βαμβάκι.

Οσον αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς που καλλιεργούν κάτω από 60 στρέμματα, αυτοί δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή, αν ένας βαμβακοπαραγωγός έχει μέσο όρο τριετίας 35 στρέμματα, δε δικαιούται, σύμφωνα με την απόφαση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας, να καλλιεργήσει ούτε ένα στρέμμα παραπάνω.

Το «κερασάκι» της κοροϊδίας, που πρόκειται να προστεθεί στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι από το μέτρο αυτό πρόκειται να εξαιρεθούν, οι νέοι αγρότες και όσοι αγρότες ή ομάδες παραγωγών έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης, δηλαδή ένας μικρός αριθμός, καθώς και κάποιες περιοχές που καλλιεργούνται ξηρικά βαμβάκια (100.000 στρέμματα περίπου).

Αν τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα, φαίνεται καθαρά ότι στην πρόθεση της κυβέρνησης να εμπαίξει ασύστολα τους μικρούς βαμβακοπαραγωγούς, προστίθεται και η επιδίωξη να τους διχάσει και διασπάσει, ώστε να περάσει έτσι με μικρότερες αντιδράσεις τα ολέθρια μέτρα της.

Ακυρώνουν τις εκλογές

Πριν καλά - καλά ψηφιστεί στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, η κυβέρνηση βάζει «χέρι» και ουσιαστικά ακυρώνει τη διενέργεια ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που επρόκειτο να διεξαχθούν από 6.3.2000 μέχρι 31.5.2000, αναβάλλονται μέχρι 31.12.2000. Κι όπως υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας, η αναβολή γίνεται, επειδή προέκυψαν εθνικές εκλογές. Μάλιστα ο Γ. Ανωμερίτης για να δώσει και νομική κάλυψη στην αυθαιρεσία, έβαλε και σχετική προσθήκη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για παράταση της θητείας των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των ΑΣΟ κατά έξι μήνες.

Το πιο «πονηρό» σημείο όμως της υπόθεσης είναι ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα όσα θα ορίζει ο νέος νόμος - πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες εκλογές για την εκλογή διοικήσεων στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, δε θα γίνουν με το υπάρχον σύστημα απλής αναλογικής, θα γίνουν με το πλέον αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου. Οσον αφορά τις εκλογές για τα εποπτικά συμβούλια, αυτές δε θα γίνουν ποτέ, αφού με το νόμο της κυβέρνησης, καταργούνται.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο υπουργός Γεωργίας μεθόδευσε έτσι τα πράγματα, ώστε με αβάντα το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς να καταφέρει, από το επόμενο κιόλας έτος, αν είναι πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, την ταχύτατη επιβολή των καταστροφικών μέτρων για διάλυση και ιδιωτικοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών. Στην περίπτωση που δεν είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το έργο αυτό θα υλοποιήσει η ΝΔ. Παράλληλα η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της ΝΔ, επιδιώκει την επιβολή του δικομματισμού και στους συνεταιρισμούς και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης φωνής και ειδικά της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» που είναι ενοχλητική στους μεγαλοαγρότες και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ