Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
NΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Οργανα επιβολής της αντιαγροτικής πολιτικής

Οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ξένα σώματα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας

Εξόφθαλμη προεκλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να ...«σβήσει» την αντιαγροτική της πολιτική και τα «αγροτοδικεία», με ρυθμίσεις, που, επίσης, καταφέρονται κατά των αγροτών, αλλά οι κυβερνώντες τις παρουσιάζουν ως δήθεν ευεργετικές, αποτελεί η κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς! Το υπουργείο Γεωργίας μέσω του προπαγανδιστικού του μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι, μέσω των σχετικών ρυθμίσεων, υπονομεύονται παραπέρα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρεί να πλασάρει το νομοσχέδιο ως σωτήριο για τους συνεταιρισμούς και ωφέλιμο για τους αγρότες, θέλοντας προεκλογικά να αλλάξει το άσχημο για την κυβέρνηση κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο.

Η κατάθεση του προεκλογικού νομοσχεδίου συνάντησε χτες στην αρμόδια επιτροπή την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την απόσυρσή του. Η έκκληση αυτή όμως δεν εισακούστηκε, καθώς ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης ισχυρίστηκε ότι αποτελεί προϊόν πολύμηνου και ευρύτατου διαλόγου και από τη μη ψήφισή του αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι αγρότες.

Ο Β. Μπούτας

«Καταλαβαίνουμε την επιμονή της κυβέρνησης, τη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο, να θέλει να σβήσει από τη μνήμη των αγροτών τα ξεφουσκωμένα λάστιχα και τα "αγροτοδικεία". Παρουσιάζοντας με την προπαγάνδα το νομοσχέδιο σαν σωτήριο για τους αγρότες, θέλετε να αντιστρέψετε το κλίμα, αλλά αυτό αντιστρέφεται μόνο με αντιστροφή πολιτικής και ένα άλλο συνεταιριστικό κίνημα», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του Κόμματος, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αποδιάρθρωσε και χρεοκόπησε τους συνεταιρισμούς, τόνισε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιδιώκει τον επαναπροσανατολισμό τους και τη μετατροπή τους σε ξένα σώματα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συγκεκριμένα, τη μετατροπή τους από ενώσεις ανθρώπων σε ενώσεις κεφαλαίων, που θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της ΕΕ για την επιβολή της νέας αντιαγροτικής πολιτικής, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της Ατζέντας 2000.

«Με το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Β. Μπούτας, η κυβέρνηση προβάλλει σαν φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που θα δημιουργηθούν από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τους συνεταιρισμούς - εταιρίες, που θα στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και θα κατοχυρώνουν θεσμικά και πρακτικά τη συνεργασία και την κυριαρχία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η επιδίωξη αυτή, τόνισε, γίνεται ξεκάθαρη από τα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου, όπου ορίζεται ότι οι συνεταιρισμοί θα έχουν εμπορικό και όχι παραγωγικό χαρακτήρα και θα συνεργάζονται με το ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο σε κοινές ανώνυμες εταιρίες. Οι συνεταιρισμοί θα έχουν σαν μέλη, όχι μόνο φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και ο ρόλος των μεγαλοαγροτών στη λειτουργία τους θα είναι κυρίαρχος, επειδή θα έχουν περισσότερες ψήφους από τους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των συνεταιριστικών οργανώσεων απέναντι στο κράτος και παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές, κατακτημένες με αγώνες δεκαετιών από τους μικρομεσαίους αγρότες και το προοδευτικό κίνημα, όπως η απλή αναλογική».

Ο Β. Μπούτας, αφού είπε ότι η κριτική στο νομοσχέδιο δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τη σημερινή κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα, ανέπτυξε στη συνέχεια την πρόταση του Κόμματος για τους συνεταιρισμούς και τόνισε:

«Για το ΚΚΕ, οι συνεταιρισμοί αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας, η οποία θα έχει σαν στόχο της την εξασφάλιση υγιεινών και φθηνών διατροφικών προϊόντων στο λαό και πρώτης ύλης στη μεταποιητική βιομηχανία, τη διασφάλιση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και τη βελτίωση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και τη συμβολή της στη βελτίωση του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Για να γίνουν όλα αυτά, είπε ο βουλευτής, πρέπει οι συνεταιρισμοί να είναι, πριν από όλα, παραγωγικοί. Να μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι αγρότες, θα απαγορεύεται η συνεργασία τους με οποιαδήποτε μορφή με το ιδιωτικό κεφάλαιο και η εκλογή όλων των οργάνων διοίκησης θα γίνεται με την απλή και ανόθευτη αναλογική.

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπενθύμισε ότι τις ανώνυμες εταιρίες τις προωθούσαν πριν από χρόνια, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, αλλά κάτι τέτοιο δεν πέρασε τελικά, μετά την αντίδραση όλων των αγροτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Με το νομοσχέδιο διαφώνησαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται το ευρωπαϊκό καταστατικό για τους συνεταιρισμούς και ότι με προσθήκη που θα φέρει θα αναβληθούν οι εκλογές στους συνεταιρισμούς μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ