Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινήσεις προεκλογικής ... συστράτευσης

Τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Μάρτη προανήγγειλε ουσιαστικά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λ.Παπαδήμος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου

Τη συστράτευση της Τράπεζας της Ελλάδας στις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, μέσω δηλώσεων, οι οποίες παραπέμπουν σε νέες μειώσεις των επιτοκίων στις αρχές Μάρτη, διακήρυξε ουσιαστικά ο Λ. Παπαδήμος, μετά από συνάντηση, που είχε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ.Παπαντωνίου . Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή, συζητήθηκαν επίσης, το πλαίσιο μείωσης των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών τραπεζών (12% σήμερα επί των νέων καταθέσεων) προς την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και θέματα θεσμικής σύγκλισης της Τράπεζας της Ελλάδας προς το αντίστοιχο καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας... Ερωτώμενος, πάντως, αν συζητήθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας απέφυγε να απαντήσει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις δηλώσεις προανάγγειλε τη σύγκληση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας στις αρχές Μάρτη, προκειμένου να εξεταστεί, όπως είπε, η πορεία και οι προοπτικές του πληθωρισμού, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τα επιτόκια... Με δεδομένο ότι δεν είναι σύνηθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, να προ-αναγγέλλει σύνοδο του διοικητικού οργάνου για θέματα πολιτικής επιτοκίων, η δήλωσή του ερμηνεύεται σαν αναγγελία μείωσής τους. Κίνηση, η οποία περισσότερο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία άλλωστε και τον διόρισε - όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου - στη σημερινή του θέση.

Η μείωση των επιτοκίων σε... επίπεδα Ευρώπης, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, η οποία στρέφει τον κόσμο προς τις πόρτες των τραπεζικών καταστημάτων. Αυτή όμως, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή και η πλέον δυσάρεστη για τα λαϊκά στρώματα, είναι ότι σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων -και άρα του περιορισμού της δυνατότητας προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για την κάλυψη των ελλειμμάτων- όλο το βάρος της διατήρησης του ελληνικού καπιταλισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα, θα πέσει πλέον στη συγκράτηση των μισθών, κάτι που έχει φροντίσει να το υπενθυμίσει με την κατάθεση του τελευταίου επικαιροποιημένου προγράμματος «σύγκλισης» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οσο για το καθεστώς των υποχρεωτικών δεσμεύσεων επί των νέων καταθέσεων, των εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό θα πρέπει να έχει μειωθεί από 12% σήμερα στο 2% μέχρι την 1/1/2001. Οπως δήλωσε χτες ο κ.Παπαδήμος, για να αποφύγει η Τράπεζα της Ελλάδος τις δυσάρεστες περενέργειες από μία απότομη άνοδο των ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών - λόγος γίνεται για ένα ποσό ύψους 2,5 - 3 τρισ. δραχμές - πρόκειται να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα δοθεί στις τράπεζες, αντί των κεφαλαίων που θα πρέπει να επιστραφούν.

Τέλος, για τη λεγόμενη θεσμική σύγκλιση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι προβλέπεται η μεταφορά μέρους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η προώθηση θεμάτων που αφορούν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε Ευρώ από 1/1/2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ