ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινήσεις προεκλογικής ... συστράτευσης

Τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Μάρτη προανήγγειλε ουσιαστικά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λ.Παπαδήμος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου

Τη συστράτευση της Τράπεζας της Ελλάδας στις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, μέσω δηλώσεων, οι οποίες παραπέμπουν σε νέες μειώσεις των επιτοκίων στις αρχές Μάρτη, διακήρυξε ουσιαστικά ο Λ. Παπαδήμος, μετά από συνάντηση, που είχε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ.Παπαντωνίου . Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή, συζητήθηκαν επίσης, το πλαίσιο μείωσης των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών τραπεζών (12% σήμερα επί των νέων καταθέσεων) προς την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και θέματα θεσμικής σύγκλισης της Τράπεζας της Ελλάδας προς το αντίστοιχο καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας... Ερωτώμενος, πάντως, αν συζητήθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας απέφυγε να απαντήσει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις δηλώσεις προανάγγειλε τη σύγκληση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας στις αρχές Μάρτη, προκειμένου να εξεταστεί, όπως είπε, η πορεία και οι προοπτικές του πληθωρισμού, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τα επιτόκια... Με δεδομένο ότι δεν είναι σύνηθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, να προ-αναγγέλλει σύνοδο του διοικητικού οργάνου για θέματα πολιτικής επιτοκίων, η δήλωσή του ερμηνεύεται σαν αναγγελία μείωσής τους. Κίνηση, η οποία περισσότερο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία άλλωστε και τον διόρισε - όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου - στη σημερινή του θέση.

Η μείωση των επιτοκίων σε... επίπεδα Ευρώπης, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, η οποία στρέφει τον κόσμο προς τις πόρτες των τραπεζικών καταστημάτων. Αυτή όμως, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή και η πλέον δυσάρεστη για τα λαϊκά στρώματα, είναι ότι σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων -και άρα του περιορισμού της δυνατότητας προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για την κάλυψη των ελλειμμάτων- όλο το βάρος της διατήρησης του ελληνικού καπιταλισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα, θα πέσει πλέον στη συγκράτηση των μισθών, κάτι που έχει φροντίσει να το υπενθυμίσει με την κατάθεση του τελευταίου επικαιροποιημένου προγράμματος «σύγκλισης» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οσο για το καθεστώς των υποχρεωτικών δεσμεύσεων επί των νέων καταθέσεων, των εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό θα πρέπει να έχει μειωθεί από 12% σήμερα στο 2% μέχρι την 1/1/2001. Οπως δήλωσε χτες ο κ.Παπαδήμος, για να αποφύγει η Τράπεζα της Ελλάδος τις δυσάρεστες περενέργειες από μία απότομη άνοδο των ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών - λόγος γίνεται για ένα ποσό ύψους 2,5 - 3 τρισ. δραχμές - πρόκειται να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα δοθεί στις τράπεζες, αντί των κεφαλαίων που θα πρέπει να επιστραφούν.

Τέλος, για τη λεγόμενη θεσμική σύγκλιση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι προβλέπεται η μεταφορά μέρους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η προώθηση θεμάτων που αφορούν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε Ευρώ από 1/1/2002.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ανατιμήσεις μέχρι 4,2 δραχμές

Φωτιά πήραν οι τιμές των καυσίμων καθώς από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν αυξήσεις από 2,60 μέχρι 4,20 δρχ. το λίτρο που αποδίδονται στη μεταβολή των διεθνών τιμών. Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, στις τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - επιβάλλονται αυξήσεις κατά 4,20 δρχ. το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 2,60 δρχ. και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3,30 δρχ. το λίτρο.

Με βάση τις παραπάνω αυξήσεις οι «ενδεικτικές τιμές» λιανικής πώλησης που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 237,40 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 220,20 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η τιμή της σούπερ στις 242,30 δρχ. και της αμόλυβδης στις 225,10 δρχ.
  • Για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 245,30 και η αμόλυβδη στις 228,10 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με 18% ΦΠΑ η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της σούπερ διαμορφώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 247,30 δρχ. και της αμόλυβδης στις 230,10 δρχ. και οι αντίστοιχες τιμές για τις περιοχές της Γ' ζώνης με 13% ΦΠΑ είναι 237,50 και 221,30 δρχ. το λίτρο.
Κύκλωμα με παράνομα CD

Κύκλωμα παράνομης παραγωγής και εμπορίας πλαστών ψηφιακών δίσκων (CD) εντοπίστηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ΠΔ Αττικής. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, σε ισόγεια μονοκατοικία στο Αιγάλεω Αττικής, ύστερα από παρακολούθηση, εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 7 υπερσύγχρονα μηχανήματα μαζικής αναπαραγωγής CD, 10.000 περίπου CD με μουσική ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, 485 CD με ηλεκτρονικά παιχνίδια, 3.200 άγραφα CD έτοιμα για αναπαραγωγή κλπ. Ακόμη:

  • 3.600 θήκες.
  • Τεράστιος αριθμός εξωφύλλων και ευρετηρίων.
  • 114 ρολόγια χεριού με μεταλλικό περικάρπιο.

Εγκέφαλος της παράνομης αυτής δραστηριότητας, ο οποίος και συνελήφθη, φέρεται ο SAMIR FARAH, από το Λίβανο. Επίσης, συλλήφθηκαν και δύο ακόμη άτομα που συμμετείχαν στην παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση πλαστών ψηφιακών δίσκων. Πρόκειται για τους Παράσχο Γραμματικόπουλο και Βασίλειο Λέλλο.

ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
«Τσίμπησαν» και το Δεκέμβρη

«Τσιμπημένος» εμφανίστηκε ο τιμάριθμος χονδρικής κατά τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο τιμάριθμος χονδρικής αυξήθηκε το Δεκέμβρη 1,1% σε σχέση με το Νοέμβρη του 1999, έναντι μείωσης 0,2% που είχε σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 1998.

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη σε δωδεκάμηνη βάση (Δεκέμβρης 1999 προς Δεκέμβρη 1998), ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσιάζει αύξηση 5,6%, έναντι αύξησης 2,9% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Το μέσο επίπεδο του γενικού δείκτη Γενάρη - Δεκέμβρη 1999 σε σύγκριση προς το ίδιο επίπεδο του 1998, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 3,9% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 1,1% τον περασμένο Δεκέμβρη, οφείλεται στις αυξήσεις των δεικτών αυτού και ειδικότερα:

  • Ο δείκτης του τομέα «Τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε αύξηση 4,6%.
  • Ο δείκτης του τομέα «Τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε αύξηση 0,9%.
  • Ο δείκτης του τομέα «Εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής» παρουσίασε αύξηση 1,2%.
  • Ο δείκτης του τομέα «Τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού» σημείωσε αύξηση 0,5%.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γενικόλογες αναφορές για τα προβλήματα των ΕΒΕ

Σε επισήμανση των γνωστών προβλημάτων του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέληξε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός δράσης για τη λύση τους.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο νέος πρόεδρος του ΒΕΘ, Α. Ευλογημένος, παρ' όλη την έλλειψη μιας αποφασιστικής στάσης αντιμετώπισης της πολιτικής που γεννά τα πιεστικά προβλήματα των μικρών ιδιαίτερα βιοτεχνικών επιχειρήσεων, εξέφρασε σε ένα βαθμό την αγωνία ενός ολόκληρου κόσμου που κινδυνεύει με αφανισμό.

Στα δύσκολα προβλήματα του κλάδου που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται: Τα πανωτόκια για τα οποία ζητείται ρύθμιση παραγραφής υφισταμένων χρεών, μέχρι 10 εκατ. δραχμές. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών, το κλείσιμο των ελληνικών επιχειρήσεων, η μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης που συμβάλλει στην «αύξηση της ανεργίας» και στην «κατάρρευση της ελληνικής αγοράς», οι ακάλυπτες επιταγές που παρουσιάζουν «εντυπωσιακή αύξηση στη Β. Ελλάδα», τα γνωστά προβλήματα με το ασφαλιστικό σύστημα κ. ά.

Στο διεθνή τεχνολογικό όμιλο «Asea Brown Boveri» (ABB) πέρασε προχτές η βρετανική εταιρία «East Mindlands Electrecity Contrackting» (EMEC), εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της συντήρησης δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EMEC απασχολεί 500 μηχανικούς και έχει ετήσια έσοδα περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια. Με την εξαγορά αυτή η ΑΒΒ, φιλοδοξεί να αναμειχθεί ακόμη πιο ενεργά στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, αφού η νέα εταιρία, ως μέλος της ABB θα δραστηριοποιείται στο εξής στη συντήρηση, αποκατάσταση και επισκευή, διάγνωση, σχεδιασμό πόρων, μετασκευές και ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης πόρων των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης και των δικτύων διανομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ