ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίζει την αντεργατική πολιτική

Μετά τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η πλειοψηφία του ΕΚΑ συμφωνεί και στα «Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων»

Ενα ακόμη «λιθαράκι» στο αντεργατικό οικοδόμημα που στήνει η κυβέρνηση, στο όνομα της ανεργίας, με απώτερο στόχο τη χειραγώγηση των ανέργων και την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, έβαλε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΕΚΑ στα «Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων» που δρομολογούνται σε 16 Δήμους της Αθήνας. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» κατάγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας, που μετατρέπει το ΕΚΑ σε μηχανισμό χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού ανέργων και εργαζομένων και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, η στάση της πλειοψηφίας έρχεται «μετά τη συμμετοχή στο Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης Δυτικής Αθήνας και τη στήριξη των προγραμμάτων "επιδότησης της εργασίας" με τα οποία θησαυρίζουν οι εργοδότες». Στόχος - συνεχίζει - αυτών των μηχανισμών είναι να καταγράψουν, να εγκλωβίσουν, να δέσουν χειροπόδαρα τους άνεργους και να λειτουργήσουν ρουσφετολογικά. «Πέρα από τη ζωή - επισημαίνει - θέλουν να κλέψουν και τη συνείδηση των ανέργων, να τους αποπροσανατολίσουν, για να προλάβουν την αγανάκτηση που φουντώνει».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση «για να μη νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια τέτοια συζήτηση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος». Καταλήγοντας, τονίζει ότι «θα καταγγείλουμε την πλειοψηφία του ΕΚΑ στους εργαζόμενους και τους ανέργους και δηλώνουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αναπτυχθεί κίνημα αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στην ανεργία, ενάντια στις πολιτικές που τη γεννούν, ενάντια στις υποταγμένες πλειοψηφίες που δρουν σαν "Δούρειος Ιππος" μέσα στο εργατικό κίνημα και υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου».

ΒΙΟΜΑΓΝ
Συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο

Αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της επιχείρησης. Στις 10 το πρωί νέα κινητοποίηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέες κινητοποιήσεις με συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί, στα διόδια Σχηματαρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), μετά και από δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου, ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσει οριστικά την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με το σωματείο των εργαζομένων, τους δημάρχους της περιοχής και τον πρόεδρο του ΕΚ Εύβοιας, δήλωσε, ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η διαδικασία της πτώχευσης της επιχείρησης που κήρυξε ο ιδιοκτήτης Κ. Βαρβούτης. Επισήμανε ακόμα, ότι δεν ενδιαφέρεται κανένας «σοβαρός» επιχειρηματίας να αναλάβει την επιχείρηση, απαντώντας στο αίτημα των εργαζομένων να βρει η κυβέρνηση επιχειρηματικό σχήμα που θα λειτουργήσει τα μεταλλεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος, είχε υποσχεθεί το «πάγωμα» της διαδικασίας πτώχευσης για ένα μήνα και την καταβολή 600.000 δραχμών έναντι των δεδουλευμένων τους. Αντίθετα, ούτε την πτώχευση σταμάτησε αλλά ούτε και οι 300.000 δραχμές, που αποφάσισε να καταβάλει ο ΟΑΕΔ δε δόθηκαν, καθώς προϋποθέτει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την πτωχευτική διαδικασία, μια και τους έχει εντάξει στην επιδότηση λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη.

Στο μεταξύ, η ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας το προεκλογικό πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή με τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες στην περιοχή της Χαλκίδας και του Μαντουδίου, έκανε χτες σύσκεψη, προκειμένου να βρει τρόπους εκτόνωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Στη σύσκεψη, πήραν μέρος συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στις προβληματικές περιοχές, ο πρόεδρος του ΕΚ Εύβοιας και οι βουλευτές Μ. Πιπεργιάς και Ν. Καλαμακίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της σύσκεψης ήταν να εκμαιευτούν «υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» από την κυβέρνηση και τα στελέχη της, για δρομολόγηση λύσεων και η αποσόβηση ενεργειών που βλάπτουν την κυβέρνηση. Η υπόδειξη που θα κάνουν προς την κυβέρνηση θα είναι να «χαμηλώσει» τους αντεργατικούς τόνους και να γίνουν εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

«ΦΑΝΚΟ»
Επιμένει για τετράωρο!

Μετά την πρώτη αποτυχία «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», η εταιρία επανέρχεται 

Δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της για κατάργηση του 8ωρου και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο, η επιχείρηση ένδυσης «ΦΑΝΚΟ», στην Κομοτηνή. Πέρσι επιχείρησε να εφαρμόσει τις αντεργατικές διατάξεις του νόμου 2639/98 για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Τώρα επανέρχεται και προσπαθεί να επιβάλει 4ωρα.

Ειδικότερα, η διεύθυνση της επιχείρησης προτείνει στους εργαζόμενους, «όποιος θέλει» - στη βάση και της διατύπωσης του νόμου - να εργαστεί για ένα εξάμηνο με 4ωρη ημερήσια απασχόληση και μισό μεροκάματο, ενώ θα του καταβληθούν κανονικά τα ένσημα, τα δώρα και οι άδειες ως «δέλεαρ». Παράλληλα, επιχειρεί να αλλάξει το εβδομαδιαίο ωράριο στις τρεις βάρδιες του βαφείου. Συγκεκριμένα, επιδιώκει, οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας να ξεκινούν εργασία, όχι τη Δευτέρα το πρωί, αλλά από την Κυριακή στις 10 το βράδυ και να ακολουθούν οι δυο άλλες βάρδιες κυλιόμενα. Παρά τις πιέσεις, κανένας εργαζόμενος δεν έχει αποδεχτεί τις παραπάνω ...προτάσεις.

Στην επιχείρηση - στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μπήκε τελευταία ο όμιλος Λαναρά, με ποσοστό 28% - απασχολούνται σήμερα περίπου 400 εργαζόμενοι. Πρόσφατα έκλεισε δυο τμήματα (κέντημα - τυποβαφείο) και τη δραστηριότητά τους τη μετέφερε φασόν στο εξωτερικό. Το προσωπικό των τμημάτων απορροφήθηκε στα υπόλοιπα τμήματα, ωστόσο η εταιρία απαίτησε και προχώρησε σε 20 «οικειοθελείς» απολύσεις. Η εταιρία διαθέτει δυο εργοστάσια, ένα στην Βουλγαρία και ένα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Να σημειώσουμε πως πέρσι το Γενάρη, η εταιρία, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, εμφάνισε σχέδιο σύμβασης, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν όρος για εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου 2639/98 περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να απασχολούνται περισσότερες ώρες τη μέρα για χρονικό διάστημα που θέλει η εταιρία και οι επιπλέον ώρες να αντικαθίστανται το επόμενο διάστημα με άδειες άνευ αποδοχών. Το σωματείο αρνήθηκε να προσυπογράψει αυτό το κείμενο και η εταιρία επανήλθε με νέο σχέδιο σύμβασης. Σε αυτό οριζόταν πως θα υπάρξει δοκιμαστική εφαρμογή του άρθρου 3 στο διοικητικό προσωπικό και μετά από «διάλογο» επέκταση της εφαρμογής και στο προσωπικό παραγωγής. Και το «εκλεπτυσμένο» σχέδιο απορρίφθηκε.

ΕΛΑΪΣ ΑΕ
Ικανοποίησε τα αιτήματα των εργαζομένων

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων στην παραγωγή της «ΕΛΑΪΣ ΑΕ», που χτες πραγματοποίησαν μια ώρα στάση εργασίας ανά βάρδια, κάμφθηκε η αδιαλλαξία της διοίκησης της εταιρίας, η οποία αναγκάστηκε να ικανοποιήσει δίκαια οικονομικά αλλά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να επικυρώσουν το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρίας θα δώσει 2% διορθωτικό για το 1999. Αύξηση 1,5% το 2000 για βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Κάλυψη μέρους του προβλεπόμενου πληθωρισμού σε ποσοστό 0,5%. Επίσης, αύξηση του επιδόματος αδείας κατά 20.000 δραχμές καθώς και άλλα αιτήματα.

Ο γραμματέας της Ενωσης Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων Νίκος Ξουράφης, δήλωσε σχετικά: «Οταν υπάρχει η θέληση των εργαζομένων και ενωμένοι και αποφασισμένοι δίνουν τη μάχη, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αντίθετα μπορούν να πετύχουν πολλά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Στον αποκλεισμό της Ιεράς Οδού στο ύψος του εργοστασίου στο Βοτανικού για δύο ώρες, από την 1 το μεσημέρι μέχρι τις 3, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, απαιτώντας την άμεση ακύρωση των 7 απολύσεων που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση της εταιρίας. Τις ίδιες ώρες, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Μεγάλο Πεύκο, θα αποκλείσουν την παλιά Εθνική Οδό στο ύψος του εργοστασίου. Ο αποκλεισμός των παραπάνω σημείων θα επαναληφθεί και την άλλη Πέμπτη 17 του Φλεβάρη.

Πέρα από τις παραπάνω κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, εξετάζουν και άλλες μορφές παρέμβασης και δημοσιοποίησης των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Χτες, σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, αποφασίστηκε να επιδιωχτεί άμεσα συνάντηση των εργαζομένων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ εντός των ημερών θα παραχωρηθεί και συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της ΣΟΦΤΕΞ

ΠΟΕΜ
Εγκλημα της εργοδοσίας

«Αλλο ένα έγκλημα της ασύδοτης δράσης και λειτουργίας της εργοδοσίας αποτελεί ο θάνατος του άτυχου εργάτη Βασίλη Πάνου στο δεξαμενόπλοιο "ΑΡΚΑΔΙΑ Ι" από έκρηξη αερίων», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου. Η ΠΟΕΜ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και απαιτεί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Συνεστίαση του ΠΑΜΕ

Για την οικονομική του ενίσχυση, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί την Παρασκευή 11 του Φλεβάρη Συνεστίαση. Προμηθευτείτε κάρτες από την πλατεία Κάνιγγος 27, 5ος όροφος (Ομοσπονδία Λογιστών) και στο τηλέφωνο 3810.081.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ