ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποφασιστικά στην απεργία

Νέες αποφάσεις για τις 13 Απρίλη προστίθενται καθημερινά

Χωρίς να χαθεί λεπτό, και ενώ σήμερα πραγματοποιείται η πέμπτη κατά σειρά διαπραγματευτική συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κηρύσσουν απεργία για τις 13 Απρίλη και οργανώνουν την προετοιμασία της κινητοποίησης. Στην πρωτοπορία και της νέας απεργιακής μάχης στέκονται οι ταξικές Ομοσπονδίες των Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Φαρμάκου, Τροφίμων και Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών (ΠΟΛ) και Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (ΟΣΝΙΕ), που έχουν ήδη αποφασίσει απεργία. Στο απεργιακό μέτωπο προσθέτουν τις αποφάσεις τους - μέχρι στιγμής - και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αρτας, Νάουσας και Ιωαννίνων, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του.

Στη Νάουσα, εργαζόμενοι και απολυμένοι αποφάσισαν πως αν μέχρι τις 10 Απρίλη δεν ανακοινωθεί η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, στις 13 Απρίλη, στο πλαίσιο της απεργίας, θα μετακινηθούν μαζικά και θα διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, στο πλάι των συναδέλφων τους που δίνουν τη μάχη συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις του κινήματος.

Δεκάδες είναι και τα σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά που έχουν ήδη συνεδριάσει και έχουν προκηρύξει απεργία για τις 13 Απρίλη. Σ' αυτά προστέθηκαν χτες - ανάμεσα σε άλλα - το σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και το σωματείο Εργαζομένων στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι», το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Δίνοντας με αγωνιστικούς όρους τη μάχη της απεργίας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης καλούν τους συναδέλφους στα βίντεο κλαμπ «SEVEN» να πάρουν μέρος την Παρασκευή στη συγκέντρωση έξω από το κατάστημα στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Διοικητηρίου για «να καταδικάσουν την αντεργατική απόφαση της εργοδοσίας, που μεθοδεύει την απόλυση του συναδέλφου Καράνταη Χρήστου, μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου». Οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας συνεχίζουν σήμερα τις εξορμήσεις στα καταστήματα της Ερμού και Αγ. Μάρκου, ενώ η Ομοσπονδία Φαρμάκου καλεί σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων της Αττικής, τη Δευτέρα 3 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Απάντηση στους δρόμους και στην κάλπη

Στην Τεχνική Βάση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» περιόδευσε χτες ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Τεχνική Βάση της «Ολυμπιακής»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Τεχνική Βάση της «Ολυμπιακής»
Τη μεθοδευμένη επιλογή να αφήνουν, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις να «σκουριάζουν» για να παραδίδονται αργότερα στους επιχειρηματίες προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση, υπογράμμισε, ο Γιώργος Μαυρίκος, στη χτεσινή του περιοδεία στην Τεχνική Βάση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Τα πρώτα λόγια του υποψήφιου προέδρου της διευρυμένης υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν πως με την είσοδό του στην Τεχνική Βάση είχε ανάλογο συναίσθημα με αυτό σε αντίστοιχη περιοδεία στο «Αττικό Νοσοκομείο». Το παραπάνω -εξήγησε - συνέβη γιατί «και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια υποδομή αλλά δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων». Στο «Αττικό», είπε, χρειάζονται 3.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν μόλις 1.000. Στην Τεχνική Βάση χρειάζονται 3.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν μόλις 800. «Αυτό δεν είναι τυχαίο», επισήμανε, «είναι μεθοδευμένη επιλογή».

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει μια νέα αεροπορική εταιρία (την «Πάνθεον»), με την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων, επισήμανε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής», σαν κι αυτές που επιχείρησαν και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε την κατηγορηματική και πάγια θέση του ΚΚΕ «για μια Ολυμπιακή 100% δημόσια υπέρ των λαϊκών συμφερόντων». Πρόσθεσε ότι και αυτό θα πρέπει είναι ένα ακόμα κριτήριο στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι «ποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους εάν ο χάρτης της χώρας γίνει πάλι μπλε και πράσινος, μ' αυτούς δηλαδή που "εξυγιαίνουν" συνέχεια την "Ολυμπιακή" θέλοντας να την ξεπουλήσουν. Θα τρίβει τα χέρια της η Lyfthansa, η British Airways και η Air France. Θα τρίβει τα χέρια του το κεφάλαιο. Αντίθετα, θα τους προκαλέσει ανησυχία εάν ο λαός "αξιοποιήσει" την πείρα του στις εκλογές έχοντας στο νου τα πραγματικά τους συμφέροντα».

Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους συμμετέχοντας στην απεργία στις 13 του Απρίλη.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα

Με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ συζήτησε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους παραδίδονται στους ιδιώτες τα κερδοφόρα τμήματα του ΟΣΕ και τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, διαπίστωσε από κοντά ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Πειραιά.

Οι ιδιώτες έχουν πλέον μπει στο τμήμα των γραμμών, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και η ιδιωτικοποίηση της συντήρησης του τροχαίου υλικού. Σήμερα, οι θέσεις εργασίας, από τις 45.000 που ήταν πριν λίγα χρόνια, έχουν πέσει κάτω από τις 10.000 και μειώνονται σταδιακά ώστε, σύμφωνα με τα οργανογράμματα του Οργανισμού, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, να φτάσουν τις 7.500. Από το 1986 έχουν να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον εργοτάξιο.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, όπως η ακρίβεια, η ανεργία, η μείωση συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί φτάσαμε ως εδώ και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην είμαστε σε αυτή τη θέση»;

«Πρέπει να αντιδράσουμε, τόνισε, σε αυτή την πολιτική και ο μεγαλύτερος εχθρός είναι όσοι καλλιεργούν την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

Αφού επισήμανε πως η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που επικαλούνται σημαίνει ότι ο εργάτης πρέπει να περιορίσει τα δικαιώματά του και το εισόδημά του, τόνισε πως «πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης στα συνδικάτα» και τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Απρίλη.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπογράμμισε πως «από τους δημάρχους και τους νομάρχες που στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου προωθήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και πρέπει να αναδείξουμε εκπροσώπους συνδυασμών που θα παλεύουν για τα δικά μας συμφέροντα. Να ενισχύσουμε το μέτωπο που παλεύει για μια άλλη πολιτική, για άλλη εξουσία στην Ελλάδα. Διαφορετικά, μετά από ένα - δύο χρόνια, θα μετράμε πάλι απώλειες και θα ζούμε με την αβεβαιότητα αν θα πάρουμε σύνταξη».


ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στόχος η ισχυροποίηση του Συνδικάτου

Με στόχο την ισχυροποίηση του ταξικού τους συνδικάτου και την παραπέρα ενίσχυση του ΠΑΜΕ, οι μεταλλεργάτες της Αθήνας δίνουν τη μάχη για την επιτυχία των εκλογών, που θα γίνουν από τις 3 έως τις 10 Απρίλη. Ηδη τα μέλη του Συνδικάτου «Ο Προμηθέας» πραγματοποιούν εξορμήσεις σε τόπους δουλιάς. Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν μεταξύ άλλων στα εργοστάσια ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΜΑΛΤΕΖΟΣ, ΓΚΡΑΤΕΞ, ενώ σήμερα θα βρεθούν στην ΕΔΡΑΣΗ και αλλού.

Στην πρόσφατη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποκαλυφθούν πιο καθαρά οι αιτίες κι οι ένοχοι για τις συνέπειες της «ανταγωνιστικότητας» και τα προβλήματα που ξεσπάνε στις πλάτες των χιλιάδων εργαζόμενων του κλάδου. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα στα εργοστάσια, να γραφτούν κι άλλοι εργαζόμενοι στο Συνδικάτο, να συσπειρωθούν και να δραστηριοποιηθούν πιο αποφασιστικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση, σήμερα το πρωί, στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου, μαζί με άλλα συνδικάτα της Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΖΒΑΜΠΕ, στα Μεσόγεια, για την απομάκρυνση «καμεροχαφιέδων» που έχει τοποθετήσει η εργοδοσία.

Οι απολύσεις στο ΦΥΡΟΓΕΝΗ, στη ΦΟΚΟ, η μη καταβολή δεδουλευμένων σε επιχειρήσεις όπως η ΑΡΕΒΑ, ο ΚΑΖΗΣ, ο μεγάλος αριθμός των συμβασιούχων όπως στην ΠΙΤΣΟΣ, το κλείσιμο εργοστασίων και η μεταφορά τους σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα, οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι μετανάστες εργάτες, επιβεβαιώνουν πόσο επιτακτική είναι η αντίσταση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Μακριά από τη λογική του «εταιρισμού» και τον ταξικό συμβιβασμό που προτείνει η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ