ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στις κάλπες από τις 3 Απρίλη

Η ίδια η πείρα και οι συζητήσεις που καθημερινά ανοίγουν στους τόπους δουλιάς οι μεταλλεργάτες, αναδεικνύει την ανάγκη, οι επικείμενες εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», να σηματοδοτήσουν την ποιοτική και ποσοτική ισχυροποίησή του. Το συμπέρασμα αυτό αναδείχτηκε και στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στη ΖΒΑΜΠΕ, την επιχείρηση κατασκευής μετασχηματιστών στα Μεσόγεια, στην οποία η εργοδοσία εντείνει την τρομοκρατία έχοντας τοποθετήσει το τελευταίο διάστημα «καμεροχαφιέδες».

Το συνδικάτο βρέθηκε στο πλευρό των περίπου 110 εργαζομένων απαιτώντας ν' απομακρυνθούν άμεσα οι κάμερες, καλώντας τους εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές. Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων, οι οποίοι σημείωσαν πόσο επιτακτικό είναι να ισχυροποιηθεί το συνδικάτο, ν' αναπτυχθούν νέοι αγώνες για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των άλλων κατακτήσεων.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο «Ρ» συνδικαλιστές, οι κάμερες στη ΖΒΑΜΠΕ τοποθετήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η εργοδοσία απαιτεί μεγαλύτερη παραγωγή, οι ρυθμοί δουλιάς εντατικοποιούνται, η δουλιά γίνεται εξαντλητική, ενώ τα μεροκάματα παραμένουν καθηλωμένα.

Οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα, 3 Απρίλη και θα διαρκέσουν ως τις 10 του μήνα (πλην Σαββάτου). Από τις 3 ως τις 7/4, θα στηθούν κάλπες μέσα σε τόπους δουλιάς, ενώ από τις 5 ως τις 10/4, οι εργάτες μπορούν να ψηφίζουν και στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, στο ΕΚΑ), καθημερινά, 3 μ.μ.- 8.30 μ.μ., και την Κυριακή 9 Απρίλη, 10 π.μ.- 4 μ.μ.

Σήμερα, οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν στη ΒΙΚΤΩΡΙΑ, τη ΖΟΓΟΜΕΤΑΛ, τη ΣΚΟΝΤΑ, τη ΣΙΤΡΟΕΝ, τη ΛΑΝΤΑ και αλλού.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η κυβέρνηση πίσω από το έγκλημα

Προκλητικός για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Εργασίας στη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

«Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα που βρίσκονται για 80 σχεδόν μέρες στους δρόμους
«Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα που βρίσκονται για 80 σχεδόν μέρες στους δρόμους
Tov εμπαιγμό από την κυβέρνηση των 650 εργαζομένων της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Απαντώντας ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, με το γνωστό προκλητικό του στιλ αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, ισχυριζόμενος ότι για τη σημερινή κατάσταση της «Βιομηχανίας Λιπασμάτων» φταίνε αποκλειστικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλύπτοντας ουσιαστικά τις αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης, ισχυρίστηκε ότι η εταιρία ανήκει στις τράπεζες και όχι στο δημόσιο τομέα, αφού λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και ενώ αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, προκλητικά ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «εμείς ανησυχούμε πολύ περισσότερο από εσάς»..! Παρέπεμψε δε στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκηση και είπε γενικά και αόριστα ότι δε θα μείνουν οι εργαζόμενοι στο «έλεος του Θεού».

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εξακολουθούν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι εάν συζητάμε ακόμα για το θέμα, είναι λόγω της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων και του κύματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθείτε, είπε, να ροκανίσετε το χρόνο και να σπείρετε απογοήτευση στους εργαζόμενους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να κρύψετε τη βαριά πολιτική ευθύνη που φέρετε. Υπενθύμισε ότι οι διοικήσεις της Εθνικής και της Εμπορικής, που είναι μέτοχοι στην εταιρία, είναι διορισμένες από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου δίνουν λόγο σε αυτήν και πρότεινε την ολική και όχι μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου, που θα σημάνει απολύσεις και περικοπή εργατικών δικαιωμάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απολογισμός φιλεργοδοτικής ... αδράνειας

Ξεκινάει αύριο το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

Με κύρια χαρακτηριστικά τις συνειδητά εκφυλιστικές και νόθες διαδικασίες, αρχίζει αύριο Σάββατο στις 9 το πρωί, το ετήσιο τακτικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Την ευθύνη γι' αυτή την εικόνα του συνεδρίου φέρουν ακέραιη οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ). Ο απολογισμός της πλήρους απραξίας και αδράνειας, ο «γενικώς και αορίστως» προγραμματισμός, ειδικά αυτή την περίοδο που οξύνεται η αντεργατική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ο τόπος που επέλεξαν - όπως έγινε και πέρσι - για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, την πολυτελή αίθουσα της ΟΛΠ ΑΕ, σηματοδοτούν την τεράστια απόσταση που τους χωρίζει από τους εργαζόμενους. Δείχνουν ότι η πλειοψηφία αυτή αποτελεί τροχοπέδη, εμπόδιο, για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με ευθύνη αυτής της πλειοψηφίας αύριο στο «σώμα» του συνεδρίου θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 6 ναυτεργατικά σωματεία εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Επίσης, θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από σωματεία φορτοεκφορτωτών τα οποία έχουν από 5 έως 10 ψηφίσαντες και το σωματείο Θερμαστών Ξηράς και Ηλεκτροτεχνιτών, όπου στις εκλογές του ψηφίζουν και συνταξιούχοι!

Η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΔΕΣΚ), συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους τη σημασία που θα έχει για τους αγώνες τους για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που πλειοψηφούν σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ, ΠΝΟ, οι οποίες -όπως σημειώνει - «διατηρούν στάση συναίνεσης και υποταγής απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία». Η ΔΕΣΚ καταθέτοντας στους εργαζόμενους το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και τους καλεί να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Διασπαστικές μεθοδεύσεις με στόχο τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση - καταγγελία από τα Σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού και Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά

Στο «μάτι» της εργοδοσίας και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών των Εργατικών Κέντρων Πειραιά και Αθήνας έχουν μπει τα ταξικά συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά και των Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Επιχειρούν να τα διασπάσουν, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν για το σκοπό αυτό τους εργαζόμενους στους χώρους των κούριερ - διανομέων με μηχανάκια, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά τους. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διοικήσεις των δύο σωματείων, οι οποίες σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν καλούν τους εργαζόμενους του χώρου αυτού να δώσουν την κατάλληλη απάντηση με το να γίνουν όλοι μέλη των δύο ταξικών σωματείων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις «να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται».

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα άρχισε να δρα στο χώρο των κούριερ - διανομέων μια συγκεκριμένη «ομάδα», η οποία «πατώντας - σύμφωνα με την ανακοίνωση - στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, προβάλλει το σαθρό επιχείρημα ότι όσοι δουλεύουν με μηχανάκια πρέπει να ανήκουν σε ενιαίο κλάδο». Στο πλευρό της «ομάδας» βρίσκονται οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των δύο Εργατικών Κέντρων Πειραιά και Αθήνας.

Τα δύο σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι οι διανομείς τροφίμων υπάγονται στη Συλλογική Σύμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού και οι κούριερ - εξωτερικοί στη Σύμβαση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, και συνεχίζουν: «Για παράδειγμα, ένας διανομέας πίτσας εργάζεται παράλληλα με μάγειρες, ψήστες, λαντζέρηδες, σερβιτόρους, κλπ., κάτω από την ίδια σκεπή και κάτω από τον ίδιο εργοδότη». «Αν ο καθένας κοιτά την πάρτη του ο μόνος που βγαίνει κερδισμένος είναι οι εργοδότες».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους με τα μηχανάκια να γυρίσουν την πλάτη σε όσους «υπονομεύουν τους αγώνες μας και τα δικαιώματά μας. Με μέτωπο, συνολικά όλη η εργατική τάξη, θα κατακτήσουμε καλύτερους όρους δουλιάς - ζωής. Με το ΠΑΜΕ κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικών Κέντρων».

ΟΑΕΔ - ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Δίκαια τα αιτήματα των δικαιούχων

Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί το επίδομα παιδιών του ΟΑΕΔ και να καταβάλλεται και στους δυο γονείς έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Το επίδομα, σημειώνουν οι βουλευτές, είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα - μόλις 8 ευρώ το μήνα - και καταβάλλεται σε έναν μόνο από τους δυο γονείς. Οι εργαζόμενοι ζητούν την εξίσωσή του με το αντίστοιχο του Δημοσίου και την καταβολή του και στους δυο γονείς. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό «εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα παραπάνω δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ