ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Χαμηλές πτήσεις» στο τραπέζι του διμερούς διαλόγου

Με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου το τουρκικό «προσκλητήριο» στο διμερή διάλογο

Σε «χαμηλούς τόνους»- μη τυχόν και «χαλάσει το κλίμα» - απάντησε χτες η Αθήνα στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τους οποίους ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» τουρκικά που πετούσαν «νόμιμα» στο Αιγαίο.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημάνθηκε ότι δεν έγινε καμία παρενόχληση τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό μαχητικό, αλλά αντίθετα, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι «πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω ότι είναι πάγια πολιτική, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν σταθερή γραμμή, να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλικό χαρακτήρα έχουν. Ολα όσα δημοσιεύονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εμείς, ως χώρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν κατ' επανάληψη διακηρύξει την προσήλωσή τους στους κανόνες και τις αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστοί κατά τη διάρκεια των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών και καλούμε όλες τις χώρες να πράξουν το ίδιο». Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι την «Τετάρτη το πρωί, σε κάποιες περιοχές της χώρας μεταξύ Λέσβου και Λήμνου ή ανατολικά της Ρόδου έγιναν παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Αποδοκιμάζουμε αυτή την πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αρνητική αυτή η συμπεριφορά και εν πάση περιπτώσει δείχνει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμη, προκειμένου να μεταφερθεί στην πράξη το πνεύμα και το γράμμα ενός πλαισίου αρχών και κανόνων, για τους οποίες δεσμεύτηκε η Τουρκία στο Ελσίνκι, πριν από λίγο καιρό.»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, ότι η δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών αποσκοπεί στο να εδραιωθεί η θέση της τουρκίας περί της ανάγκης σύστασης μιας επιτροπής με τη συμμετοχή και στρατιωτικών, ούτως ώστε οι δύο χώρες να συζητήσουν διμερώς για την κατάσταση στο Αιγαίο και να υιοθετήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για την Αθήνα, πάντως, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει και το πλαίσιο και η διαδικασία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια συζήτηση περί ΜΟΕ στο Αιγαίο. Πρόκειται για το μνημόνιο της Βουλιαγμένης του 1988 και η διαδικασία που προσφέρουν τα όργανα του ΝΑΤΟ, όπου υπάρχει σε εξέλιξη μια ελληνοτουρκική συζήτηση για εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τουρκικές σκιές στο Τριεθνές

Η πολυπληθής τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, φαίνεται ότι δημιουργεί ανησυχία στη Σόφια. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης και για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, ο οποίος εκδηλώνεται με την υλοποίηση τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις δύο χώρες.

Προκειμένου να «διαχειριστεί» το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, η βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε προ ημερών την υιοθέτηση μιας διακήρυξης, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της προώθησης των αρχών της καλής γειτονίας μεταξύ των τριών χωρών. Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, εκτός από τη διακήρυξη, προέβλεπε και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στο «τριεθνές», στο σημείο δηλαδή, που συναντώνται τα σύνορα των τριών χωρών. Η βουλγαρική πρωτοβουλία ωστόσο, δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από την Τουρκία, η οποία διατύπωσε επιφυλάξεις για το κείμενο της διακήρυξης. Πάντως, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν και θα έχουν μια πρώτη επαφή στο τριεθνές, πιθανότατα στις 19 του μηνός. Οι τουρκικές επιφυλάξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, υπενθυμίζουν την πάγια άποψη της τουρκικής διπλωματίας, ότι στην περιοχή υπάρχουν μειονοτικές εκκρεμότητες...

Ο υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας

Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ο υπουργός Αμυνας Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, προέτρεψε σε χτεσινές του δηλώσεις την Ελλάδα και την Τουρκία να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να λύσουν τις μακρόχρονες διαφορές τους με πολιτικά μέσα. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός για τους εξοπλισμούς νότια της χώρας μας, τον οποίο δε δεχόμαστε με ευχαρίστηση», τόνισε ο κ. Νόεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». «Δεν πιστεύουμε ότι αυτός ο ανταγωνισμός αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία, γιατί έχουμε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα και δε φοβούμαστε τα όπλα που συγκεντρώνει ο ένας εναντίον του άλλου», πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός. Ο κ. Νόεφ επισήμανε πως η Τουρκία και η Ελλάδα «ξοδεύουν άσκοπα τα χρήματά τους» και πως «ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών... δε θα λύσει τα προβλήματα τους». «Πρέπει να λυθούν (τα προβλήματα) με πολιτικά μέσα, κάτι που και οι δύο χώρες κάνουν τον τελευταίο καιρό και η Βουλγαρία παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή με μεγάλες ελπίδες και αισιοδοξία», κατέληξε ο Μπόικο Νόεφ.

Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας

Με επιστολή τους προς το «Ριζοσπάστη», ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Α. Κουκουρίκος και Β. Ζωίδης, αντίστοιχα, διαψεύδουν χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας και αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε απόφαση του Σώματος, που στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου (αναφέρεται στις 2 μηνύσεις, 2 αγωγές και 1 εξώδικο κατά του «Ρ»), διότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Β. Ζωίδης, αρνήθηκε να θέσει προς συζήτηση το κείμενο που κατέθεσε ο κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος Πασχάλης Τσαμπάζης, με το οποίο καταγγελλόταν η επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ριζοσπάστη», που «αποτελεί επίθεση κατά της ενημέρωσης και της πληροφόρησης του λαού, της άσκησης πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος τοποθέτησης επί λόγων και έργων των πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα αυτών που ασκούν εξουσία». Μάλιστα, το κείμενο σημείωνε πως «τέτοιου είδους επιθέσεις ανοίγουν τον επικίνδυνο δρόμο των πολιτικών διώξεων όχι μόνο κατά των εφημερίδων, αλλά και εναντίον κάθε ανθρώπου που αντιστέκεται, διαφωνεί, διαμαρτύρεται και αγωνίζεται».

Μετά την άρνηση λοιπόν του Β. Ζωίδη (ΠΑΣΟΚ) να θέσει προς συζήτηση το κείμενο, επικαλούμενος την απουσία του δημάρχου, Α. Κουκουρίκου (ΠΑΣΟΚ), 12 από τους 17 παρόντες δημοτικούς συμβούλους (ανάμεσά τους και σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου), υπέγραψαν το ψήφισμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ΔΣ του Δήμου Πυλαίας είναι 19μελές. Οπότε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων εκφράστηκε υπέρ του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας και κατά της επίθεσης του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον του «Ριζοσπάστη».

Γερμανικό «διαβατήριο» στον Ντενκτάς

Συνάντηση με τον Γιόσκα Φίσερ θα έχει σήμερα στη Γερμανία ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων δημοσιεύει η εφημερίδα «Σαμπάχ» την είδηση ότι ο «πρόεδρος» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει στη Γερμανία, όπου προσκλήθηκε επίσημα για πρώτη φορά. Ο κ. Ντενκτάς θα συναντηθεί στο Αμβούργο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και θα τον ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, γράφει η εφημερίδα. «Η πρόσκληση δεν έχει την έννοια της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από τη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι «η πρόσκληση αυτή πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί σημαντική εξέλιξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ