Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τουρκικές σκιές στο Τριεθνές

Η πολυπληθής τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, φαίνεται ότι δημιουργεί ανησυχία στη Σόφια. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης και για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, ο οποίος εκδηλώνεται με την υλοποίηση τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις δύο χώρες.

Προκειμένου να «διαχειριστεί» το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, η βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε προ ημερών την υιοθέτηση μιας διακήρυξης, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της προώθησης των αρχών της καλής γειτονίας μεταξύ των τριών χωρών. Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, εκτός από τη διακήρυξη, προέβλεπε και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στο «τριεθνές», στο σημείο δηλαδή, που συναντώνται τα σύνορα των τριών χωρών. Η βουλγαρική πρωτοβουλία ωστόσο, δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από την Τουρκία, η οποία διατύπωσε επιφυλάξεις για το κείμενο της διακήρυξης. Πάντως, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν και θα έχουν μια πρώτη επαφή στο τριεθνές, πιθανότατα στις 19 του μηνός. Οι τουρκικές επιφυλάξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, υπενθυμίζουν την πάγια άποψη της τουρκικής διπλωματίας, ότι στην περιοχή υπάρχουν μειονοτικές εκκρεμότητες...

Ο υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας

Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ο υπουργός Αμυνας Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, προέτρεψε σε χτεσινές του δηλώσεις την Ελλάδα και την Τουρκία να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να λύσουν τις μακρόχρονες διαφορές τους με πολιτικά μέσα. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός για τους εξοπλισμούς νότια της χώρας μας, τον οποίο δε δεχόμαστε με ευχαρίστηση», τόνισε ο κ. Νόεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». «Δεν πιστεύουμε ότι αυτός ο ανταγωνισμός αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία, γιατί έχουμε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα και δε φοβούμαστε τα όπλα που συγκεντρώνει ο ένας εναντίον του άλλου», πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός. Ο κ. Νόεφ επισήμανε πως η Τουρκία και η Ελλάδα «ξοδεύουν άσκοπα τα χρήματά τους» και πως «ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών... δε θα λύσει τα προβλήματα τους». «Πρέπει να λυθούν (τα προβλήματα) με πολιτικά μέσα, κάτι που και οι δύο χώρες κάνουν τον τελευταίο καιρό και η Βουλγαρία παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή με μεγάλες ελπίδες και αισιοδοξία», κατέληξε ο Μπόικο Νόεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ