Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δε θα επιτρέψουμε στους επιβήτορες της εξουσίας να ποδοπατούν ιδέες, οράματα, ιδανικά
  • Μιλάμε πραγματικά για βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενάντια σε κομμουνιστές, σε άλλους αγωνιστές. Ποινικοποιείται συνολικά η πολιτική ζωή της χώρας
  • Ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της εφημερίδας μας είναι η άνοδος της κυκλοφορίας του. Μπορούμε!

«Ο λαός μας δε θα επιτρέψει άλλο να προσβάλλεται ακόμα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δε θα επιτρέψει στους επί μια εικοσαετία επιβήτορες της εξουσίας να χλευάζουν και να ποδοπατούν ιδέες, οράματα, ιδανικά εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για να ζήσουν σε έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο, για να οικοδομήσουν μια λεύτερη και δημοκρατική πατρίδα». Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», στην ομιλία του, στη χθεσινή συγκλονιστική συγκέντρωση, στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά
Νέοι και νέες

Σύντροφοι και συντρόφισσες στο δίκιο αγώνα του Κόμματος, στους αγώνες του λαού μας

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας, για να διατρανώσουμε την απόφασή μας, να μην επιτρέψουμε να περάσει η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, να μην περάσει η αντιδραστικοποίηση της πολιτικής ζωής, που παρουσιάζεται με τη μάσκα του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Είμαστε σήμερα εδώ παρόντες στον αγώνα, για να μην επιτρέψουμε τη συστηματική επιχείρηση, τα τελευταία χρόνια, φίμωσης της εφημερίδας του λαού, του «Ριζοσπάστη», φίμωσης συνολικά της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής, της έκφρασης αντίθετης άποψης.

Είμαστε εδώ, παρόντες στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στο κάλεσμα του "Ριζοσπάστη", στο κάλεσμα των ΚΟ Αθήνας, Πειραιά και Αττικής, όχι μόνο οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος, αλλά όλοι οι πατριώτες και δημοκράτες, όλοι οι άνθρωποι με τις ίδιες ή παρόμοιες ανησυχίες για την πορεία των πραγμάτων, κάτω από την μπότα της "νέας τάξης".

Ολοι οι άνθρωποι με ευαισθησίες και προβληματισμούς, με αγωνία για την αναζήτηση της αλήθειας και του δίκιου.

"Οποιος θέλει σήμερα να πολεμήσει το ψέμα και την άγνοια και να γράψει την αλήθεια, πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον πέντε δυσκολίες", έγραφε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, επισημαίνοντας τα εξής:

"Πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει την αλήθεια, παρόλο που παντού την καταπνίγουν. Την εξυπνάδα να την αναγνωρίζει, παρόλο που παντού την καλύπτουν. Την τέχνη να την κάνει εύχρηστη σαν όπλο. Την κρίση να διαλέγει εκείνους που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Την πανουργία να τη διαδίδει ανάμεσά τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για αυτούς που γράφουν μέσα στο φασισμό, υπάρχουν όμως και για κείνους που καταδιώκονται ή έχουν αποδράσει, μα ακόμα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας".

Αυτές τις δυσκολίες, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι, ξεπερνά καθημερινά η εφημερίδα μας, ο "Ριζοσπάστης", η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η εφημερίδα υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, η εφημερίδα της μαχόμενης διανόησης της πατρίδας μας».

Πανδημοκρατικό πρόβλημα

«Η υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης μέσω του Τύπου, της αποκάλυψης της αλήθειας, της ενημέρωσης του λαού, η υπεράσπιση του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής απέναντι σε πρόσωπα και κόμματα, ιδιαίτερα αυτά που ασκούν εξουσία και οι αποφάσεις και η στάση τους ασκούν άμεση επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού μας, δεν είναι ένα στενά κομματικό καθήκον, που απορρέει από τις πρόσφατες και συνεχείς διώξεις κατά του "Ριζοσπάστη" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για ένα συνολικά πανδημοκρατικό πρόβλημα, που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που αφορά όλο το μαζικό λαϊκό κίνημα, τους φορείς των εργαζομένων, τον κάθε ξεχωριστό πολίτη, επώνυμο ή όχι αυτής εδώ της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Κι από αυτό εδώ το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη ικανοποίηση και την τιμή ταυτόχρονα, που μας γίνεται όλο αυτό το διάστημα, από επώνυμους ανθρώπους, από ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις και θέσεις, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό του διωκόμενου "Ριζοσπάστη", καταδικάζοντας τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί μας γυρίζουν πίσω πολλές δεκαετίες, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούν μαζί μας, για το τι επιφυλάσσει στο λαό μια κυβέρνηση από τις δυνάμεις του δικομματισμού για... μετά τις εκλογές, στη μετεκλογική κατάσταση, στη μετα-ΟΝΕ εποχή και πάει λέγοντας...

Και η στάση αυτή της συμπαράταξης με το ΚΚΕ πολλών επώνυμων ανθρώπων, από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας, της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, ξέρουμε ότι είναι στάση θαρραλέα, στάση που πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και τώρα προεκλογικά, έχει επισείσει τη μήνιν των εκπροσώπων του κεφαλαίου, των τοποτηρητών της "PAX AMERICANA", των πολιτικών υπαλλήλων της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας, με συνεχείς και πραγματικές επιθέσεις και συκοφαντίες, κι όχι σαν αυτές που επικαλείται ο εντεταλμένος υπουργός της Δικαιοσύνης, για να δικαιολογήσει τις κατάπτυστες αθλιότητες, που εκστομίζει περιδιαβαίνοντας κανάλια και δικαστήρια, αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους ευθύνης του υπουργείου του και με άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τομέα αυτό.

Ομως έχουν γνώση οι φύλακες. Ο λαός μας δε θα επιτρέψει άλλο να προσβάλλεται ακόμα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δε θα επιτρέψει στους επί μια εικοσαετία επιβήτορες της εξουσίας να χλευάζουν και να ποδοπατούν ιδέες, οράματα, ιδανικά εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για να ζήσουν σε έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο, για να οικοδομήσουν μια λεύτερη και δημοκρατική πατρίδα».

Δεν πρόκειται για τυχαία επίθεση

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Νέοι και νέες

Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για τυχαία επίθεση, αλλά για μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, στο σύνολό του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας, μετά την επίσκεψη του αρχιδολοφόνου των λαών Κλίντον στη χώρα μας, μετά τις επιταγές των Δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της ΟΝΕ, όλο και πιο συχνά επικαλούνται ότι το ΚΚΕ "βρίσκεται ή και ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας".

Δεν πρόκειται συνεπώς, μόνο για συγκυριακό φαινόμενο λόγω εκλογών. Οπωσδήποτε, έχει άμεση σχέση η επιλογή της στιγμής με την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να "περιχαρακώσει" παλιούς ψηφοφόρους της, που εκφράζουν διαμαρτυρία και αγανάκτηση για τις αντιλαϊκές της επιλογές, έτσι ώστε να μην κατευθυνθούν αλλού και κυρίως προς το ΚΚΕ, που, όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. πρωθυπουργού το προηγούμενο Σάββατο στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το βλέπει σαν έναν από τους βασικούς και κυρίως ουσιαστικούς αντίπαλους από άποψη θέσεων και αρχών στις πρόωρες εκλογές της 9ης Απρίλη.

Το πρόβλημα, όμως, για την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις της είναι πιο σύνθετο. Κυρίως έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στην πορεία για την ΟΝΕ, στις στρατηγικές γεωπολιτικές επιδιώξεις του ΑμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει το βρώμικο ρόλο να κάμψει τις φωνές αντίστασης, τις ριζοσπαστικές φωνές πάλης ενάντια σε όλα αυτά που πρεσβεύει και επιδιώκει. Ετσι εξηγείται και η κλιμάκωση του αυταρχισμού σε όλη τη χώρα».

Βιομηχανία μηνύσεων

«Οι διώξεις ενάντια σε αγωνιστές, μόνο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, συγκεντρωμένες συνιστούν πραγματική ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Μιλάμε πραγματικά για βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενάντια σε κομμουνιστές, σε άλλους αγωνιστές. Ποινικοποιείται συνολικά η πολιτική ζωή της χώρας. Εκτός από τις μηνύσεις και τις αγωγές ενάντια στο "Ριζοσπάστη" (τις 2 αγωγές Γιαννόπουλου, τη 1 αγωγή Πάγκαλου παλιότερα, τις 2 μηνύσεις Γιαννόπουλου και τα 3 εξώδικα επίσης), εκτός από αγωγές ενάντια σε άλλες εφημερίδες, περιοδικά και συγγραφείς, εκτός από μηνύσεις κατά γνωστών πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και συντρόφων τους στο ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι αυτοί, οι αστέρες του δήθεν εκσυγχρονισμού, έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο δικαστήριο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τους κάμπους της πατρίδας μας, μηνύοντας και καταδικάζοντας τους ξωμάχους του κάμπου, τους Ελληνες αγρότες, που πασχίζουν για το ψωμί όλων των Ελλήνων.

Πάνω από 10.000 είναι οι αγρότες που σέρνονται στα "αγροτοδικεία" της επαρχίας. Από τα χωράφια, τα χωριά και τις πόλεις της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Ηπείρου, των νησιών μας, οι αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια, γιατί, λέει, τόλμησαν να αγωνιστούν, γιατί έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και ύψωσαν φωνή στους κυβερνώντες, στην ΟΝΕ, στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, που τους κλέβουν τον ιδρώτα και το βιος τους.

Οι εργάτες της Αθήνας, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες σήμερα από τη συγκέντρωση αυτή στέλνουν το αγωνιστικό τους μήνυμα στην ελληνική αγροτιά, τους θεωρούν ταξικά τους αδέλφια, συμμάχους τους στον αγώνα της ζωής ενάντια στην εκμετάλλευση.

Η μαύρη βίβλος των διώξεων δε σταματά φυσικά εδώ. Χιλιάδες είναι οι διώξεις, επίσης, ενάντια σε συνδικαλιστές εργάτες και υπάλληλους, γιατί οργάνωσαν την απεργία τους, γιατί διεκδίκησαν. Χιλιάδες είναι οι τρομοκρατικές απολύσεις, οι διώξεις της εργοδοσίας, σαν τιμωρία γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μόνη που προστατεύουν οι νόμοι των κυβερνώντων.

Δεκάδες είναι οι ναυτεργάτες, που σέρνονται καθημερινά στα δικαστήρια γιατί υπερασπίζουν το δικαίωμα στη δουλιά, παλεύουν ενάντια στον αφελληνισμό της ναυτιλίας, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με πρώτο το λιμάνι του Πειραιά.

Εχουμε φτάσει στο σημείο να σέρνονται στα δικαστήρια ανηλίκων και στα αστυνομικά τμήματα τα παιδιά μας, η αγωνιζόμενη μαθητική νεολαία, γιατί θέλει περισσότερη και ουσιαστικότερη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού κι όχι για μια ελίτ προνομιούχων.

Αμέτρητες είναι οι διώξεις όλα αυτά τα χρόνια ενάντια σε στελέχη και μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, με αστείες δικαιολογίες και κατηγορητήρια.

Εξαρση γνώρισαν οι διώξεις ενάντια σε φιλειρηνιστές, σε αγωνιστές των μεγάλων λαϊκών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων κατά την περίοδο του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και της έλευσης Κλίντον στην Ελλάδα».

Η Ιερά Εξέταση μας λείπει

«Ταυτόχρονα και πέρα από τις συγκεκριμένες αυτές διώξεις, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, έχει προχωρήσει σε νέο εξοπλισμό του αυταρχικού της οπλοστασίου με σωρεία νόμων, νομοθετημάτων και τροπολογιών. Αποκορύφωμα, φυσικά, όλων αυτών η κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν, η νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, του χαφιεδισμού, του περιορισμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που μας οδηγούν σε ένα νέο μεσαίωνα.

Η Ιερά Εξέταση μας λείπει, στο νέο σκηνικό του 2000, που στήνουν οι νεοταξίτες υπάλληλοι των πολυεθνικών, αλλά θα συμπληρωθεί οσονούπω με τις νέες αντιτρομοκρατικές, υποτίθεται, συμφωνίες, που θα υπογράψουν οι Ελληνες κυβερνώντες - πράσινοι ή γαλάζιοι δεν έχει σημασία, το ίδιο είναι - με τους αρχιτρομοκράτες των λαών, τις ΗΠΑ.

Νομίζουμε, φτάνουν αυτά έως εδώ. Γιατί είναι γνωστά και πολλοί από τους παρευρισκόμενους σήμερα εδώ τα έχουν γευτεί στην ίδια τους την πλάτη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι οικοδόμοι, οι νέοι και οι νέες, οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, που γνώρισαν την κρατική καταστολή και με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα ουκ ολίγες φορές.

Ολους αυτούς τους απλούς ανθρώπους του λαού μας, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τους θυμούνται μόνο προεκλογικά.

Ομως, κύριοι της κυβέρνησης, οι απόμαχοι της δουλιάς, οι αγωνιστές της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, δεν έχουν ανάγκη από φιέστες προεκλογικές κι από τα κάλπικα μετάλλια που τους μοιράζετε. Από λόγια και μετάλλια και δήθεν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη έχουν χορτάσει. Γι' αυτό και πλέον βροντοφωνάζουν: Φτάνει πια η κοροϊδία! Γι' αυτό και δεν μπορεί να ενδιαφέρει πλέον κανέναν η δήθεν θιγμένη τιμή του κ. Γιαννόπουλου.

Θιγμένη, ίσως, γιατί δεν μπορεί να περιφέρει στους πρώην ψηφοφόρους του, όπως έκανε τόσα χρόνια, μια αντιστασιακή ιδιότητα που δεν του ανήκει, όπως σωστά έχουν τονίσει οι αντιστασιακές οργανώσεις. Γιατί ο όρκος του ΕΛΑΣ, τα ιδανικά του ΕΑΜ δεν έχουν καμιά σχέση με την καπηλεία, το ύφος και ήθος των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης. Είναι ένας ακόμη αρκετός λόγος για τους καταδικάσουν, όχι μόνο οι συνειδήσεις των πραγματικών αντιστασιακών και των γνήσιων αγωνιστών, αλλά και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, πολύ περισσότερο γιατί γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι

Η κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια κάποιας συνηθισμένης αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Παραβιάζει βάναυσα, όχι "το δίκιο του εργάτη", που πρέπει να είναι, έτσι κι αλλιώς, ο υπέρτατος νόμος των λαϊκών δυνάμεων, παραβιάζει τους ίδιους τους αστικοδημοκρατικούς της νόμους και Συντάγματα».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιχείρηση

«Ας πάψουν, επιτέλους, οι δικαιολογίες ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται για ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, ενός ιδιόρρυθμου στελέχους τους, όπως αποκαλούν τον Γιαννόπουλο. Δεν πρόκειται για κάποια καραγκιοζιλίκια. Αλλωστε, τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα έγιναν πάντα και στο όνομα κάποιας ιδιορρυθμίας! Εδώ πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά, για συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες.

Φυσικά, το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο στον κύριο Γιαννόπουλο. Ο πρωθυπουργός - αρέσει ή δεν αρέσει αυτό σε ορισμένους - βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση αυτή. Διότι, αν ήθελε, είχε τη δυνατότητα και να τη σταματήσει και να την περιορίσει. Οι επιλογές των υπουργών είναι συνολικά επιλογές της κυβέρνησης. Οσοι διαφωνούν, αλλά σιωπούν, είναι τελικά το ίδιο συνυπεύθυνοι.

Οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, όσοι πραγματικά πιστεύουν στην πρόοδο και δεν έχουν μπερδευτεί διά παντός με τους εκσυγχρονισμούς και τις κεντροαριστερές προοδευτικές οπτασίες, είναι καιρός και από αυτήν την υπόθεση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, μιας και ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μπορούν να καταδικάσουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και με τη συμμετοχή τους στον καθημερινό αγώνα και με την ψήφο τους στις 9 Απρίλη και μετά φυσικά από τις εκλογές, γιατί ο αγώνας και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα συνεχίζεται, έως ότου ανατραπεί οριστικά το συνολικό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

Κίνημα αντίστασης και πάλης για τη δημοκρατία

«Εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι

Φίλοι και φίλες

Σε αυτή την πανδημοκρατική στρατιά αντίστασης στον αυταρχικό κατήφορο, ας συμπαραταχθούμε όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι. Ηδη, είναι εκατοντάδες τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Συνεχίζουν να φτάνουν κι άλλα προς το "Ριζοσπάστη".

Δεν πρόκειται απλά για ένα κίνημα συμπαράστασης σε μια εφημερίδα, την εφημερίδα του ΚΚΕ. Είναι κίνημα αντίστασης και πάλης για τη δημοκρατία, το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Μπορεί αυτό να δυναμώσει και διευρυνθεί, γιατί δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Για τους κομμουνιστές, "μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια". Αφορά όλους αυτό το ζήτημα.

Και είναι επίκαιρο, νομίζω, να θυμηθούμε τα σοφά λόγια, που είπε ο προτεστάντης ιερέας Μάρτιν Νιμάιλερ και που τα αποτύπωσε ο Μπρεχτ σε γραπτό του:

"Τότε στην αρχή, ήρθαν να συλλάβουν τους κομμουνιστές. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Επειτα, ήρθαν για τους εργάτες και τους συνδικαλιστές. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν εργάτης ούτε συνδικαλιστής.

Επειτα ήρθαν για τους Εβραίους. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Επειτα ήρθαν για τους καθολικούς. Δε μίλησα, γιατί δεν ήμουν καθολικός.

Και όταν ήρθαν για μένα, δεν υπήρχε πια κανείς να μιλήσει".

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτά τα πολύτιμα λόγια, σαν δίδαγμα και συμπέρασμα για τη στάση του καθένα μας.

Ο "Ριζοσπάστης", όπως και στην υπερογδοντάχρονη δράση του, σε πιο δύσκολες ακόμα εποχές, έτσι και σήμερα, θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια. Ακριβώς γιατί η προσφορά του αναγνωρίζεται, όχι μόνο από τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από τους φίλους του Κόμματος, αλλά ευρύτερα από τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, από τους ίδιους τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Είναι σάρκα από τη σάρκα και αίμα από το αίμα του αγωνιστή λαού μας.

Να, για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πτοούν αυτές οι διώξεις το "Ριζοσπάστη", δεν πτοούν το ΚΚΕ. Διότι ο "Ρ" δεν είναι μόνο δικός μας. Είναι της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, που νιώθουν καθήκον και υποχρέωση να τον υπερασπιστούν. Και ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της εφημερίδας μας είναι η άνοδος της κυκλοφορίας του.

Μπορούμε! Με συνεχείς, καθημερινές και κυριακάτικες εξορμήσεις! Με τη διάδοσή του χέρι το χέρι, άνθρωπο τον άνθρωπο σε όλους τους τόπους δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας. Με τη βελτίωση του περιεχομένου του. Με το να γίνει ο καθένας από μας κι ένας ανταποκριτής της εφημερίδας στο χώρο που δρα, να γίνουμε το αυτί και το μάτι του "Ριζοσπάστη" σε κάθε γωνιά της Αθήνας και του Πειραιά!

Μπορούμε! Θα τα καταφέρουμε.

ΓΙΑΤΙ χρειαζόμαστε το "Ριζοσπάστη". Χρειαζόμαστε ένα ΚΚΕ ισχυρό για Μέτωπο λαϊκό.

ΓΙΑΤΙ χρειάζεται να ακούγεται, όσο γίνεται πιο δυνατά, η φωνή και τα βάσανα της φτωχολογιάς.

ΓΙΑΤΙ χρειάζεται να ακούγεται η φωνή της ανυπότακτης νεολαίας.

ΓΙΑΤΙ χρειάζεται να προβάλλεται η πίστη στη δύναμη του λαού, η αισιοδοξία που αναδείχνει η οργάνωση και ο αγώνας του.

ΓΙΑΤΙ χρειάζεται, πάνω απ' όλα, απέναντι στις σειρήνες της πλουτοκρατίας, απέναντι στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να ακούγεται η φωνή της εργατικής τάξης, η φωνή του ΚΚΕ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ