Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΤ
Εργο... κυβερνητικής «πνοής»
  • Πολιτικές ειδήσεις είναι για την ΕΡΤ οι κάθε είδους φιέστες
  • Τις επόμενες μέρες η οδηγία από το ΕΣΡ για την ισότιμη προβολή των κομμάτων

Ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η ΕΡΤ «μεταχειρίζεται» ισότιμα τα πολιτικά κόμματα. Ουσιαστικά, δεν αρνήθηκε την ιδιαίτερη προβολή του κυβερνητικού έργου από τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, «βαφτίζοντας» για παράδειγμα τις προεκλογικές φιέστες για το μετρό και τα «έργα πνοής» της Εγνατίας οδού, σαν «πολιτικές ειδήσεις». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι δε γνώριζε το περιεχόμενο της εκπομπής του Στέλιου Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», μια σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται σε προεκλογική περίοδο και που αφορούν την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι το θέμα των τεσσάρων εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου το πληροφορήθηκε μόλις χθες από τις εφημερίδες. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Στέλιου Κούλογλου, παραδεχόμενος ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, άφησε το θέμα προβολής των τεσσάρων επεισοδίων ανοιχτό, λέγοντας ότι θα το εξετάσει. Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής ήδη μεταδόθηκε χθες το βράδυ.

Με αφορμή καταγγελία του ΔΗΚΚΙ ότι η ΝΕΤ δε μετέδωσε δραστηριότητες του Δ.Τσοβόλα, χθες «μοιράστηκαν» κασέτες, για ν' αποδείξουν το αντίθετο. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου προσπάθησε, έχοντας σαν παράδειγμα το συγκεκριμένο γεγονός να γενικεύσει την «πλουραλιστική» εικόνα της ΕΡΤ, τη στιγμή που είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και το κυβερνητικό έργο έχουν το πρώτο και μεγαλύτερο μερίδιο στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Για τον πρόεδρο της ΕΡΤ δεν «αποδεικνύονται» οι κατηγορίες και καταγγελίες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι η ΕΡΤ δεν είναι «μαγαζί» κανενός, αλλά «αυτόνομος» δημόσιος οργανισμός που υπηρετεί τους θεσμούς. Δεν επιτρέπεται, όπως είπε, η ΕΡΤ κατά την προεκλογική περίοδο να γίνεται «πυγμαχικός σάκος», ανάμεσα στα κόμματα, γιατί αυτό υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για ν' αντικρούσει μάλιστα τις διαμαρτυρίες κατά της ΕΡΤ ο πρόεδρός της ανακοίνωσε ένα νέο... πρωτοποριακό τρόπο «απαντήσεων», με... κασέτες που θα αποδεικνύουν εάν οι διαμαρτυρίες για τους τηλεοπτικούς χρόνους ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα. Θεωρεί άδικες τις επιθέσεις που δέχεται η ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι πρόβλημα τα «μικρά κόμματα» έχουν με την ιδιωτική τηλεόραση, που δεν τα φιλοξενούν τόσο συχνά, επισημαίνοντας ότι από το Σύνταγμα και το νόμο τις ίδιες υποχρεώσεις έχει και η ιδιωτική τηλεόραση.

Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του προέδρου της, από τώρα, θα τηρήσει στις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές της εκπομπές την αρχή της «αναλογικής ισότητας». Διευκρίνισε, βέβαια, ότι οι δραστηριότητες της κυβέρνησης δεν μπορούν παρά... ν' αποτελούν γεγονός και είδηση.... Οπως για παράδειγμα χθες βράδυ στις ειδήσεις της ΝΕΤ, που ο πρωθυπουργός όχι μόνο μίλησε για το «έργο» της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αλλά οι τηλεθεατές παρακολούθησαν και τις... εξειδικευμένες παρατηρήσεις του!

Οι διευθυντές ειδήσεων στο ΕΣΡ

Το θέμα της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων στις ειδησεογραφικές εκπομπές τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και της ΕΡΤ. Το ΕΣΡ τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, θα συντάξει οδηγία, για την ισότιμη προβολή των κομμάτων. Η συγκεκριμένη συνάντηση με τους υπεύθυνους των ειδησεογραφικών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών είχε προγραμματιστεί πριν ο πρωθυπουργός εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών στις 9 Απρίλη. Το ΕΣΡ είχε καλέσει τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να συζητήσει προβλήματα που προκύπτουν από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές. Χθες έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την ισότιμη παρουσία των πολιτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών, αλλά και για την «ποιότητα» των ειδήσεων.

Δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα κύρια επικαλέστηκαν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου ν' «απαλλαγούν» από την υποχρέωση που έχουν και από το νόμο να φιλοξενούν τις απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο Παύλος Αλέπης, μέλος του ΕΣΡ, που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ έθεσε το θέμα της ίσης μεταχείρισης των κομμάτων, τη μετατροπή των δελτίων ειδήσεων σε «ριάλιτι σόου», καθώς και τη χρήση οπτικού υλικού που δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που παρουσιάζεται. Οι υπεύθυνοι ιδιαίτερα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κρατώντας τη δική τους γραμμή πλεύσης που καθημερινά γίνεται «σόου» και «εικόνα» στα δελτία ειδήσεων επέμεναν στους νόμους της αγοράς. Μιας αγοράς που, σύμφωνα με τη γνώμη τους, ζητά «ελαφριά κοινωνικά θέματα», παραβλέποντας ουσιαστικά πως οι νόμοι της αγοράς διαμορφώνονται από τους υπεύθυνους των ίδιων των καναλιών που προσφέρουν ένα εύπεπτο θέαμα, διαμορφώνοντας μέσω της προσφοράς και τη «ζήτηση» στα μέτρα τους...

Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου στον οποίο ο Παύλος Αλέπης έθεσε το θέμα της προβολής από τη ΝΕΤ των τεσσάρων εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει (σε συνεννόηση με τον παραγωγό της σειράς), ώστε να ανασταλεί η μετάδοση των εκπομπών τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρόστιμο 60 εκατ. στη «Ζούγκλα»

Ομόφωνα, χθες, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 60 εκατ. δρχ. στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος», που αφορούσαν στην υπόθεση του Στέφανου Κορκολή και του Μιχάλη Ασλάνη. Επέβαλε επίσης στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό ηθική κύρωση με την οποία ο σταθμός θα πρέπει μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΕΣΡ να μεταδίδει σε τρεις συνεχόμενες ημέρες πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων κάρτα, που θα αναγράφεται το πρόστιμο, καθώς και το σκεπτικό του ΕΣΡ για την επιβολή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδισμένος ο δικομματισμός (2007-08-21 00:00:00.0)
Αγονος ενδέχεται να κηρυχτεί ο διαγωνισμός (2004-05-12 00:00:00.0)
Χιλιάδες πιστοποιητικά διαφάνειας (2004-03-24 00:00:00.0)
Σε βάρος των «μικρών» (2000-04-26 00:00:00.0)
Ικανοποίηση με θεσμικά ...κενά (2000-04-19 00:00:00.0)
"Λευκή" για την κυβερνητική πολιτική (1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ