Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
«Γιαννόπουλε, Σημίτη διαβάστε ιστορία... »

Η  μεγαλειώδης και μαχητική πορεία συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας. Το μήνυμα ξεκάθαρο, του λαού η πάλη θα σπάσει την τρομοκρατία

Ενα κόκκινο ποτάμι του αγώνα και του δίκιου πλημμύρισε χτες βράδυ τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να υπερασπίσει το «Ριζοσπάστη» και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω του Γιαννόπουλου.

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η σημαία του παλλόμενου πλήθους, που βροντοφώναζε την απόφασή του να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις τη δική του εφημερίδα, την εφημερίδα του αγώνα και της ελπίδας, που επί οκτώ δεκαετίες στέκει ψηλά στο μετερίζι όλων των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

Εχουν περάσει μόλις πέντε λεπτά μετά τις 8 το βράδυ και η οδός Πατησίων γέμισε από κόσμο. Από κομμουνιστές κάθε ηλικίας, που ξεκινούσαν μια πορεία κόντρα στο ρεύμα του εκσυγχρονιστικού αυταρχισμού... «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"», δίνουν το σύνθημα οι κομμουνιστές και τα δευτερόλεπτα της σιγής που ακολουθούν μέχρι το επόμενο σύνθημα φαντάζουν αιώνας... Ενας «αιώνας», που μέσα του κρύβει την ιστορία της εφημερίδας της εργατικής τάξης.

Η οδός Πατησίων ασφυκτιά. Ασφυκτιά από τους κομμουνιστές και τους φίλους του ΚΚΕ. Γεμίζει από οργισμένους ανθρώπους, που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι στις αρχές του 21ου αιώνα μια εφημερίδα διώκεται. Το επόμενο σύνθημα δεν αργεί να δονήσει την ατμόσφαιρα: «ΜΑΤ, δίκες, καταστολή, αυτή είναι της κυβέρνησης η πολιτική».

Στην κεφαλή της πορείας, βρίσκονται ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Κουτσούμπας και ο εκδότης της εφημερίδας Στέφανος Λουκάς. Δυο βήματα μπροστά τους, οι νέοι άνθρωποι που κρατούν το πανό που γράφει: «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές».

Το κόκκινο ποτάμι που πλημμύρισε χτες το κέντρο της Αθήνας έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες. Ενα μήνυμα, που μέσα από τούτο το σύνθημα μπορεί να τους κάνει να καταλάβουν το ιστορικό τους λάθος, της πολιτικής τους δίωξης του «Ριζοσπάστη». «Γιαννόπουλε, Σημίτη, διαβάστε ιστορία, το ΚΚΕ δε λύγισε απ' την τρομοκρατία».

Οταν το πρώτο μπλοκ των νεαρών κομμουνιστών έφτασε το ύψος της πλατείας Ομονοίας, ο θόρυβος των διερχόμενων αυτοκινήτων σκεπάστηκε. Χτύπησαν με δύναμη τα πόδια τους στο έδαφος, ύψωσαν τις γροθιές τους και βροντοφώναξαν «σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, όλοι στο δρόμο με τους κομμουνιστές». Και το επόμενο σύνθημα ακόμα πιο αιχμηρό: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Οι νέοι κομμουνιστές, πρωτοστάτες και στους μαθητικούς αγώνες, «υιοθέτησαν» και ένα σύνθημα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους: «Κάτσε καλά, Γιαννόπουλε».

Οταν η πορεία μπήκε στην οδό Σταδίου, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ δε λύγισαν οι κομμουνιστές». Λίγα μέτρα πιο κει, οι κομμουνιστές θα στείλουν το πιο επίκαιρο μήνυμα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Το κόκκινο ποτάμι ξεχύθηκε στην πλατεία Συντάγματος, λίγο πριν τις 9. Το σύνθημα «Γιαννόπουλε, Σημίτη, ακούστε το καλά, ετούτος ο λαός ποτέ δεν προσκυνά», αντήχησε σε όλη την περιοχή, πέρασε πολύ πέρα από το μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία με πάνοπλα ΜΑΤ στη Β. Σοφίας έξω από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι δύο ακόμα διμοιρίες πάνοπλων ανδρών των ΜΑΤ προπορεύονταν της πορείας σε απόσταση περίπου 30 μέτρων σε όλη τη διαδρομή της. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της δύναμης ήταν ότι η παρουσία τους αποσκοπούσε στην προστασία των διαδηλωτών από τυχόν προκλήσεις των αναρχικών...

Η διαδήλωση πέρασε μπροστά από τη Βουλή και, μέσω της οδού Πανεπιστημίου, κατευθύνθηκε στην Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ