Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Χαμηλές πτήσεις» στο τραπέζι του διμερούς διαλόγου

Με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου το τουρκικό «προσκλητήριο» στο διμερή διάλογο

Σε «χαμηλούς τόνους»- μη τυχόν και «χαλάσει το κλίμα» - απάντησε χτες η Αθήνα στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τους οποίους ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» τουρκικά που πετούσαν «νόμιμα» στο Αιγαίο.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημάνθηκε ότι δεν έγινε καμία παρενόχληση τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό μαχητικό, αλλά αντίθετα, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι «πρώτα απ' όλα, πρέπει να πω ότι είναι πάγια πολιτική, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν σταθερή γραμμή, να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλικό χαρακτήρα έχουν. Ολα όσα δημοσιεύονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εμείς, ως χώρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν κατ' επανάληψη διακηρύξει την προσήλωσή τους στους κανόνες και τις αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστοί κατά τη διάρκεια των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών και καλούμε όλες τις χώρες να πράξουν το ίδιο». Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι την «Τετάρτη το πρωί, σε κάποιες περιοχές της χώρας μεταξύ Λέσβου και Λήμνου ή ανατολικά της Ρόδου έγιναν παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Αποδοκιμάζουμε αυτή την πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αρνητική αυτή η συμπεριφορά και εν πάση περιπτώσει δείχνει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμη, προκειμένου να μεταφερθεί στην πράξη το πνεύμα και το γράμμα ενός πλαισίου αρχών και κανόνων, για τους οποίες δεσμεύτηκε η Τουρκία στο Ελσίνκι, πριν από λίγο καιρό.»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, ότι η δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών αποσκοπεί στο να εδραιωθεί η θέση της τουρκίας περί της ανάγκης σύστασης μιας επιτροπής με τη συμμετοχή και στρατιωτικών, ούτως ώστε οι δύο χώρες να συζητήσουν διμερώς για την κατάσταση στο Αιγαίο και να υιοθετήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για την Αθήνα, πάντως, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει και το πλαίσιο και η διαδικασία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια συζήτηση περί ΜΟΕ στο Αιγαίο. Πρόκειται για το μνημόνιο της Βουλιαγμένης του 1988 και η διαδικασία που προσφέρουν τα όργανα του ΝΑΤΟ, όπου υπάρχει σε εξέλιξη μια ελληνοτουρκική συζήτηση για εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ