ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα συμπαράστασης

Ποιοτικά αναβαθμισμένο είναι πια το κίνημα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη», που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η εναντίον του κυβερνητική επίθεση, με μπροστάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης. Πλέον, η αλληλεγγύη και η καταδίκη του αυταρχισμού εκφράζονται και εμπράκτως από χιλιάδες ανθρώπους που πήραν ή θα πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν και διοργανώνονται.

Ανθρωποι απλοί, αλλά και προσωπικότητες, παράγοντες της δημόσιας ζωής, μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκατοντάδες είναι αυτοί που δήλωσαν έτοιμοι να υπερασπίσουν την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής, το δικαίωμα έκφρασης διαφορετικής άποψης και θέσης, να υπερασπίσουν τους πραγματικούς στόχους της δίωξης εναντίον του «Ριζοσπάστη». Εκατοντάδες και μη ελεγχόμενοι από το ΚΚΕ, εκατοντάδες όχι ανενημέρωτοι ούτε εξαπατώμενοι, όπως έσπευσε να χαρακτηρίσει ο Ε. Γιαννόπουλος όσους μας συμπαραστάθηκαν, αλλά προοδευτικοί και δημοκρατικοί, που είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τι επιχειρεί να πράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατανοούν το χρέος τους, να μην το επιτρέψουν.

Η εφημερίδα συνεχίζει να κατακλύζεται από μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από επιστολές και e-mail από φορείς και απλούς ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό. Προς όλους αυτούς απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμπαράστασή τους, μια συμπαράσταση που ατσαλώνει ακόμα περισσότερο τον «Ριζοσπάστη» να συνεχίσει αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε ως τα σήμερα, όσες διώξεις κι αν αυτός του κοστίσει, δίπλα στο λαό, μαζί με το λαό.

Χρέος όλων η πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό

Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθώ κι εγώ από τα ΜΜΕ του ΚΚΕ και από τις στήλες του «Ρ», τις διώξεις που εξαπέλυσε σε βάρος του, ο πολύς κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με τις μηνύσεις, τις αγωγές και τα εξώδικα που κάθε λίγο του κοινοποιεί.

Βέβαια, ο αντικομμουνισμός αυτός του κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου δε μας ξενίζει. Το πολιτικό θράσος του όμως, που εκφράζει ο γνωστός πολύχρονος αντικομμουνισμός του, όσο και αν το καλύπτουν η ηγεσία και γνωστοί παράγοντες της σοσιαλδημοκρατικής παράταξής του, μας δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά για όλους αυτούς τους εκφραστές του βρώμικου αυτού αντικομμουνισμού.

Γιατί είναι δυνατόν να πιστεύουν οι συκοφάντες του ΚΚΕ και οι διώκτες του «Ριζοσπάστη», οι ευρωλάγνοι αυτοί υποτακτικοί του Μάαστριχτ και θεραπαινίδες του Κλίντον, σαν τον κ. Γιαννόπουλο και την παρέα του - εραστές όλοι τους παρωχημένων τρομοκρατικών μεθόδων του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος των εργαζομένων της χώρας μας και συκοφάντες του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» - ότι μπορούν να πλήξουν και το Κόμμα και την εφημερίδα του; Να φιμώσουν τον Προμηθέα της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, που είναι η μόνη αξιόπιστη ελληνική εφημερίδα που φωτίζει με παρρησία και αγωνιστική εντιμότητα τους αγώνες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων;

Δεν έχουν διδαχτεί άραγε τίποτα από την ογδοντάχρονη ηρωική ιστορία του και το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα ότι ο «Ριζοσπάστης» ποτέ δε φιμώθηκε από τους εκάστοτε διώκτες του - τους πολιτικούς και άλλους σμπίρους της ντόπιας πλουτοκρατίας - και συνεχίζει απτόητος την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του ως επίσημου οργάνου του ΚΚΕ; Ενώ οι διώκτες εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή της χώρας.

Ηεπόμενη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί ένα σκληρό μάθημα σε όλες αυτές τις κουρούνες του αντικομμουνισμού και στους διώκτες του «Ριζοσπάστη».

Ηδη ένα πολύ πλατύ κίνημα συμπαράστασής του απλώνεται σε όλη τη χώρα, που σύντομα με τον μαχητικό δημοκρατικό χαρακτήρα του θα αποτελέσει σημαντικό αγκωνάρι για τη δημιουργία ενός ρωμαλέου λαϊκού μετώπου, του μόνου ικανού να απαλλάξει την πατρίδα και το λαό από όλους όσοι με τις πλάτες των Δυτικοευρωπαίων και Αμερικανών προστατών τους ρημάζουν το λαό και τη χώρα, έχοντας ως μοναδικό όπλο και ιδεολογία τους τον «ήπιο», αλλά και κυρίως τον φασίζοντα αντικομμουνισμό τους.

Και ένα ακόμη ζήτημα. Στο πλατύ πανελλήνιο αυτό κίνημα ενάντια σε αυτόν το «σύγχρονο» αντικομμουνισμό που συνεχίζεται, ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας πρέπει να δυναμώσει την παρουσία του. Πρέπει να δώσει το στεντόρειο «παρών». Η αντιμετώπιση του χυδαίου αυτού αντικομμουνισμού είναι και δικό μας Εθνικό Χρέος.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός, μας περιμένουν στις πρώτες γραμμές του μεγάλου Λαϊκού Μετώπου που θα απαλλάξει τη χώρα και το λαό από τα δεινά και τις συμφορές, από τον εξανδραποδισμό του, που του επιφυλάσσουν οι ντόπιοι υποτακτικοί των διεθνών δυτικοευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στη «μετα-ΟΝΕ» εποχή.


Γιάννης ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας - ερευνητής

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας καταδικάζει τη δίωξη Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», τονίζοντας πως τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης τόνισε σχετικά: Καταδικάζουμε κάθε τέτοια αντιδημοκρατική ενέργεια από οπουδήποτε κι αν προέρχεται η οποία στέφεται ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και την κοινωνική του αποστολή. Συμπαραστεκόμαστε στο «Ριζοσπάστη» και σε κάθε άλλο έντυπο ή δημοσιογράφο που επιτελούν το καθήκον τους ενημερώνοντας την κοινή γνώμη.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Εκμεταλλεύεται τη θέση του

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού εκφράζει την αντίθεσή του με τη δίωξη εναντίον του «Ρ» και καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως υπουργός προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης, στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα της άσκησης πολιτικής κριτικής, στο δικαίωμα του να εκφράζει το κάθε πολιτικό κόμμα ή πολιτικός φορέας την άποψή του για τα πολιτικά δρώμενα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Θα σας κρίνουμε στις εκλογές

Για πολιτική δίωξη της κυβέρνησης, διά μέσου του υπουργού Δικαιοσύνης, κάνει λόγο ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας. Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη δίωξη και να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ενώ επισημαίνει πως οι συνταξιούχοι, στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, και μνήμη έχουν και κρίση και θα κρίνουν αμείλικτα πολύ σύντομα, στις εκλογές που έρχονται.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Γράφεται με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού

Ως εκπρόσωπος του λαϊκισμού θα μείνει στην «παραϊστορία» ο Ε. Γιαννόπουλος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ο Σύλλογος Γυναικών Κορίνθου, τονίζοντας πως «αποτελεί φυσιολογική αντίδραση η επίθεσή του σε μια λαϊκή εφημερίδα, που έχει περάσει στις σελίδες της όλη την ιστορία των λαϊκών αγώνων, μια εφημερίδα που δεν τυπώνεται απλά, αλλά γράφεται με τον ιδρώτα, το αίμα και την καρδιά του λαού μας».

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως «ο "Ρ" θα σταθεί όρθιος με τη συμπαράσταση όλων μας όπως και στις προηγούμενες διώξεις του».

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ»
Ιερό το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «Ο Παρθενώνας», με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα, η οποίας, όπως τονίζει, «όφειλε και οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες τους πολίτες, δημοσιεύοντας τα πάντα, αρεστά ή όχι σε οποιονδήποτε».

Σημειώνει ακόμα πως ο Γέρος του Μοριά, όταν ρωτήθηκε γιατί άφηνε αναρτημένο στην εκκλησία ένα κείμενο που τον έθιγε, απάντησε «για να ξέρει ο λαός». «Ετσι αισθανόταν το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση ο Κολοκοτρώνης», συμπληρώνει ο Σύλλογος, καυτηριάζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δεν αντιμετωπίζει, όπως θα έπρεπε, το «ιερό δικαίωμα των ανθρώπων» να πληροφορούνται και να κρίνουν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Οι διώξεις είναι πολιτικές

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς καταγγέλλει το μπαράζ των δικαστικών διώξεων εναντίον της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς αναφέρεται: «Θεωρούμε ότι οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, στο δικαίωμα της άσκησης πολιτικής κριτικής, στο δικαίωμα του να μπορεί το κάθε πολιτικό κόμμα, φορέας, άτομο, να εκφράζει αβίαστα και ανεμπόδιστα τις απόψεις του για τα πολιτικά δρώμενα.

Θεωρούμαι ότι πολιτικά θέματα και ζητήματα ιστορίας δεν μπορούν να επιλύονται σε αίθουσες δικαστηρίων, πολύ δε περισσότερο όταν μάλιστα ο εγκαλών είναι και προϊστάμενος των δικαστών που θα λάβουν την απόφαση, γεγονός που πέραν του ηθικού ζητήματος που θέτει διεκδικεί και παγκόσμια πρωτιά.

Εκτιμούμε επίσης ότι ευθύνες έχει και η κυβέρνηση διότι καλύπτει και στηρίζει τις πράξεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας προς το "Ριζοσπάστη" που στη μακρόχρονη πορεία του στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Συμπαρατασσόμαστε στον κοινό αγώνα»

Το ΔΣ της ΔΟΕ, σε ψήφισμά του, καταδικάζει τις διώξεις ενάντια στον «Ρ» και άλλα έντυπα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που, όπως τονίζει, «στην ουσία, πλήττουν την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα της άσκησης πολιτικής κριτικής και ενημέρωσης του ελληνικού λαού και στοχεύουν στη φίμωση κάθε φωνής, που αντιστέκεται και αγωνίζεται.»

Το ΔΣ της ΔΟΕ απαιτεί «να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι δικαστικές διώξεις και να ανακληθούν άμεσα η αγωγή και οι μηνύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης» και «εκφράζοντας τα αισθήματα των 60.000 περίπου εκπαιδευτικών, που εργάζονται στην Α' βάθμια Εκπαίδευση, δηλώνει ότι, όχι μόνον συμπαραστέκεται στους "διωκόμενους", αλλά συμπαρατάσσεται μαζί τους στον κοινό αγώνα, για την ελευθεροτυπία, για το δικαίωμα έκφρασης διαφορετικής γνώμης, και πολιτικής κριτικής, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΤΑΣ
«Οχι» στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: «Το ΔΣ Αρτας, με αφορμή τις διώξεις του υπουργού Δικαιοσύνης ενάντια στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", καταδικάζει τις προσπάθειες που επιχειρούν να φιμώσουν το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής.

Οι ενέργειες αυτές στρέφονται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και ποινικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, που, αν μη τι άλλο, με την ανοχή της ανοίγει δρόμους ποινικοποίησης της ελευθεροτυπίας και της πολιτικής έκφρασης».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ανεπίτρεπτο για έναν υπουργό

Μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων Αντώνη Παππά, Μιχάλη Βλαχάκη, Απόστολου Δουμπιώτη και Ιάσονα Χατζή, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τις διώξεις του «Ρ»:

«Το ΔΣ Βόλου, με αφορμή τη δίωξη του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου κατά του Ριζοσπάστη, αποφασίζει: Θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο για έναν υπουργό και μάλιστα της Δικαιοσύνης να ζητά από τα δικαστήρια, στα οποία προΐσταται ως πολιτικός προϊστάμενος, να κρίνουν τι πρέπει να δημοσιεύεται από μια εφημερίδα και τι όχι. Το χρέος του κ. Ευάγγ. Γιαννόπουλου, ως υπουργού Δικαιοσύνης, ήταν και είναι να επαγρυπνεί να λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί (μέσα σ' αυτούς και η ελευθερία του Τύπου), όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όχι ο ίδιος να τους παραβαίνει και να γίνεται διώκτης τους.

Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η δίωξη του υπουργού ενάντια στον "Ριζοσπάστη" και κατά συνέπεια του Τύπου και η απαίτηση καταβολής σ' αυτόν του ποσού των 500 εκατομ. δρχ. αποτελεί φανερή και προκλητική επίθεση απέναντι στην εφημερίδα, η οποία κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές δε δίστασε ποτέ να εκφράσει το «πολιτικό της πιστεύω» και δημιουργεί αισθήματα δυσανασχέτησης στην κοινή γνώμη, ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις. Τονίζει, τέλος, ότι η πολιτική ζωή του τόπου και οι πολιτικές διαφορές και αντιπαραθέσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποινικοποιηθούν».

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΛΟΥΓΓΗΣ
Διττή η ερμηνεία της δίωξης

Ο διευθυντής ερευνών του ΕΙΕ, Τηλέμαχος Λουγγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δίωξη του "Ρ" από τον υπουργό Δικαιοσύνης μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Αν πρόκειται για κάποια, μερικά μόνο, δικαιολογημένη πίκρα ενός αντιστασιακού, που θεωρεί ότι αδικήθηκε ακόμα κι έτσι, πρέπει να ανακληθεί, επειδή στοχεύει μια εφημερίδα τόσο ευπρεπή και συνεπή στον αγώνα της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αιτημάτων του λαού. Αν όμως εντάσσεται σε μια μεθοδευμένη αντικομμουνιστική έξαρση του καθεστώτος, τότε πρέπει να κληθεί ο λαός σε άμεση και συνεχή επαγρύπνηση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ
Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Τη δικαστική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στο «Ριζοσπάστη», καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Οπως επισημαίνει, «ο κ. Γιαννόπουλος έχει αυτοαναγορευτεί σε εισαγγελικό κατήγορο, επιτίθεται όχι μόνο ενάντια στο "Ριζοσπάστη", αλλά στρέφεται ενάντια στον Τύπο γενικά, ζητά τη φίμωση όλων όσοι έχουν αντίθετη γνώμη από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Γιαννόπουλο».

«Το θέμα - τονίζει - είναι καθαρά πολιτικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες και ολόκληρο το λαό μας. Την ευθύνη γι' αυτό τον κατήφορο του κ. Γιαννόπουλου, τη φέρνει ολόκληρη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΘ
Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση

Σε άμεση και αγωνιστική απάντηση απέναντι στην αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική την πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος με τις δύο μηνύσεις και μία αγωγή που κατέθεσε ενάντια στο «Ριζοσπάστη» - αλλά και τις μηνύσεις του στο περιοδικό «Νέμεσις» και πιθανόν άλλα έντυπα - στρέφεται άμεσα ενάντια στην ελευθεροτυπία του Τύπου και τη δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει μεγάλη ευθύνη γι' αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Η κυβερνητική πρακτική είναι γνωστή και σαφής. Οποιος διαφωνεί και αντιστέκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται είναι εχθρός και πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι. Αυτό δείχνουν οι εισαγγελείς στα σχολεία, η τρομοκρατία ενάντια στο λαό και τη νεολαία που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γι' αυτό η απάντηση του λαού και της νεολαίας στην αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεση και αγωνιστική», σημειώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού του ΑΠΘ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
Στόχος όλοι οι ανυπότακτοι

Ο ιστορικός Κώστας Αυγητίδης μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο: «Η πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" και η ποινικοποίηση της πολιτικής μας ζωής, δρομολογούν την επαναφορά παλιών εποχών. Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με ιδιαίτερη ένταση ξαναζωντάνεψε μια προγραμματισμένη αντικομμουνιστική υστερία εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη" για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση" που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αποτελεί επίθεση τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου και των πολιτικών ελευθεριών. Η γενική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης με την εκτόξευση προς κάθε κατεύθυνση ποικίλων ύβρεων, δημιουργεί προβλήματα ευπρέπειας και πολιτισμικού χαρακτήρα. Δε λύνεται κύριε υπουργέ η αντιστασιακή ιδιότητά σας με την καταφυγή στα δικαστήρια. Η πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη", έχει παραλήπτες όχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά όλους εκείνους που είναι ανυπότακτοι στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της. Οι ιθύνοντες κύκλοι της χώρας επιδιώκουν με τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" να "διαμορφώσουν" ένα τέτοιο κομμουνιστικό κόμμα στα μέτρα τους, ένα τέτοιο κόμμα όπως ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι πολιτικές διώξεις, οι ποινικοποιήσεις της πολιτικής ζωής μας, δρομολογούν την επαναφορά παλιών εποχών, σηματοδοτούν ανώμαλες καταστάσεις, που οδηγούν στην ένταση των διώξεων κατά του λαϊκού κινήματος. Πόσα δεινά επέσυραν στο παρελθόν σ' αυτόν τον τόπο παρόμοιες πολιτικές».

ΠΕΑΕΑ ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ
Στο πλευρό της εφημερίδας

Τη δίωξη της ελεύθερης έκφρασης καταδικάζει το Παράρτημα Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης της ΠΕΑΕΑ, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι θα σταθεί στο πλευρό της εφημερίδας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου, με πράξεις που θυμίζουν άλλες εποχές.

Καμιά απειλή δε θα μας αποτρέψει

Στην εφημερίδα μας έφθασε η παρακάτω επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε:

«Προς την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

Κύριε Διευθυντά.

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης, όπως έκανε και στην εφημερίδα σας(φύλλο 25-1-00), απέστειλε στην ΠΕΑΕΑ πολυσέλιδο κείμενο με το οποίο "έχει την τιμήν να θέσει ενώπιόν της τα παρακάτω σχετικά με τη δημόσια παρέμβασή της στη δίκη που αφορά τη μήνυσή του... κλπ.".

Φρονώ ότι το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ για να απαντήσει σ' αυτό το πολυπλεύρως όζον κείμενο, θα έπρεπε να είναι κάτοχος και χρήστης των πλουσιοτάτων υβριστικών κοσμητικών επιθέτων του κ. Γιαννόπουλου και να διακατέχεται από το "νέο ήθος και ύφος" που επανειλημμένα έχει διατυμπανίσει ο κ. Σημίτης και που ο μηνυτής του "Ριζοσπάστη" οφείλει να είναι ακραιφνής εκφραστής τους.

Προσωπικά θέλω να επισημάνω στον επί της Δικαιοσύνης υπουργό, ότι καμιά απειλή, γραπτή ή προφορική, τόσο απ' αυτόν όσο και από οποιοδήποτε άλλον, δε θα αποτρέψει τους μπαρουτοκαπνισμένους (και όχι άκαπνους και ευκαιριακούς) αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, να υπεραμυνθούν της εφημερίδας εκείνης η οποία συνέγειρε τον ελληνικό λαό στην Αντίσταση κατά των κατακτητών και που ήταν στόχος δίωξης του Μεταξά, των κατακτητών και των συνεργατών τους, των μεταδεκεμβριανών κυβερνήσεων και της χούντας των συνταγματαρχών.

Πιστεύω ότι η ΠΕΑΕΑ (και εγώ φυσικά) περιμένει τον κ. υπουργό να πραγματοποιήσει, την υπογραμμένη από τον ίδιο δήλωσή του, σε ανακοίνωσή του της 9-12-99, ότι όταν εκείνη η Δίκη πρόκειται να γίνει, θα φροντίσει να μην είναι υπουργός της Δικαιοσύνης.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ

Μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ»

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Δε θα λυγίσει ο «Ριζοσπάστης»

«Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"». Με τα λόγια αυτά η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας αντιδρά στον υπουργό Δικαιοσύνης, που με μηνύσεις προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο και το «Ριζοσπάστη» ειδικότερα. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, καθώς τόσο η δίωξη του «Ρ» όσο και των άλλων ΜΜΕ είναι θέμα πολιτικό.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, «η κυβέρνηση, πιστεύει πως η κάθε είδους τρομοκράτηση με εργατοδικεία - αγροτοδικεία - μαθητοδικεία και ένα σωρό άλλες διώξεις είναι το χάπι "διά πάσαν νόσον", για το πέρασμα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής που επιτάσσουν οι ντόπιοι και ξένοι αφεντάδες». «Στα μέτρα αυτά και η φίμωση του Τύπου, όπως η βιομηχανία μηνύσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατά του "Ριζοσπάστη". Το αμάρτημα; Για την αντικειμενικότητα, γι' αυτά που έγραψε από την ακροαματική διαδικασία στη δίκη κατά του Θ. Κατριβάνου».

Η Ενωση καταλήγει: «Ο "Ριζοσπάστης" επί 80 ολόκληρα χρόνια στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και άντεξε εκείνα τα μαύρα χρόνια. Οπως και τώρα δεν πρόκειται να λυγίσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ