ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Τα κέρδη και οι συγχωνεύσεις πυροδοτούν ανατιμήσεις

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες «κατηγορούνται», γιατί παρά τα υπερκέρδη τους διατηρούν υψηλές τιμές πώλησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, οι εκπρόσωποι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών παρουσιάστηκαν στις 14 Μάρτη στο αμερικανικό Κογκρέσο, για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, όπως και στις δύο προηγούμενες, έτσι και αυτή τη φορά, η συζήτηση λειτούργησε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις εταιρίες, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έκρηξη των διεθνών τιμών, απ' την οποία αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτής και της προηγούμενης εξέτασης ήταν ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών υποχρεώθηκαν να ορκιστούν ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, ότι ...θα πουν την αλήθεια. «Ηταν μια ακόμη καλοστημένη θεατρική παράσταση» σημειώνει ο Τζαντ Μουαουάντ, της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές της βενζίνης και των άλλων υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 60%, όπως εξάλλου σ' όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ακόμη ότι η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης κινείται το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα των 2,37 δολαρίων το γαλόνι. Στο πρόσφατο παρελθόν και μετά τον τυφώνα «Κατρίνα», η τιμή της βενζίνης είχε φτάσει και στα 3 δολάρια το γαλόνι. Εκείνη η αύξηση είχε αποδοθεί στις καταστροφές που υπέστησαν τα διυλιστήρια των εταιριών στο Νότο.

Τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες από τις διαρκείς ανατιμήσεις του πετρελαίου τις ώθησαν σε έναν κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων των μικρότερων. Αποκτώντας έτσι μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά και εκτοπίζοντας απ' αυτήν τους ανταγωνιστές τους, ήταν ευκολότερο να επιβάλουν ακόμη υψηλότερες τιμές πώλησης. Υπολογίζεται ότι από το 1991 έως σήμερα έχουν γίνει 2.600 εξαγορές και συγχωνεύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο. Οι περισσότερες απ' αυτές έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

To τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη 2005, οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες στις ΗΠΑ, «ConocoPhilips» (ΚονοκοΦίλιπς), «ExxonMobil» (ΕξονΜομπίλ), «Chevron» (Σεβρόν) και τα αμερικανικά τμήματα της ΒΡ και της «Shell» (Σελ), ανέφεραν συνολικά κέρδη άνω των 25 δισ. δολαρίων. Το 2005, τα συνολικά κέρδη των 29 μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου έφθασαν τα 96 δισ. δολάρια. Το 2004 ήταν 68 δισ. δολάρια και το 2003 43 δισ. δολάρια!

Στις απολογίες τους, οι εκπρόσωποι των εταιριών προσπάθησαν να αποδώσουν τις αυξημένες τιμές στις επενδύσεις που δήθεν έκαναν, για να ενισχύσουν το δυναμικό τους. Ωστόσο, ακόμα και η γερουσιαστής Ντάιαν Φενστάιν παρατήρησε ότι «αν και κάθε μία από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις μείωνε το κόστος λειτουργίας των εταιριών, εντούτοις οι τιμές πώλησης διαρκώς αυξάνονταν. Υπάρχουν πολλά σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις προτάσεις που διατύπωσε εκ μέρους της επιτροπής ο γερουσιαστής Σπέκτερ ήταν και η «επιβολή μέτρων κατά των χωρών εξαγωγής πετρελαίου», με στόχο τη μείωση των τιμών!

Αλχημείες Βρυξελλών

Καμιά έκπληξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε το «Νόμο Ντε Βιλπέν» για τις χωρίς αποζημιώσεις απολύσεις των νέων εργαζομένων.

Ο κ. Τρισέ, μάλιστα, πλειοδότησε τονίζοντας ότι «οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να απελευθερώσουν τις αγορές εργασίας για να αντεπεξέλθουν στην παγκοσμιοποίηση. Οι χώρες που δε θα προσαρμοστούν, είπε χαρακτηριστικά, κινδυνεύουν με μαζική ανεργία»...

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως θεματοφύλακας των «αρχών της Λισαβόνας», είπε: «Οι οικονομίες που δε θα αλλάξουν γρήγορα, που δεν είναι ευέλικτες... βρίσκονται σε πολύ δυσχερέστερη θέση».

Είναι προφανές ότι το «Διευθυντήριο των Βρυξελλών», σε αγαστή συνεργασία με τους τραπεζίτες της ΕΚΤ, όταν πρόκειται για τα κέρδη των πολυεθνικών και των τραπεζών μπορεί ακόμα και να βαφτίσει το κρέας... ψάρι.

Την ώρα λοιπόν που η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει σταθερά, στο ύψος της, και το ποσοστό της ανεργίας των νέων είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το συνολικό, ένας νόμος που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει χωρίς αποζημίωση νέους εργαζόμενους παρουσιάζεται ως συμβολή για την αύξηση της απασχόλησης...!

Προφανώς, για τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό και μικρότερη φορολογία, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους, είναι μέτρα αύξησης της απασχόλησης.

Τι άλλο να περιμένουν οι εργαζόμενοι;

Η απάντηση βρίσκεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας των χωρών-μελών της ΕΕ, όπου η «ευελιξία» και η μερική απασχόληση θα οδηγήσουν στο να θεωρείται εργαζόμενος και αυτός που εργάστηκε μια ώρα τη βδομάδα... Δηλαδή, «τύφλα να 'χει ο άνεργος».

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ Κατά 5,9% μειώθηκαν το Γενάρη, σε μηνιαία βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη έναντι αύξησης 5,3% το Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε σχέση με το Γενάρη του 2005, ωστόσο, οι εν λόγω παραγγελίες σημείωσαν αύξηση κατά 9,7%.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για νέα αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει πληθωριστικούς κινδύνους σε μια οικονομία που βελτιώνεται, τόνισαν την Πέμπτη στελέχη της τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία. Ομως, μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, από τη Γερμανία και τη Φινλανδία, έδειξαν ότι δε βιάζονται για να ακολουθήσουν αυστηρότερη πιστωτική πολιτική, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι θα ενεργήσουν όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που υποδηλώνει ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα του έτους.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στη μείωση του αριθμού των αναλυτών μετοχών, από περίπου 50 έως 60, θα προχωρήσει στην Ευρώπη η «Morgan Stanley», η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, προκειμένου να δαπανήσει περισσότερα στις αναλύσεις των αναδυομένων αγορών, σύμφωνα με δύο ανθρώπους από τα στελέχη της εταιρίας, που έλαβαν το εν λόγω μνημόνιο, όπως μετέδωσε το «Bloomberg News». Η μείωση των θέσεων εργασίας θα γίνει από αυτήν την εβδομάδα και θα επηρεάσει το περίπου 7% των 800 οικονομικών αναλυτών της φίρμας, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ