ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μέτρα αστυνομικού τύπου ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, παρά το γεγονός πως χτες, τουλάχιστον, δεν επαναλήφτηκαν τα βίαια επεισόδια της περασμένης Κυριακής. Τα αστυνομικά μέτρα έχουν αυξηθεί, με κύριο στόχο τον εντοπισμό παράνομων όπλων και πυρομαχικών. Ετσι, οι συλλήψεις διαφόρων ατόμων συνεχίστηκαν, ενώ οι χτεσινές έρευνες ανδρών της πολυεθνικής δύναμης έβγαλαν «λαβράκι»: Ενα ασθενοφόρο είχε μετατραπεί σε υπερσύγχρονο οπλοστάσιο, μεταφέροντας, αντί για ασθενείς, 14 αντιαρματικά ολμοπυροβόλα, 182 χειροβομβίδες και άλλα είδη πυρομαχικών...

Σύμφωνα με τον Φαμπρίς Τουρκ, εκπρόσωπο της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης, το ασθενοφόρο-οπλοστάσιο έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κατεύθυνση την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Οταν άνδρες των πολυεθνικών δυνάμεων έκαναν στον οδηγό του ασθενοφόρου σήμα να σταματήσει, προκειμένου να διενεργηθούν έρευνες, ο οδηγός επιχείρησε να ξεφύγει, σταματώντας το όχημα σε ένα χαντάκι. Αντί για ασθενείς, οι στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» βρήκαν 14 αντιαρματικά ολμοπυροβόλα, δεκάδες χειροβομβίδες και πυρομαχικά. Οσο για τον οδηγό και συνοδηγό του ασθενοφόρου; Αυτοί διέφυγαν της σύλληψης των δυνάμεων και αναζητούνται από την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ.

Μεταξύ των αστυνομικού τύπου μέτρων που έχουν ληφθεί στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα είναι η αύξηση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η ενίσχυση των δυνάμεων της «ΚΦΟΡ». Οπως ανακοινώθηκε, η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα ισχύει πλέον από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 7.00 το πρωί... Αφ' ετέρου, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» χτες ενισχύθηκαν με την αποστολή Ελλήνων, Καναδών και Αμερικανών στρατιωτών, που περιπολούν τακτικότερα, απ' ό,τι συνήθως, στους δρόμους της πόλης, επιχειρώντας να εντοπίσουν παράνομες αποθήκες όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, η απόσπαση Ελλήνων, Καναδών και Αμερικανών στρατιωτών από άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου προς την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα θεωρείται προσωρινό μέτρο. Ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε χτες πως το αίτημά του προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ για την αποστολή περαιτέρω αστυνομικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο βρήκε θετική ανταπόκριση. Ο ίδιος προέβλεψε πως οι πολυεθνικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο θα ενισχυθούν μέσα στις προσεχείς βδομάδες...

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το μετατραυματικό σοκ της οικολογικής καταστροφής

Τόνοι ψαριών έχουν δηλητηριαστεί από το υδροκυάνιο

Associated Press

Τόνοι ψαριών έχουν δηλητηριαστεί από το υδροκυάνιο
Τόνοι από νεκρά ψάρια. Νεκρά πουλιά. Ο Δούναβης δηλητηριασμένος. Ο υδροφόρος ορίζοντας ολόκληρης της Βαλκανικής σε άμεσο κίνδυνο...

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στις τρεις παραδουνάβιες και γειτονικές χώρες, που έχουν καταληφθεί από υστερικό σοκ, καθώς, εκτός από το δηλητηριώδες κυάνιο που διέρρευσε από το χρυσωρυχείο «Μπάια Μάρε», στη δυτική Ρουμανία και μόλυνε ανεπανόρθωτα τα ύδατα αρχικά του ποταμού Τίσα και κατόπιν του Δούναβη, εντοπίστηκαν επίσης και υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, πράγμα που σημαίνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και να μολύνουν τα πηγάδια. Παρ' όλα αυτά, η «Εσμεράλντα Εξπολερέτιον Ltd» αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη...

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σερβίας, Μπράνισλαβ Μπλάζιτς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών έχουν αλιευτεί περίπου 15 τόνοι νεκρών ψαριών. Οι τοπικές αρχές προβληματίζονται τώρα με την έκθεση των νεκρών ψαριών στις όχθες του ποταμού, αφού υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν και τα υπόγεια νερά - άρα και τα πηγάδια που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Ετοιμες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εμφανίζονται η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, αλλά και η ουγγρική, αξιώνοντας αποζημιώσεις από τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το χρυσωρυχείο απ' όπου διέρρευσε το κυάνιο. Ομως, η ρουμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε φέρει καμία ευθύνη, αλλ' αντιθέτως και η ίδια υπέστη τις συνέπειες της μόλυνσης. Ανάλογη στάση τηρεί και η αυστραλιανή εταιρία, ενώ είναι ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της εταιρίας Μπρετ Μοντγκόμερι, που υποστήριξε ότι οι συνέπειες του ατυχήματος έχουν διογκωθεί και μάλιστα πρόσθεσε ότι η εταιρία δε δέχεται να καταβάλει αποζημιώσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξορυκτικής Πολιτικής δήλωσε ότι η μόλυνση στο Δούναβη είναι αντίστοιχου μεγέθους με τη μόλυνση που υπέστη το 1992 το νότιο Κολοράντο από τη διαρροή κυανίου από το ορυχείο Σάμιτβιλ. Σε αυτή την περίπτωση, εξαιτίας της διαρροής κυανίου είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές το οικοσύστημα στον ποταμό Αλαμόσα, όπου αφανίστηκε κάθε ίχνος ζωής σε έκταση 27 χιλιομέτρων.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Βροχή» παραιτήσεων στα ανθρωπιστικά προγράμματα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την παραίτησή της υπέβαλε, χθες, η επικεφαλής του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Γιούτα Μπούγκαρτ. Η Γερμανίδα αξιωματούχος, που ήταν υπεύθυνη για τη διανομή των τροφίμων, στην έκθεση παραίτησης που υπέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Προγράμματος στη Ρώμη, δηλώνει ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες ανακούφισης του ιρακινού λαού εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων».

Η παραίτησή της ήρθε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποδοχή, από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, της παραίτησης του επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ. Ο, επίσης, Γερμανός αξιωματούχος, στην παραίτησή του, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τα οποία, το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες του ιρακινού λαού. Ο φον Σπόνεκ, μάλιστα, είχε αναρωτηθεί «ως πότε ένας εντελώς αθώος λαός θα πληρώνει για κάτι που δε φταίει με τη ζωή του;».

Τόσο ο φον Σπόνεκ όσο και η Μπούγκαρτ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση 1284 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο, η οποία παρέτεινε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ο πλήρης αφοπλισμός του από την αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού. Και οι δύο αξιωματούχοι είχαν, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού του ανθρωπιστικού προγράμματος από τον έλεγχο του αφοπλισμού προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες και άσκησαν πιέσεις για την απομάκρυνσή τους, όπως είχε γίνει και με τον προκάτοχο του φον Σπόνεκ, τον Ιρλανδό Ντένις Χάλιντεϊ, για τους ίδιους λόγους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, έσπευσε να δηλώσει ότι και μόνο το γεγονός ότι ο ιρακινός Τύπος αντιμετωπίζει θετικά τον φον Σπόνεκ, αποδεικνύει την ανικανότητά του. Αντίθετα, προς υπεράσπισή του έσπευσε το Παρίσι, όπου η Αν Γκαζό - Σεκρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ο φον Σπόνεκ είπε ό,τι όφειλε ως αξιωματούχος του ΟΗΕ και οι εκτιμήσεις του ανταποκρίνονται στην αλήθεια καθώς ανάλογες είναι και αυτές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, της έκθεσης του βρετανικού Κοινοβουλίου και της UNICEF».

Από το 1990, που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, ως σήμερα, υπολογίζεται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, ότι έχουν, εξαιτίας της πείνας και της έλλειψης φαρμάκων, χάσει τη ζωή τους 1.260.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 500.000 είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

ΗΠΑ
Δύο νεκροί μαθητές στο Κολοράντο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το γυμνάσιο του Κολουμπάιν, βρήκε και πάλι χώρο στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, με τρόπο τραγικό καθώς μία δύο έφηβοι, δύο μικροί μαθητές βρέθηκαν φρικτά δολοφονημένοι σε κυλικείο που βρίσκεται παραπλεύρως του σχολείου τους, στην πόλη Λίτλετον, της Πολιτείας του Κολοράντο.

Στο κυλικείο, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το γυμνάσιο, βρέθηκαν νεκροί ο 15χρονος Νίκολας Κάνσελμαν και η 16χρονη φίλη του Στέφανι Χαρτ. Προς τα παρόν, είναι άγνωστο ποιος λόγος όπλισε το χέρι του αγνώστου που έκοψε με βία το σύντομα νήμα της ζωής αυτών των εφήβων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία καταζητεί έναν άνδρα που τον είδαν κάποιοι περαστικοί να απομακρύνεται τρέχοντας από το κυλικείο, λίγο πριν ανακαλυφθούν τα πτώματα των μαθητών.

Πάντως, το εν λόγω γυμνάσιο Κολουμπάιν, είχε γίνει διάσημο, εξαιτίας της αιματηρής επίθεσης, που είχε σημειωθεί τον περασμένο Απρίλη, από δύο μαθητές που είχαν σκοτώσει 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή, πριν βάλουν κι αυτοί τέλος στη ζωή τους.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ δεν καταθέτει τα όπλα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι δυσοίωνες εξελίξεις ως προς το μέλλον της ειρήνευσης της Βορείου Ιρλανδίας, που προέβλεπε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ήρθαν... και αφορούν την απόσυρση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, από τις διαπραγματεύσεις.

Χτες το απόγευμα, ο ΙΡΑ ανακοίνωσε ότι πλέον αποσύρεται από τις συνομιλίες με την Επιτροπή Αφοπλισμού των Παραστρατιωτικών ομάδων, υπό τον Τζον ντε Τσαστελέιν. «Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων που διαφοροποίησαν τις συνθήκες, η ηγεσία του ΙΡΑ, αποφάσισε να τερματίσει την υποχρέωση που είχε αναλάβει για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με την Επιτροπή Αφοπλισμού. Επίσης, αποσύρουμε όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε, στην Επιτροπή Αφοπλισμού, από το Νοέμβρη» αναφέρει η χτεσινή επίσημη δήλωση της ηγεσίας του ΙΡΑ. Αιτία γι' αυτή την «αλλαγή στάσης του ΙΡΑ», ήταν, όπως αναφέρεται, η στάση του Βρετανού υπουργού Αρμόδιου για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Μέντελσον, που τον κατηγορεί ότι υιοθέτησε το «προτεσταντικό βέτο» και κατήργησε τους νεοσύστατους θεσμούς, καθώς φυσικά και η αδιάλλακτη στάση του μεγαλύτερου κόμματος των Προτεσταντών, των «Ενωτικών Προτεσταντών» του Ντέιβιντ Τριμπλ που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

Λίγο νωρίτερα, ο Τζέρι Ανταμς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πίτερ Μέντελσον, που τη χαρακτήρισε μία «κακή συνάντηση», είχε σκιαγραφήσει μια δυσοίωνη προοπτική για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς τόνισε ότι η απόφαση του Μέντελσον να καταργηθεί η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας επειδή ο IRA δε δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τα όπλα, προκάλεσε την οργή του Σιν Φέιν αλλά και του ΙΡΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ