Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το μετατραυματικό σοκ της οικολογικής καταστροφής

Τόνοι ψαριών έχουν δηλητηριαστεί από το υδροκυάνιο

Associated Press

Τόνοι ψαριών έχουν δηλητηριαστεί από το υδροκυάνιο
Τόνοι από νεκρά ψάρια. Νεκρά πουλιά. Ο Δούναβης δηλητηριασμένος. Ο υδροφόρος ορίζοντας ολόκληρης της Βαλκανικής σε άμεσο κίνδυνο...

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στις τρεις παραδουνάβιες και γειτονικές χώρες, που έχουν καταληφθεί από υστερικό σοκ, καθώς, εκτός από το δηλητηριώδες κυάνιο που διέρρευσε από το χρυσωρυχείο «Μπάια Μάρε», στη δυτική Ρουμανία και μόλυνε ανεπανόρθωτα τα ύδατα αρχικά του ποταμού Τίσα και κατόπιν του Δούναβη, εντοπίστηκαν επίσης και υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, πράγμα που σημαίνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και να μολύνουν τα πηγάδια. Παρ' όλα αυτά, η «Εσμεράλντα Εξπολερέτιον Ltd» αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη...

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σερβίας, Μπράνισλαβ Μπλάζιτς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών έχουν αλιευτεί περίπου 15 τόνοι νεκρών ψαριών. Οι τοπικές αρχές προβληματίζονται τώρα με την έκθεση των νεκρών ψαριών στις όχθες του ποταμού, αφού υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν και τα υπόγεια νερά - άρα και τα πηγάδια που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Ετοιμες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εμφανίζονται η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, αλλά και η ουγγρική, αξιώνοντας αποζημιώσεις από τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το χρυσωρυχείο απ' όπου διέρρευσε το κυάνιο. Ομως, η ρουμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε φέρει καμία ευθύνη, αλλ' αντιθέτως και η ίδια υπέστη τις συνέπειες της μόλυνσης. Ανάλογη στάση τηρεί και η αυστραλιανή εταιρία, ενώ είναι ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της εταιρίας Μπρετ Μοντγκόμερι, που υποστήριξε ότι οι συνέπειες του ατυχήματος έχουν διογκωθεί και μάλιστα πρόσθεσε ότι η εταιρία δε δέχεται να καταβάλει αποζημιώσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξορυκτικής Πολιτικής δήλωσε ότι η μόλυνση στο Δούναβη είναι αντίστοιχου μεγέθους με τη μόλυνση που υπέστη το 1992 το νότιο Κολοράντο από τη διαρροή κυανίου από το ορυχείο Σάμιτβιλ. Σε αυτή την περίπτωση, εξαιτίας της διαρροής κυανίου είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές το οικοσύστημα στον ποταμό Αλαμόσα, όπου αφανίστηκε κάθε ίχνος ζωής σε έκταση 27 χιλιομέτρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλητηριάστηκαν οι υδάτινοι δρόμοι από κυάνιο (2000-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ