ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε μετά τις διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών για ατασθαλίες παρατυπίες στα οικονομικά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ» ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πλημμελειοδικών Αθηνών, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και υπεξαγωγή εγγράφων κατά παντός υπευθύνου, μετά το διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη η ανάκριση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες, θα ερευνήσει το θέμα και θα προσωποποιήσει την ποινική δίωξη.

Ο διαχειριστικός έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών στα οικονομικά της ΕΣΑΕΑ αφορούσε στην περίοδο 1989-1999 και έγινε μετά από εντολή του εισαγγελέα. Η εντολή του εισαγγελέα για την έρευνα δόθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Χάρη Χουρδάκη, στελέχους της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) ΑμΕΑ και μέλους του Γενικού Συμβούλιου της ΕΣΑΕΑ. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στις 30.7.1998 ύστερα από εξόφθαλμες διαπιστώσεις και καταγγελίες και το πόρισμα εκδόθηκε στις 20.1.2000.

Το πόρισμα έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» (13.2.2000).

Πέρα απ' τις οικονομικές διαφορές που διαπιστώθηκαν για κάθε χρόνο στην περίοδο που έγινε ο έλεγχος, εκείνο που προκύπτει ανάγλυφα μέσα απ' την έκθεση των 89 σελίδων είναι η διαπλοκή του «έμμισθου συνδικαλισμού» με τα κοινοτικά κονδύλια, που μεταφράζονται σε συνέδρια επί συνεδρίων και σε ταξίδια ανά την επικράτεια και το εξωτερικό, των ίδιων πάντα συνδικαλιστών μετά των συνοδών τους.

Μεταξύ των διαπιστώσεων των ελεγκτών είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά ηγετικών στελεχών της σημερινής πλειοψηφίας. Στο πόρισμα αναφέρεται επί λέξει: «Δεν μπορούν κάποιοι να απολαμβάνουν προνομίων και να διαβιούν και να συμπεριφέρονται στα ταξίδια τους (στο εξωτερικό) ως Σαουδάραβες πρίγκιπες, γεγονός, που πέρα από την κατασπατάληση των πόρων της ΕΣΑΕΑ, αποβαίνει εις βάρος και αμαυρώνει την εικόνα του αναπηρικού κινήματος. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις δαπάνες που έχουν σχέση με τα έξοδα διοίκησης της ΕΣΑΕΑ και εντός Ελλάδας, όπως και για τις εντός Ελλάδος μετακινήσεις των μελών της ΕΣΑΕΑ και για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές».

Και εδώ οι πρωταγωνιστές δεν είναι κάποιοι άγνωστοι. Είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης, που ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Η μεγάλη στροφή γίνεται μετά το 1994, όταν η ΕΣΑΕΑ αναλαμβάνει την εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων: «Από τον πρώτο μήνα του 1994, όπως σημειώνεται στην έκθεση, εισέρευσαν στην ΕΣΑΕΑ τόσα χρήματα όσα και είχαν εισρεύσει την προηγούμενη τριετία 1991, 1992 και 1993. Ητοι 21,6 εκατ. δραχμές έναντι 20,8 εκατ. δρχ. για την τριετία, αφού η ΕΣΑΕΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα HORIZON και ανέλαβε την επιμόρφωση στελεχών κοινωνικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα να διαχειριστεί σημαντικού ύψους χρηματικά ποσά για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όπως και πολλών άλλων».

Ακάθεκτη η πλειοψηφία

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ προχωρά στο 4ο συνέδριο που αρχίζει αύριο, παρότι έχει καταγγελθεί ως συνέδριο - «μαϊμού».

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλε ο πρώην ταμίας της ΕΣΑΕΑ, Ν. Λιανός, στο «Ρ» -και δημοσιεύτηκε χτες- στην οποία επισημαίνει ότι το συνέδριο θα είναι παρωδία, από το οποίο η σημερινή ηγετική ομάδα της διοίκησης επιδιώκει την αναβάθμισή της για να μπορέσει να συγκαλύψει τις ατασθαλίες που της αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στα οικονομικά της Συνομοσπονδίας.

Κι όμως σε αυτό το συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης όπως ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Τύπου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Να καταδικαστεί η περιθωριοποίηση των ΑΜΕΑ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έμπρακτη και άμεση καταδίκη της προσπάθειας περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες και την προκλητική και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.149 ατόμων - Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών - στο χώρο των τραπεζών. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από τις οργανώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναφέρει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι "υγιείς, αρτιμελείς και να έχουν φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους", γεγονός που αποκλείει αυτόματα από τον διαγωνισμό τα άτομα με αναπηρίες και προβλήματα σωματικής διάπλασης».

Υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί προκλητική και κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας ελληνικής αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ισότητα ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προσβάλλει τις αρχές του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, καταδικάζοντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό», ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή «να πάρει άμεσα μέτρα τόσο για την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού καθώς και για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων γεγονότων τα οποία εμποδίζουν και καταστρατηγούν την ισότητα ευκαιριών, υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την ποιότητα ζωής και την πλήρη οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλωση της ιδιωτικής υγείας από επιχειρηματίες

Ετοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα που απελευθερώνουν και αυτό το χώρο

«Μήπως νομίζετε ότι επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η κυβέρνηση έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής υγείας; 'Η μήπως η δραστηριότητα της κυβέρνησης εξαντλείται στα πολυδιαφημισμένα και χρυσοπληρωμένα εννέα χιλιόμετρα του μετρό;»...

Τα ερωτήματα αυτά θέτει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα της άλωσης και της ιδιωτικής υγείας απ' την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, τονίζεται στην ανακοίνωση, εξήγγειλε νέα Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίζουν τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων υγείας. «Εχοντας υπόψη της η Ομοσπονδία τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα του χώρου, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, για να του γνωρίσουμε τις θέσεις μας, αλλά στου "κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα"».

Είδατε, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πώς προετοιμάζεται ο καταποντισμός του ΕΣΥ και πώς θα θεριέψει το «εμείς» των εργολάβων της ιδιωτικής υγείας;

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ τα υπό έκδοση ΠΔ περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

  • Θεσπίζεται το ελεύθερο νοσήλιο.
  • Δε θα υπάρχει πλέον έλεγχος από το κράτος στις προσφερόμενες παροχές υγείας από τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
  • Ελεύθερη διάθεση και αξιοποίηση της εργασίας (όμηροι οι εργαζόμενοι στους μάνατζερ).
  • Ελεύθερη προσφορά των υπηρεσιών υγείας. (Ανοίγουν πλέον οι πόρτες για τους εργολάβους και τη «μαύρη» εργασία με τους αλλοδαπούς).

Η μεθοδευμένη απ' την κυβέρνηση Σημίτη εξαθλίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων θα φέρει τα αποτελέσματα γρηγορότερα και τότε θα παρουσιαστούν όλα τα ανωτέρω σαν η μόνη λύση και τα διατάγματα αυτά θα έρθουν να πέσουν σαν ώριμα φρούτα τονίζει η ΟΣΝΙΕ για να καταλήξει: «Είναι κοντά η ημέρα που θα κληθούμε να αποδοκιμάσουμε ή να επικροτήσουμε με την ψήφο μας αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία του εργασιακού μας περιβάλλοντος και της ιδιωτικής υγείας».

ΕΣΑΚ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Υπάρχουν κι άλλες ευθύνες

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε το όργιο ρουσφετιών και συναλλαγών στο χώρο των νοσοκομείων. Αποδείχτηκε αυτό που καταγγέλλουμε επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια για μεταθέσεις, μετατάξεις κλπ. με αποτέλεσμα διάφοροι παράγοντες να παρέχουν «εκδουλεύσεις».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Σωτηρίας επισημαίνοντας πως στην εποχή του εκσυγχρονισμού όμως, το πράγμα αναβαθμίστηκε. Δε φτάνει απλά «δώσε την ψήφο σου για να σε εξυπηρετήσω», αλλά συμπληρώθηκε με το «δώσε μου και τον οβολόν σου». Αλλωστε οι εργαζόμενοι πολλά κερδίζουμε από την απλοχεριά της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο συνελήφθη από την Αστυνομία επόπτης του νοσοκομείου που έπαιρνε από νοσηλεύτρια 500.000 δραχμές που ήταν προσημειωμένες προκειμένου να μεσολαβήσει για τη μετάθεσή της. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα χρήματα τα πήρε για λογαριασμό του προέδρου του σωματείου εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Δ. Νιάκας, έθεσε σε αργία τους δυο υπαλλήλους και παρέπεμψε την υπόθεσή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο για την περαιτέρω διαδικασία της υπόθεσης.

Η ΕΣΑΚ επαινεί την εργαζόμενη που είχε το θάρρος να καταγγείλει το γεγονός της εκβιαστικής απόσπασης χρημάτων για «εξυπηρέτησή της» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς.

«Το θέμα, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ του Σωτηρία, δεν αφορά ένα μόνο πρόσωπο, συνυπεύθυνη είναι και η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπηρεσιακό συμβούλιο. Αν υπήρχε διαφάνεια και αξιοκρατία θα είχαμε τέτοια φαινόμενα; Γιατί αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις για μετατάξεις κλπ. Πρέπει να απολογηθούν με ποια κριτήρια το κάνουν και πώς έφτασαν εργαζόμενοι να δίνουν χρήματα στον κάθε κλητήρα για να λύσει το πρόβλημά τους».

Ευθύνες, τονίζει, έχουν τόσο η ΠΑΣΚΕ όχι μόνο γιατί επέλεξε τον κ. Μπάνο πρόεδρο του συλλόγου αλλά και γιατί αντί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων από κάθε αυθαιρεσία της Διοίκησης και της κυβέρνησης, έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσουν οι επιλογές τους στο χώρο του νοσοκομείου.

Ομως συνυπεύθυνη, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι και η ΔΑΚΕ και πρέπει να μας πουν με ποια κριτήρια ψήφιζε ο εκπρόσωπός τους μαζί με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο; Ολες οι αποφάσεις που πήρε το υπηρεσιακό συμβούλιο ήταν αξιοκρατικές; Εστω και τώρα καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή ανεξάρτητα πολιτικής ή συνδικαλιστικής τοποθέτησης να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Δεν μπορείς να έχεις δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. `Η θα υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα των εργαζομένων ή θα λειτουργείς στα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών οπότε τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ