Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε μετά τις διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών για ατασθαλίες παρατυπίες στα οικονομικά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ» ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πλημμελειοδικών Αθηνών, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και υπεξαγωγή εγγράφων κατά παντός υπευθύνου, μετά το διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη η ανάκριση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες, θα ερευνήσει το θέμα και θα προσωποποιήσει την ποινική δίωξη.

Ο διαχειριστικός έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών στα οικονομικά της ΕΣΑΕΑ αφορούσε στην περίοδο 1989-1999 και έγινε μετά από εντολή του εισαγγελέα. Η εντολή του εισαγγελέα για την έρευνα δόθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Χάρη Χουρδάκη, στελέχους της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) ΑμΕΑ και μέλους του Γενικού Συμβούλιου της ΕΣΑΕΑ. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στις 30.7.1998 ύστερα από εξόφθαλμες διαπιστώσεις και καταγγελίες και το πόρισμα εκδόθηκε στις 20.1.2000.

Το πόρισμα έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» (13.2.2000).

Πέρα απ' τις οικονομικές διαφορές που διαπιστώθηκαν για κάθε χρόνο στην περίοδο που έγινε ο έλεγχος, εκείνο που προκύπτει ανάγλυφα μέσα απ' την έκθεση των 89 σελίδων είναι η διαπλοκή του «έμμισθου συνδικαλισμού» με τα κοινοτικά κονδύλια, που μεταφράζονται σε συνέδρια επί συνεδρίων και σε ταξίδια ανά την επικράτεια και το εξωτερικό, των ίδιων πάντα συνδικαλιστών μετά των συνοδών τους.

Μεταξύ των διαπιστώσεων των ελεγκτών είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά ηγετικών στελεχών της σημερινής πλειοψηφίας. Στο πόρισμα αναφέρεται επί λέξει: «Δεν μπορούν κάποιοι να απολαμβάνουν προνομίων και να διαβιούν και να συμπεριφέρονται στα ταξίδια τους (στο εξωτερικό) ως Σαουδάραβες πρίγκιπες, γεγονός, που πέρα από την κατασπατάληση των πόρων της ΕΣΑΕΑ, αποβαίνει εις βάρος και αμαυρώνει την εικόνα του αναπηρικού κινήματος. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις δαπάνες που έχουν σχέση με τα έξοδα διοίκησης της ΕΣΑΕΑ και εντός Ελλάδας, όπως και για τις εντός Ελλάδος μετακινήσεις των μελών της ΕΣΑΕΑ και για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές».

Και εδώ οι πρωταγωνιστές δεν είναι κάποιοι άγνωστοι. Είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης, που ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.

Η μεγάλη στροφή γίνεται μετά το 1994, όταν η ΕΣΑΕΑ αναλαμβάνει την εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων: «Από τον πρώτο μήνα του 1994, όπως σημειώνεται στην έκθεση, εισέρευσαν στην ΕΣΑΕΑ τόσα χρήματα όσα και είχαν εισρεύσει την προηγούμενη τριετία 1991, 1992 και 1993. Ητοι 21,6 εκατ. δραχμές έναντι 20,8 εκατ. δρχ. για την τριετία, αφού η ΕΣΑΕΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα HORIZON και ανέλαβε την επιμόρφωση στελεχών κοινωνικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα να διαχειριστεί σημαντικού ύψους χρηματικά ποσά για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όπως και πολλών άλλων».

Ακάθεκτη η πλειοψηφία

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ προχωρά στο 4ο συνέδριο που αρχίζει αύριο, παρότι έχει καταγγελθεί ως συνέδριο - «μαϊμού».

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλε ο πρώην ταμίας της ΕΣΑΕΑ, Ν. Λιανός, στο «Ρ» -και δημοσιεύτηκε χτες- στην οποία επισημαίνει ότι το συνέδριο θα είναι παρωδία, από το οποίο η σημερινή ηγετική ομάδα της διοίκησης επιδιώκει την αναβάθμισή της για να μπορέσει να συγκαλύψει τις ατασθαλίες που της αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στα οικονομικά της Συνομοσπονδίας.

Κι όμως σε αυτό το συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης όπως ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ