ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Μόνη λύση η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

«Η μόνη απάντηση επί της ουσίας είναι η κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, με στόχο ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, για να ξεπεράσουμε τη σημερινή μιζέρια και να διεκδικήσουμε σπουδές με ποιότητα και να βρίσκουμε δουλιά με το πτυχίο μας», τονίζει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα ΤΕΙ, σχετικά με το θέμα της διαρροής της απόφασης του ΣτΕ, που ορίζει ότι η διάρκεια σπουδών των ΤΕΙ δεν μπορεί να είναι πάνω από τρία χρόνια.

Η ΠΚΣ τονίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να λύσει το γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργήσει η πολιτική της, στην κατεύθυνση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης και συμπληρώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε μείωση του χρόνου σπουδών και πέταμα της πρακτικής μας έξω από το πτυχίο».

Το θέμα της απόφασης του ΣτΕ απασχόλησε προχτές και το ΚΣ της ΕΣΕΕ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κατέληξε σε απόφαση από τις παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, οι οποίες ζητούν ισότιμο ρόλο των ΤΕΙ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εναρμόνιση του Ελληνικού Δικαίου με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ.

Επίσης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τη βασική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ γιατί δεν προχώρησε έγκαιρα σε νομοθετική ρύθμιση».

Σχετικά με την απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ η ΠΚΣ τονίζει: «Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι "άξιος ο μισθός της". Η κατάσταση στα ΤΕΙ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι σπουδαστές οργισμένοι βλέπουν συνεχώς τις σπουδές τους, το πτυχίο τους, το μέλλον τους να ρίχνονται στον Καιάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις - που σημειωτέον είναι η κορυφή του παγόβουνου - φέρνουν στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο τις κυβερνητικές ευθύνες.

Η θέση του σπουδαστικού κινήματος για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ως επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα των σπουδαστών.

Αντί αυτού, χωρίς ίχνος ντροπής, οι ΠΑΣΠ-ΝΔΦΚ στην απόφαση της ΕΣΕΕ:

  • Βγάζουν λάδι την κυβέρνηση για τη σημερινή κατάντια των ΤΕΙ.
  • Ζητούν εκ νέου την εφαρμογή της 89/48 ως λύση των προβλημάτων μας παρότι, όπως τελικά αποδείχτηκε, όχι μόνο δεν εξισώνει το πτυχίο ΤΕΙ με του ΑΕΙ, αλλά αντίθετα μας υποβαθμίζει συνολικά (μια και μας εξισώνει με σχολές τύπου ΙΕΚ).
  • Εξακολουθούν να υποστηρίζουν το διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ στα πλαίσια μια νεφελώδους τριτοβάθμιας σούπας.

Οι σπουδαστές όμως ξέρουν: "Φοβού... τους προέδρους των ΤΕΙ, την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ... και δώρα φέροντας".

Προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία όπως μια πιθανή μετονομασία των ΤΕΙ κενή περιεχομένου.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές της χώρας σε ενωτικούς, μαζικούς αγώνες. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους της χώρας, σε πανελλαδικό συντονισμό και σε κλιμάκωση των αγώνων μας», καταλήγει η ΠΚΣ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την τακτική των ελιγμών, καθώς σε χτεσινή του συνέντευξη σε γνωστό ραδιοσταθμό ο Γερ. Αρσένης είπε ότι το θέμα που ανέκυψε από το ΣτΕ «δεν είναι πολύ ξαφνικό» και έσπευσε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα για να εξασφαλίσει τα κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε, προσθέτοντας ότι θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί, που θα είναι ουσιαστικά εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στο κοινοτικό δίκαιο».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αδυνατούν να δεχτούν αύξηση εισακτέων

Η πολυδιαφημισμένη αύξηση του αριθμού των εισακτέων, την οποία το υπουργείο Παιδείας προβάλλει ιδιαίτερα προσπαθώντας να την παρουσιάσει ως θετικό στοιχείο της «μεταρρύθμισης», φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στην ίδια την πολιτική του υπουργείου Παιδείας. Οπως ομόφωνα δήλωσαν οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας κατά την προχτεσινή Σύνοδό τους, δεν μπορούν να δεχτούν φέτος αύξηση των εισακτέων γιατί δεν τους το επιτρέπει η υποδομή των ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΑΕΙ διατυπώνουν κάθε χρόνο στο υπουργείο προτάσεις για το πόσους εισακτέους μπορούν να απορροφήσουν, όμως η τελική απόφαση λαμβάνεται από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας. Προχτές, οι Πρυτάνεις δήλωσαν ότι η υπάρχουσα υποδομή μετά βίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών και ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, αύξηση εισακτέων θα σημάνει και υποβάθμιση των σπουδών. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή, επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου είναι να φτάσουν οι εισακτέοι στις 85.000 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ δήλωνε ότι η αύξηση των εισακτέων δε θα γίνει εις βάρος των σπουδών και με ενίσχυση της υποδομής. Με αφορμή αυτό, δήλωσε επίσης, ότι θα απορροφηθούν φοιτητές στα νέα τμήματα και όπως χαρακτηριστικά είπε, το υπουργείο θέλει οι φοιτητές να κατευθυνθούν σε τμήματα όπου τα γνωστικά τους αντικείμενα δίνουν «μια προοπτική των φοιτητών στο χώρο της αγοράς».

Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ ζήτησαν επίσης από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τις διατάξεις του νομοσχεδίου - «σκούπα» για την ειδική αγωγή, οι οποίες αναφέρονται στις πρυτανικές εκλογές και στη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτές, λέγοντας ότι ο χρόνος είναι ακατάλληλος για μία τέτοια συζήτηση ενόψει μάλιστα και Πρυτανικών εκλογών.

ΟΛΜΕ
«Υποβαθμίζεται ο θεσμός της ειδικής αγωγής»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις», ζητά το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει το θεσμό της ειδικής αγωγής και κάνοντας λόγο και για αιφνιδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης, που «επιδιώκει προεκλογικά να διευθετήσει μια σειρά από "εκκρεμότητες" της "μεταρρύθμισης"».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας τονίζει ότι η ένταξη των ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις, όπως προωθείται στο νομοσχέδιο, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενοι όροι, «θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και το μαρασμό της ειδικής αγωγής και στην έξωση των ΑμΕΑ από το δημόσιο σχολείο». Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ειδικότερα ότι «πίσω από τη βιτρίνα των λιγοστών πολυδύναμων κέντρων, που θα απορροφούν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός ρατσισμός και η προκατάληψη θα βασιλεύουν».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένει ιδιαίτερα στην απόσυρση των «απαράδεκτων», όπως τις χαρακτηρίζει, διατάξεων για το Διεθνές Απολυτήριο, για τη συγκρότηση Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, για την «πρόσβαση» αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, για την έξωση των μαθητών από το δημόσιο σχολείο και τη διοχέτευσή τους σε μεταγυμνασιακά ΙΕΚ. Ειδικότερα τονίζει ότι θεωρεί απαράδεκτη την τροποποίηση του νόμου για την επαγγελματική κατάρτιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, με την οποία δίνεται δυνατότητα εγγραφής στα ΙΕΚ επιπέδου 1 (μεταγυμνασιακά ΙΕΚ) των μαθητών αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο.

Η ΟΛΜΕ ζητά, τέλος, να προωθηθούν τα ζητήματα του διορισμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπερβαίνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους, της εισαγωγής στη ΣΕΛΕΤΕ για επιμόρφωση εκπαιδευτικών ορισμένων κλάδων, της συνέχισης λειτουργίας δεσμών στα εσπερινά ΤΕΛ κ.ά.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το 15μελές του 2ου Εσπερινού Λυκείου ζητούν από το υπουργείο να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των απολυτηρίων με αυτά των ημερήσιων

Να λάβει υπόψη του το υπουργείο Παιδείας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νυκτερινοί μαθητές στη ζωή και στο σχολείο ζητά με υπόμνημά του προς το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ενόψει των οριστικών ρυθμίσεων για την εξεταστέα ύλη και άλλων θεμάτων που αφορούν τις εξετάσεις των μαθητών των νυκτερινών σχολείων. Οπως επισημαίνει η Α' ΕΛΜΕ, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απαιτήσεις των νυκτερινών μαθητών για ισοτιμία των τίτλων τους με τους αντίστοιχους των ημερήσιων σχολείων και για ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στο μεταξύ, επιστολή ενόψει της ανακοίνωσης των οριστικών ρυθμίσεων για την εξεταστέα ύλη και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, έστειλε και το 15μελές του 2ου Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να τους αναγνωριστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της διπλής τους ιδιότητας ως εργαζόμενοι και μαθητές.

Στην επιστολή οι νυκτερινοί μαθητές αναφέρουν: «Οπως γνωρίζετε, εμείς οι μαθητές των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων είμαστε βιοπαλαιστές. Αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία δε μας θεωρεί πολίτες β' κατηγορίας ώστε να μην έχουμε ίσα δικαιώματα στην παιδεία, δηλαδή ισότιμο απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου και πρόσβαση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ».

Οι μαθητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τον τρόπο των εξετάσεων ώστε να παραμείνει το 1% των θέσεων στα ΤΕΙ, ΑΕΙ για τους μαθητές των εσπερινών και το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου να είναι ισότιμο με των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων με τη δυνατότητα πρόσβασης στα ανώτερα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

ΚΚΕ
Επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Η κατάρρευση των ΤΕΙ αναδεικνύει και το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να καλλιεργεί συνειδητά αυταπάτες στους σπουδαστές και ότι η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση του αιτήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ΤΕΙ έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαθύτατη κρίση που διέρχονται τα ΤΕΙ και να αποκαλύψει τη σκόπιμη προχειρότητα με τη δημιουργία ενός σαθρού οικοδομήματος.

Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά πως αλχημείες και ταχυδακτυλουργίες, όπως η αλλαγή του ονόματος των ΤΕΙ ή η υιοθέτηση της γνωστής οδηγίας 89/48, δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Η κατάρρευση των ΤΕΙ, για την οποία πολλές φορές έχει μιλήσει το ΚΚΕ, αναδεικνύει και το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να καλλιεργεί συνειδητά αυταπάτες και φρούδες ελπίδες στους σπουδαστές των ΤΕΙ και τις οικογένειές τους για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, γεγονός που θα οδηγούσε στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ