Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Μόνη λύση η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

«Η μόνη απάντηση επί της ουσίας είναι η κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, με στόχο ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, για να ξεπεράσουμε τη σημερινή μιζέρια και να διεκδικήσουμε σπουδές με ποιότητα και να βρίσκουμε δουλιά με το πτυχίο μας», τονίζει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα ΤΕΙ, σχετικά με το θέμα της διαρροής της απόφασης του ΣτΕ, που ορίζει ότι η διάρκεια σπουδών των ΤΕΙ δεν μπορεί να είναι πάνω από τρία χρόνια.

Η ΠΚΣ τονίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να λύσει το γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργήσει η πολιτική της, στην κατεύθυνση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης και συμπληρώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε μείωση του χρόνου σπουδών και πέταμα της πρακτικής μας έξω από το πτυχίο».

Το θέμα της απόφασης του ΣτΕ απασχόλησε προχτές και το ΚΣ της ΕΣΕΕ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κατέληξε σε απόφαση από τις παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, οι οποίες ζητούν ισότιμο ρόλο των ΤΕΙ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εναρμόνιση του Ελληνικού Δικαίου με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ.

Επίσης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τη βασική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ γιατί δεν προχώρησε έγκαιρα σε νομοθετική ρύθμιση».

Σχετικά με την απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ η ΠΚΣ τονίζει: «Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι "άξιος ο μισθός της". Η κατάσταση στα ΤΕΙ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι σπουδαστές οργισμένοι βλέπουν συνεχώς τις σπουδές τους, το πτυχίο τους, το μέλλον τους να ρίχνονται στον Καιάδα.

Οι τελευταίες εξελίξεις - που σημειωτέον είναι η κορυφή του παγόβουνου - φέρνουν στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο τις κυβερνητικές ευθύνες.

Η θέση του σπουδαστικού κινήματος για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ως επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα των σπουδαστών.

Αντί αυτού, χωρίς ίχνος ντροπής, οι ΠΑΣΠ-ΝΔΦΚ στην απόφαση της ΕΣΕΕ:

  • Βγάζουν λάδι την κυβέρνηση για τη σημερινή κατάντια των ΤΕΙ.
  • Ζητούν εκ νέου την εφαρμογή της 89/48 ως λύση των προβλημάτων μας παρότι, όπως τελικά αποδείχτηκε, όχι μόνο δεν εξισώνει το πτυχίο ΤΕΙ με του ΑΕΙ, αλλά αντίθετα μας υποβαθμίζει συνολικά (μια και μας εξισώνει με σχολές τύπου ΙΕΚ).
  • Εξακολουθούν να υποστηρίζουν το διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ στα πλαίσια μια νεφελώδους τριτοβάθμιας σούπας.

Οι σπουδαστές όμως ξέρουν: "Φοβού... τους προέδρους των ΤΕΙ, την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ... και δώρα φέροντας".

Προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία όπως μια πιθανή μετονομασία των ΤΕΙ κενή περιεχομένου.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές της χώρας σε ενωτικούς, μαζικούς αγώνες. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους της χώρας, σε πανελλαδικό συντονισμό και σε κλιμάκωση των αγώνων μας», καταλήγει η ΠΚΣ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την τακτική των ελιγμών, καθώς σε χτεσινή του συνέντευξη σε γνωστό ραδιοσταθμό ο Γερ. Αρσένης είπε ότι το θέμα που ανέκυψε από το ΣτΕ «δεν είναι πολύ ξαφνικό» και έσπευσε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα για να εξασφαλίσει τα κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε, προσθέτοντας ότι θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί, που θα είναι ουσιαστικά εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στο κοινοτικό δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ