ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέες καταδίκες κατοίκων της Ολυμπιάδας

Η βιομηχανία μηνύσεων που έχουν στήσει η κυβέρνηση και η πολυεθνική TVX έχει ως αποτέλεσμα να έχει φορτωθεί ήδη με 11,5 χρόνια φυλάκιση ο πρόεδρος της κοινότητας. Αλλοι 25 κάτοικοι καταδικάστηκαν χτες

Με επιπλέον μήνες φυλάκισης στην πλάτη τους, αποχώρησαν από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής οι 25 κάτοικοι της Ολυμπιάδας που χτες δικάζονταν για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανέπτυξαν μαζί με όλο το λαό της περιοχής, την περίοδο '96 - '97, ενάντια στην παράνομη δραστηριότητα της πολυεθνικής TVX GOLD, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να λειτουργήσει μεταλλουργία χρυσού.

Συγκεκριμένα, οι 25 κάτοικοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, καταδικάστηκαν σε 5 και 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Αδίκημά τους ο αγώνας που πραγματοποιούν ασταμάτητα τα τελευταία 5 χρόνια, ενάντια στην πολυεθνική εταιρία TVX GOLD, που με την άδεια της κυβέρνησης προσπαθεί να λειτουργήσει την επιχείρηση μεταλλουργίας χρυσού, απειλώντας με μεγαλύτερη μόλυνση και πιθανά ολική καταστροφή την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου. Οι κάτοικοι μαζί με τον κοινοτάρχη τους αντιμετώπισαν τις κατηγορίες για παράνομη βία, φθορά ξένης περιουσίας, εξύβριση και ηθική αυτουργία, επειδή επιχειρούσαν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα που διέρχονταν μπροστά από το φυλάκιό τους με κατεύθυνση τα μεταλλεία.

Δικάζονταν χωρίς καμία διακοπή από τις 9πμ έως τις 3μμ, ενώ από τις 10 κατηγορίες που αντιμετώπιζαν συνολικά εκδικάστηκαν μόνο οι 3. Οι υπόλοιπες 6 υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 8 Δεκέμβρη του 2000 επειδή δεν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας.

Μετά και την 11μηνη ποινή φυλάκισης που «εισέπραξε» χτες, ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου, έχει καταδικαστεί συνολικά σε 11,5 χρόνια φυλακή, ενώ ακόμη εκκρεμούν σε βάρος του 75 μηνύσεις, που στην πλειοψηφία τους έχουν υποβληθεί από την αστυνομία και στελέχη της «TVX Ελλάς».

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Ν.Μήτσιου, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την ελληνική δικαιοσύνη. Ετσι έκριναν και έτσι αποφάσισαν. Αν όμως θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας θα σταματήσουν τον αγώνα με τις καταδικαστικές αποφάσεις είναι γελασμένοι. Εμμένουμε στις θέσεις μας. Οπως έγινε στις Σάπες Ροδόπης, όπως γίνεται στην Ολυμπιάδα, έτσι θα πει και ολόκληρη η Ευρώπη. Να φύγουν αυτά τα εργοστάσια από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οπως έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία μολύνοντας τα νερά του Δούναβη έτσι θα είχε μολυνθεί και ο Στρυμονικός κόλπος και η φύση, αν δεν επενέβαιναν οι κάτοικοι, αν δεν έλεγαν όχι στην εγκατάσταση και τη λειτουργία του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στην περιοχή».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε για άλλη μια φορά - όπως σταθερά πράττει στα πέντε χρόνια αγώνα των κατοίκων - κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και κάτοικοι της περιοχής.

Καταδικάζει ο Θ. Κατριβάνος

Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση να μεταφερθεί η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Θόδωρος Κατριβάνος, δήλωσε στο «Ρ»: «Από καταβολής του ελληνικού κράτους, η έκδοση διαβατηρίων ήταν υπόθεση του υπουργείου Εσωτερικών και ακολούθως των διορισμένων και κατόπιν αιρετών Νομαρχιών. Τα διαβατήρια, με λίγα λόγια, είναι πολιτική υπόθεση. H μεταφορά της έκδοσής τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποτελεί ενίσχυση της αυταρχικής νοοτροπίας και των αυταρχικών μεθόδων λειτουργίας του κράτους. Αντιτιθέμεθα και σαν ΕΝΑΕ σφόδρα». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι όποιες παρατυπίες έγιναν στην έκδοση διαβατηρίων από τις Νομαρχίες, ξεκινούν από τα ανάλογα πιστοποιητικά που χορηγούν οι προξενικές αρχές. «Αν ήθελε να κάνει κάτι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των Νομαρχιών με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών», καταλήγει ο Θ. Κατριβάνος.

ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ
Ωμή εκτέλεση αμερικανικής εντολής
  • Η Αστυνομία και όχι η νομαρχία, ώστε να έχουν απευθείας πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, θα εκδίδει τα ελληνικά διαβατήρια
  • Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας

Την αμερικανική αξίωση να εκδίδει η Αστυνομία τα διαβατήρια και την εντολή να έχει εκτελεστεί η σχετική οδηγία μέχρι τις 30 Απρίλη, με μεταφορά της αρμοδιότητας από τις νομαρχίες στην Αστυνομία σπεύδει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης παραδέχονται πως οι Αμερικανοί απειλούν ευθέως ότι αν δεν ικανοποιηθεί αμέσως το αίτημά τους, θα επιβληθούν δυσμενέστεροι όροι σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αξιώνουν να γίνουν. Οι αμερικανικές απαιτήσεις προβάλλονται ως αναγκαίες για την εναρμόνιση της ελληνικής με την αμερικανική νομοθεσία, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όσους θέλουν να επισκεφτούν την εν λόγω χώρα.

Με πρόσχημα σοβαρές, είναι η αλήθεια, παρατυπίες που έχουν γίνει στην έκδοση των διαβατηρίων από τις Νομαρχίες - παρατυπίες που δεν ξεκινούν από αυτές - η κυβέρνηση προωθεί ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα έκδοσης και ελέγχου των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα έκδοσης των διαβατηρίων υπό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο οποίο μεταφέρεται πλέον η αντίστοιχη αρμοδιότητα που έχουν μέχρι σήμερα οι Νομαρχίες. Οι σχεδιασμοί αυτοί εγγυώνται την πλήρη συγκέντρωση και έλεγχο πληροφοριών για τον καθένα μας χωριστά στα χέρια της Αστυνομίας. Τη μετατροπή, ουσιαστικά, μιας πολιτικής διαδικασίας σε καθαρά αστυνομική.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Πληροφορίες αναφέρουν πως σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, η δε εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης διαβατηρίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μάη.

Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων περιλαμβάνει κατ' αρχήν τον έλεγχο της ταυτότητας του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση διαβατηρίου. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται κεντρικά από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, στην οποία θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες των νομαρχιών. Για να λειτουργήσει η νέα διαδικασία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρέπει να προμηθευτεί ένα νέο σύστημα, που να διαθέτει λέιζερ και να καθιστά αδύνατη την πλαστογράφηση των διαβατηρίων. Επειδή κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια αυτή η διαδικασία, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα υπάρχει ένα ή δυο μηχανήματα σε όλη τη χώρα. Υπό διερεύνηση είναι επίσης αν θεσμοθετηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων στην υπηρεσία που θα εκδίδει στο εξής τα διαβατήρια, δηλαδή στην αστυνομική διεύθυνση της πρωτεύουσας του κάθε νομού. Επίσης προβλέπεται να καταργηθεί η διαδικασία που επιτρέπει σήμερα σε διάφορους πράκτορες (μεσάζοντες) να συγκεντρώνουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να τις υποβάλουν ομαδικά στις διευθύνσεις της νομαρχίας.

Σοβαρές αντιδράσεις για την αφαίρεση της εν λόγω αρμοδιότητας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν διατυπώσει και οι νομάρχες της χώρας.

Τραυματίστηκε σοβαρά οικοδόμος

Οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά χτες πέφτοντας από τον τρίτο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στη Χερσόνησο Κρήτης. Πρόκειται για τον 49χρονο Νίκο Κεφαλούκο, κάτοικο Ν. Αλικαρνασσού, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο.


ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ
Γιόρτασε τα 30 χρόνια

Τα 30 χρόνια του γιόρτασε το BCC Αθηναϊκό Πρακτορείο Δημοσιεύσεων παρουσία εκπροσώπων του αθηναϊκού και επαρχιακού Τύπου. Στη γιορτή που έγινε με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκαν πολλοί οικονομικοί διευθυντές εταιριών, εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών, νομαρχιών, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καταγγέλλει την πολιτική προσλήψεων του δήμου

Για ανευθυνότητα καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα» τη διοίκηση του Δήμου Νίκαιας, καθώς εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόσληψη άλλων 100 υπαλλήλων, την ώρα που οι υπάρχοντες δεν έχουν κυριολεκτικά καρέκλα να καθίσουν, οι πληρωμές τους καθυστερούν, ενώ όλο και περισσότερες εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες.

Η «Δημοκρατική Ενότητα» διαφώνησε με την εισήγηση της διοίκησης του δήμου, καταγγέλλοντάς τη για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική. Οπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωσή της, «δεν έχουν καταγραφεί οι ανάγκες του δήμου σε εργαζόμενους. Δε γνωρίζει κανείς πόσοι, ποιοι και πού απασχολούνται. Δε γνωρίζει κανείς με ποια σχέση εργασίας προσλαμβάνονται - είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να δουλεύουν άνθρωποι ανασφάλιστοι, με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Δε γνωρίζει κανείς ποιες ειδικότητες θα προσλάβει ο δήμος και με ποια κριτήρια. Δε δημοσιοποιείται η πρόθεση του δήμου για προσλήψεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αιτήσεις και να γίνει επιλογή μεταξύ τους».

Πιστεύουμε - καταλήγει η «Δημοκρατική Ενότητα» - ότι πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην εργασία, χωρίς να καταρρακώνεται η αξιοπρέπειά του. «Επιτέλους, έχουμε δικαίωμα να σηκώσουμε το κεφάλι και να απαιτήσουμε σεβασμό. Οι κάθε είδους ομηρίες δεν έφεραν ποτέ καλά αποτελέσματα», καταλήγει η παράταξη στην ανακοίνωσή της.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη των σωματείων μελών της τη Δευτέρα

Σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) τη Δευτέρα 21 του Φλεβάρη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθούν τα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς και οι τρόποι για την αντιμετώπιση και τη λύση των προβλημάτων αυτών, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του εκτίμησε ότι οι βιοτέχνες και γενικότερα οι ΕΒΕ βρίσκονται στη χειρότερη κρίση από ποτέ άλλοτε. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων (Κειριαδών 1, Κ. Πετράλωνα) στις 6.30 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ