Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νέες καταδίκες κατοίκων της Ολυμπιάδας

Η βιομηχανία μηνύσεων που έχουν στήσει η κυβέρνηση και η πολυεθνική TVX έχει ως αποτέλεσμα να έχει φορτωθεί ήδη με 11,5 χρόνια φυλάκιση ο πρόεδρος της κοινότητας. Αλλοι 25 κάτοικοι καταδικάστηκαν χτες

Με επιπλέον μήνες φυλάκισης στην πλάτη τους, αποχώρησαν από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής οι 25 κάτοικοι της Ολυμπιάδας που χτες δικάζονταν για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανέπτυξαν μαζί με όλο το λαό της περιοχής, την περίοδο '96 - '97, ενάντια στην παράνομη δραστηριότητα της πολυεθνικής TVX GOLD, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να λειτουργήσει μεταλλουργία χρυσού.

Συγκεκριμένα, οι 25 κάτοικοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, καταδικάστηκαν σε 5 και 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Αδίκημά τους ο αγώνας που πραγματοποιούν ασταμάτητα τα τελευταία 5 χρόνια, ενάντια στην πολυεθνική εταιρία TVX GOLD, που με την άδεια της κυβέρνησης προσπαθεί να λειτουργήσει την επιχείρηση μεταλλουργίας χρυσού, απειλώντας με μεγαλύτερη μόλυνση και πιθανά ολική καταστροφή την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου. Οι κάτοικοι μαζί με τον κοινοτάρχη τους αντιμετώπισαν τις κατηγορίες για παράνομη βία, φθορά ξένης περιουσίας, εξύβριση και ηθική αυτουργία, επειδή επιχειρούσαν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα που διέρχονταν μπροστά από το φυλάκιό τους με κατεύθυνση τα μεταλλεία.

Δικάζονταν χωρίς καμία διακοπή από τις 9πμ έως τις 3μμ, ενώ από τις 10 κατηγορίες που αντιμετώπιζαν συνολικά εκδικάστηκαν μόνο οι 3. Οι υπόλοιπες 6 υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 8 Δεκέμβρη του 2000 επειδή δεν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας.

Μετά και την 11μηνη ποινή φυλάκισης που «εισέπραξε» χτες, ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου, έχει καταδικαστεί συνολικά σε 11,5 χρόνια φυλακή, ενώ ακόμη εκκρεμούν σε βάρος του 75 μηνύσεις, που στην πλειοψηφία τους έχουν υποβληθεί από την αστυνομία και στελέχη της «TVX Ελλάς».

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Ν.Μήτσιου, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την ελληνική δικαιοσύνη. Ετσι έκριναν και έτσι αποφάσισαν. Αν όμως θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας θα σταματήσουν τον αγώνα με τις καταδικαστικές αποφάσεις είναι γελασμένοι. Εμμένουμε στις θέσεις μας. Οπως έγινε στις Σάπες Ροδόπης, όπως γίνεται στην Ολυμπιάδα, έτσι θα πει και ολόκληρη η Ευρώπη. Να φύγουν αυτά τα εργοστάσια από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οπως έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία μολύνοντας τα νερά του Δούναβη έτσι θα είχε μολυνθεί και ο Στρυμονικός κόλπος και η φύση, αν δεν επενέβαιναν οι κάτοικοι, αν δεν έλεγαν όχι στην εγκατάσταση και τη λειτουργία του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στην περιοχή».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε για άλλη μια φορά - όπως σταθερά πράττει στα πέντε χρόνια αγώνα των κατοίκων - κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ και κάτοικοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ