Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑμΕΑ
Προεκλογική πλευρά με ακατάσχετη υποσχεσιολογία

Ο πρωθυπουργός , Κ. Σημίτης, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το βήμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ, για να δείξει την ευαισθησία της κυβέρνησης προς τα ΑμΕΑ. Ωστόσο και απ' αυτό το βήμα έκανε ...περικοπές των υποσχέσεων που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε πριν ένα μήνα για τα επιδόματα !

Απ' το βήμα του 3ου Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - στις 25.2.1997 - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί ότι η μελλοντική φροντίδα της κυβέρνησής του θα ήταν για εκείνους που δεν ανήκουν στην πλευρά που φωτίζει ο ήλιος.

Χτες - τέσσερα χρόνια μετά - απ' το βήμα του 4ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας (ΕΣΑΕΑ), η μόνη... φροντίδα της κυβέρνησης φάνηκε καθαρά, ήταν μια προεκλογική πασαρέλα με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί έναν απολογισμό έργων που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και περιθωριοποιούν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Ακόμα και τις υποσχέσεις για αυξήσεις στα εξευτελιστικά επιδόματα των ΑμΕΑ τις «περιέκοψε» ο πρωθυπουργός απ' το βήμα του Συνεδρίου για να πιάσει τους δείκτες της ΟΝΕ.

Κατά τα άλλα τον πρωθυπουργό συναγωνίστηκε ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στην επίκληση των προτύπων κανόνων του ΟΗΕ για τα ΑμΕΑ και χωρίς να παρουσιάσει καμιά δέσμευση ή πρόταση.

Την απάντηση στη δικομματική κενολογία, αλλά και στο συμβιβασμό της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ έδωσαν οι σύνεδροι με συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για πρόνοια - παιδεία. Οχι στη φιλανθρωπία».

Ο Κ. Σημίτης

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν - εν πολλοίς - μια επανάληψη της ομιλίας του το 1997, ενώ υπήρχαν σημεία που προσπαθούσε να εξωραΐσει το έργο της κυβέρνησης στο χώρο των ΑμΕΑ.

Μια γενική άποψη του Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ
Μια γενική άποψη του Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ
Ετσι επανέλαβε μια φορά ακόμα την Κάρτα Αναπηρίας που θεσπίστηκε απ' το 1996, αλλά δεν καθιερώθηκε ακόμα.

Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, επικέντρωσε στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που κατατέθηκε στη Βουλή ενώ μιλώντας για την απασχόληση, μίλησε για το νόμο 2643/98 για τη μέριμνα και απασχόληση των ειδικών κατηγοριών. Μόνο που η εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας χρησιμοποιείται ως προεκλογικό μέσο καθώς το ΙΚΑ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να περάσουν από υγειονομικές επιτροπές, να καταθέσουν χαρτιά μέχρι την 31.3.2000 ενώ οι κρίσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 20.4.2000.

Μίλησε για την επέκταση των μονάδων τεχνητού νεφρού όταν ακόμα ισχύει η λίστα λόγω ελλείψεων, ενώ αναφερόμενος στον τομέα της πρόνοιας εκθείασε το νόμο 2646/98 - που διαλύει το δημόσιο χαρακτήρα της πρόνοιας - παρουσιάζοντας δομές που στην πλειοψηφία τους υπάρχουν μόνο στα χαρτιά - όπως τα 23 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης ή το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας.

Τέλος, πρόσφερε με την ίδια ευκολία όπως και στην Τρίτη Ηλικία, το «πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι» και στα ΑμΕΑ.

Ο Κ. Καραμανλής

Απ' τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε μια δέσμη φραστικών προτάσεων ενώ κινήθηκε στην πεπατημένη της κυβερνητικής πολιτικής αναγνωρίζοντας ως κινητικότητα την καθιέρωση της 3ης Δεκέμβρη ως ημέρας των ΑμΕΑ και την καθιέρωση της κάρτας αναπηρίας ενώ δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Θ. Καραμπάτσος.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, υπουργοί, και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Ουσιαστική παρέμβαση της ΕΣΚ - ΑμΕΑ

Στην καθ' αυτή διαδικασία του Συνεδρίου και παρά τις διαμαρτυρίες αρκετών συνέδρων και κυρίως της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ - ΑμΕΑ), η πλειοψηφία του Συνεδρίου προχώρησε στη νομιμοποίηση συνέδρων νομαρχιακών σωματείων, που δεν είχαν κάνει εκλογές μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες. Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ, παρά το γεγονός ότι από το προεδρείο επιχειρήθηκε να μην της δοθεί ο λόγος, έθεσε το ζήτημα της νομιμότητας του Συνεδρίου και αναφέρθηκε ειδικότερα στους νόθους συνέδρους των νομαρχιακών σωματείων, τα οποία εγγράφουν σαν μέλη τους, οποιονδήποτε δηλώσει ανάπηρος ή κηδεμόνας αναπήρου, παρά το γεγονός ότι είναι και σύμφωνα με το καταστατικό, παράνομο.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους συνέδρους για την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου για ατασθαλίες που σημειώθηκαν στη θητεία του απερχόμενου Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ και υπογράμμισε ότι ένα Συνέδριο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από κρατικούς οργανισμούς με το ποσό των 50 εκατομμυρίων, θα λήξει σήμερα, Σάββατο με την εκλογή Γενικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Γραμματείας, χωρίς να έχει ουσιαστικά δοθεί ο λόγος στους συνέδρους.

Στην απογευματινή συζήτηση μίλησε και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές και έθεσε ζήτημα ηθικής στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ. Συνολικά όμως επιχείρησε να συγκαλύψει τον αντιαναπηρικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης κάνοντας κριτική σε ανώδυνα ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική Επιτροπή ζήτησε, ουσιαστικά, τη μη ψήφιση του οικονομικού απολογισμού, μιας και τρία από τα πέντε μέλη της έβαλαν σοβαρά ζητήματα, για τη διαχείριση των οικονομικών της Συνομοσπονδίας και με δεδομένο ότι αναμένεται νέο πόρισμα της επιθεωρήτριας του ΣΔΟΕ για την περίοδο '97 - '99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ