Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ
Ωμή εκτέλεση αμερικανικής εντολής
  • Η Αστυνομία και όχι η νομαρχία, ώστε να έχουν απευθείας πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, θα εκδίδει τα ελληνικά διαβατήρια
  • Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας

Την αμερικανική αξίωση να εκδίδει η Αστυνομία τα διαβατήρια και την εντολή να έχει εκτελεστεί η σχετική οδηγία μέχρι τις 30 Απρίλη, με μεταφορά της αρμοδιότητας από τις νομαρχίες στην Αστυνομία σπεύδει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης παραδέχονται πως οι Αμερικανοί απειλούν ευθέως ότι αν δεν ικανοποιηθεί αμέσως το αίτημά τους, θα επιβληθούν δυσμενέστεροι όροι σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αξιώνουν να γίνουν. Οι αμερικανικές απαιτήσεις προβάλλονται ως αναγκαίες για την εναρμόνιση της ελληνικής με την αμερικανική νομοθεσία, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όσους θέλουν να επισκεφτούν την εν λόγω χώρα.

Με πρόσχημα σοβαρές, είναι η αλήθεια, παρατυπίες που έχουν γίνει στην έκδοση των διαβατηρίων από τις Νομαρχίες - παρατυπίες που δεν ξεκινούν από αυτές - η κυβέρνηση προωθεί ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα έκδοσης και ελέγχου των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα έκδοσης των διαβατηρίων υπό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο οποίο μεταφέρεται πλέον η αντίστοιχη αρμοδιότητα που έχουν μέχρι σήμερα οι Νομαρχίες. Οι σχεδιασμοί αυτοί εγγυώνται την πλήρη συγκέντρωση και έλεγχο πληροφοριών για τον καθένα μας χωριστά στα χέρια της Αστυνομίας. Τη μετατροπή, ουσιαστικά, μιας πολιτικής διαδικασίας σε καθαρά αστυνομική.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Πληροφορίες αναφέρουν πως σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, η δε εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης διαβατηρίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μάη.

Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων περιλαμβάνει κατ' αρχήν τον έλεγχο της ταυτότητας του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση διαβατηρίου. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται κεντρικά από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, στην οποία θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες των νομαρχιών. Για να λειτουργήσει η νέα διαδικασία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρέπει να προμηθευτεί ένα νέο σύστημα, που να διαθέτει λέιζερ και να καθιστά αδύνατη την πλαστογράφηση των διαβατηρίων. Επειδή κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια αυτή η διαδικασία, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα υπάρχει ένα ή δυο μηχανήματα σε όλη τη χώρα. Υπό διερεύνηση είναι επίσης αν θεσμοθετηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων στην υπηρεσία που θα εκδίδει στο εξής τα διαβατήρια, δηλαδή στην αστυνομική διεύθυνση της πρωτεύουσας του κάθε νομού. Επίσης προβλέπεται να καταργηθεί η διαδικασία που επιτρέπει σήμερα σε διάφορους πράκτορες (μεσάζοντες) να συγκεντρώνουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να τις υποβάλουν ομαδικά στις διευθύνσεις της νομαρχίας.

Σοβαρές αντιδράσεις για την αφαίρεση της εν λόγω αρμοδιότητας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν διατυπώσει και οι νομάρχες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ