Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αλχημείες με τα ανταποδοτικά τέλη

Χρήματα αναζητά επειγόντως - όπως φαίνεται - η δημοτική αρχή της Αθήνας, για να καλύψει τις όποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει. Γι' αυτό, δε διστάζει να καταφύγει ακόμα και σε παρανομίες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια που συγκέντρωσε, χαρατσώνοντας άγρια τους δημότες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή επιχείρησε να μεταφέρει το 20% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε άλλο λογαριασμό με τον κωδικό «Γενικά και ανειδίκευτα έσοδα». Δηλαδή, να πάρει χρήματα από ένα κονδύλι που προορίζεται αυστηρά για έργα καθαριότητας και φωτισμού και μεταφέροντας τα σε άλλο λογαριασμό, να τα ξοδέψει για δικούς της, ανομολόγητους σκοπούς.

Μετά την πίεση της μειοψηφίας, απέσυρε το θέμα και το παρέπεμψε προς διερεύνηση στις νομικές υπηρεσίες του δήμου, επικαλούμενη παλαιότερη εγκύκλιο. Μια εγκύκλιος που επέτρεπε τέτοια μεταφορά από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών μέχρι και στο 50% του συνόλου τους.

Ομως, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους ΟΤΑ από τις 10 Δεκέμβρη 1996, κατάργησε αυτήν που αναφέρει η δημοτική αρχή και ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται σε άλλους λογαριασμούς.

Στην εγκύκλιο αυτή βάσισε την επιχειρηματολογία της και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αντιδρώντας στη μεταφορά των εσόδων. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος να επιβάλλει αύξηση 9% στα ανταποδοτικά τέλη για το 2000 και μετά να μεταφέρει αλλού αυτά τα χρήματα. Συμπλήρωσε πως αν τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη είναι τόσο πολλά, που δε δαπανώνται στο σύνολό τους, αλλά περισσεύουν και για άλλα έργα, η δημοτική αρχή πρέπει να τα μειώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ