ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
Ο λαός να απαιτήσει την επιστροφή τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για εμπαιγμό σε βάρος του λαού και κινήσεις πίσω από τις πλάτες του, κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι Ελληνες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποσιώπησε το γεγονός ότι κινδύνεψε η ζωή Ελλήνων στρατιωτών, που συμμετέχουν με ευθύνη της στις ΝΑΤΟϊκές κατοχικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο. Η αναρμοδιότητα που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτών, συμπληρώνει τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού και τις κινήσεις της κυβέρνησης πίσω από τις πλάτες του.

Είναι ανάγκη ο λαός να παρέμβει αποφασιστικά και να απαιτήσει την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Βοσνία και στην Αλβανία. Οι Ελληνες στρατιώτες δε στέλνονται εκεί για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αλλά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχεύουν στην καταδυνάστευση των άλλων λαών, στο μοίρασμα των αγορών και στην αλλαγή των συνόρων.

Οι κίνδυνοι που υπήρξαν για τη ζωή των στρατιωτών στη Μιτροβίτσα δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ολα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να πάρουν θέση. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα! Ο λαός δεν έχει να κερδίσει το παραμικρό απ' αυτές τις "επιχειρήσεις"! Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να υποστεί τραγωδίες!».

ΛΑΡΙΣΑ
Ντελίριο λαϊκισμού από τον Κ. Καραμανλή

«Μεγάλα λόγια» από τον πρόεδρο της ΝΔ, στο προσυνέδριο του κόμματος για τα αγροτικά θέματα

Σε κριτική - οξεία στον τόνο της φωνής, αλλά ανώδυνη επί της ουσίας - στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε χτες ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ για τα αγροτικά θέματα, στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα, επιδόθηκε, σε ένα ντελίριο λαϊκισμού και ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων, προς άγραν ψήφων. Η αντίφαση ήταν φανερή στο λόγο του προέδρου της ΝΔ. Από τη μια κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει και η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και από την άλλη έδινε όρκους πίστης στην ΕΕ, στις κατευθύνσεις, στις επιλογές και στις εντολές της οποίας υπακούει επακριβώς η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα.

Και δεν μπορεί να πείσει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν παραδέχτηκε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες είναι αυτές που μειώνουν δραστικά το εισόδημα των αγροτών και ξεκληρίζουν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της Ελλάδας από τη γη τους, και το μόνο που βρήκε να καταμαρτυρήσει είναι η αδυναμία δήθεν των υπουργών Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πείσουν την ΕΕ να μην καταστρέψει τους αγρότες.

«Χάσαμε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τις πιο κρίσιμες μάχες που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για τα αγροτικά προϊόντα», είπε ο Κ. Καραμανλής κι αναφέρθηκε στα πλήγματα που δέχτηκαν το σιτάρι, το λάδι, ο καπνός, τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι κ.ά. και δικαιολόγησε αυτές τις «ήττες» με την κατηγόρια του προς τον πρωθυπουργό ότι δεν πήγε ποτέ ο ίδιος στις Βρυξέλλες να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών - λες και είναι θέμα προσώπων η αντίσταση στην ΕΕ και όχι πολιτικής θέλησης που λείπει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως λείπει και από τη ΝΔ - ενώ ο ίδιος θα αναλάβει προσωπικά το αγροτικό θέμα στα όργανα της ΕΕ.

Τη συνέχεια του λόγου του ο Κ. Καραμανλής την αφιέρωσε στις υποσχέσεις και στα προεκλογικά ταξίματα. Μιλώντας στη Θεσσαλία, όπου το θέμα του βαμβακιού «καίει», υποσχέθηκε πως η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα θέσει ξανά το θέμα της βαμβακοκαλλιέργειας στα όργανα της ΕΕ, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για αύξηση του πλαφόν παραγωγής, κατάργηση των προστίμων και ανάκληση της απόφασης του Γ. Ανωμερίτη για στρεμματική μείωση κατά 700.000 στρέμματα της βαμβακοκαλλιέργειας.

Εταξε, ακόμα, κάποιο βοήθημα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και κάποιο επίδομα στους κτηνοτρόφους, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Για το μεγάλο πρόβλημα των αγροτικών χρεών, αρκέστηκε να υποσχεθεί... την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ και να δηλώσει ότι η κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια δεν ικανοποιεί τη ΝΔ.

Θυμίζοντας τον Α. Παπανδρέου, ο Κ. Καραμανλής δεν ξέχασε να υποσχεθεί την εκτροπή του Αχελώου, ενώ ισχυρίστηκε ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώθηκε το φράγμα του Σμόκοβου στην Καρδίτσα, το οποίο όμως, στην πραγματικότητα, παραμένει ακόμα ημιτελές και στάσιμο.

Φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη της υπαίθρου, «πετώντας» την κορόνα ότι «αν δεν αντέξει η περιφέρεια, θα γονατίσει ολόκληρη η Ελλάδα» και εμφανιζόμενος «ουδέτερος» ταξικά και «αποχρωματισμένος» πολιτικά - λες και οι αγρότες τρώνε κουτόχορτο - υποστήριξε ότι η πολιτική της ΝΔ δε χωρίζει και δεν ξεχωρίζει τους Ελληνες. Το σλόγκαν που πολλές φορές χρησιμοποίησε, ως επιχείρημα για να πείσει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και να στραφεί στη ΝΔ, ήταν ότι... οι κυβερνώντες είναι κουρασμένοι, επειδή κυβερνούν πολλά χρόνια, ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι... ξεκούραστοι και φρέσκοι. Αλλά οι ξεκούραστοι και οι φρέσκοι αν έρθουν για να εφαρμόσουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική, θα είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους κουρασμένους, αν όχι και περισσότερο...

ΠΟΛ.ΑΝ.
«Υπέρβαση» ... υπέρ της ΝΔ

Την αναμενόμενη απόφασή του να μην κατέβει το κόμμα του στις εκλογές του Απρίλη ανακοίνωσε χτες ο Αντ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα ότι θα επέλεγε την αποχή, προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των ψηφοφόρων της ΠΟΛΑΝ υπέρ της ΝΔ. «Σαν έτοιμος από καιρό», ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος έσπευσε να υποδεχτεί με ικανοποίηση την απόφαση του Αντ. Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τη «χρήσιμη για τη ΝΔ», επιχειρώντας έτσι να δείξει ότι είναι απόφαση υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στη Ρηγίλλης περιμένουν ότι το επόμενο βήμα προσέγγισης θα γίνει στο συνέδριο του κόμματος, όπου θα παρευρεθεί ο Αντ. Σαμαράς. Ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. στη δήλωση που έκανε δεν έκρυψε την πικρία του γιατί ενώ δικαιώνονται πανηγυρικά, όπως είπε, οι θέσεις του, το κόμμα του να βρίσκεται εκτός της Βουλής. Αφησε αιχμές κατά της ΝΔ, περισσότερο για να υπογραμμίσει τη δικαίωση των θέσεών του, λέγοντας ότι όταν πρότεινε τον Κ. Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας συκοφαντήθηκε.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΠΟΛ.ΑΝ. αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες δυσκολίες να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές (υποψήφιοι, χρηματοδότηση, κλπ.), ενώ από την άλλη ήταν έντονες οι πιέσεις από την πλευρά της ΝΔ, όπου ήδη έχουν προσχωρήσει δεκάδες στελέχη της σε όλη τη χώρα. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανό να έχει υπάρξει συμφωνία με τη Ρηγίλλης για χρησιμοποίηση του Αντ. Σαμαρά μετά τις εκλογές σε περίπτωση νίκης της ΝΔ. Δε θεωρείται, ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι το ποσοστό που είχε η ΠΟΛ.ΑΝ. στις εκλογές του 1996 θα μεταφερθεί αυτούσιο στη ΝΔ.

Από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ως γνωστό είχε αντιταχθεί σφόδρα στο ενδεχόμενο επανόδου του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ, δεν υπήρξε χτες αντίδραση και στενοί συνεργάτες του δήλωναν ότι δεν κάνουν κανένα σχόλιο.

ΠΑΣΟΚ
Φιέστες με... πρόγραμμα

Το σχέδιο του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε χτες στον πρωθυπουργό ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος είχε αναλάβει τη σύνταξή του, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένεται η συνάντηση των δύο, για να οριστικοποιηθεί το 245 σελίδων και 10 ενοτήτων περιεχόμενό του. Πριν πάντως από την επαφή Σημίτη - Βενιζέλου, ο δεύτερος, με την ιδιότητα του υπευθύνου για το προεκλογικό πρόγραμμα, είχε τετ - α - τετ με τον Κ. Λαλιώτη, ως υπεύθυνου για την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ σήμερα ετοιμάζεται μια νέα φιέστα της κυβέρνησης με την παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή της Θράκης. Δεν έχει, δε, παραλειφθεί από το πρόγραμμα η παρουσία του Κ. Σημίτη σε κάποια σημεία της Εγνατίας και ο εκ νέου... εγκαινιασμός τους.

Οσον αφορά τώρα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όλα δείχνουν ότι αυτή η περιβόητη προς τα «αριστερά» διεύρυνση πνέει τα λοίσθια, λόγω της απροθυμίας ηχηρών ονομάτων να κατέβουν με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι πληθαίνουν και οι προστριβές μεταξύ υποψηφίων στην επαρχία, με αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών προκριματικών εκλογών ανάδειξης υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αναμένονταν για το Σαββατοκύριακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ