ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Η σημαία της Επανάστασης ανεμίζει περήφανα

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, την περασμένη Κυριακή το πρωί στην Αθήνα

Η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κουβανικής πρεσβείας, στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας
Η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κουβανικής πρεσβείας, στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας
Πέρασαν 41 χρόνια από εκείνο το πρωινό της πρώτης του Γενάρη του 1959, όταν τα αντάρτικα τμήματα των επαναστατών έμπαιναν στην πρωτεύουσα της Κούβας. Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τη θριαμβευτική είσοδο του Ερνέστο Γκεβάρα και του Καμίλιο Σιενφουέγκες στην Αβάνα, που αποτέλεσε και την οριστική επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής. Λίγες μέρες αργότερα ο Φιντέλ Κάστρο από το Σαντιάγκο ντε Κούμπα ανήγγειλε στο λαό της Κούβας την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας από την τυραννία του δικτάτορα Μπατίστα.

Την ιστορική αυτή επέτειο τίμησε την Κυριακή το πρωί με την παρουσία του πλήθος κόσμου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της κουβανικής πρεσβείας με επικεφαλής την πρέσβειρα Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ.

«Ο λαός της Κούβας αντιστέκεται για 41 χρόνια εναντίον ενός οικονομικού, διπλωματικού και πολιτικού αποκλεισμού, που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε η πρέσβειρα της Κούβας, ξεκινώντας την ομιλία της. Και συνέχισε η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουαρέζ: ο λαός μας όμως έχει το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και παλεύει για τη διατήρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τον αποκλεισμό της Κούβας, η ίδια, τον χαρακτήρισε γενοκτονία σε βάρος του λαού της και συγχρόνως προσπάθεια οικονομικού «στραγγαλισμού», αφού έχει κοστίσει, όπως επισήμανε, δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στη συνέχεια της ομιλίας της, υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσκολίες, η οικονομία γνωρίζει ανάπτυξη. «Αυξήθηκαν οι δείκτες παραγωγής και η οικονομία της ζάχαρης, ενώ παράλληλα υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και έχουν λυθεί σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα με τα αποθέματα καυσίμων και ηλεκτροδότησης του νησιού», υπογράμμισε η επίσημη εκπρόσωπος της Κούβας στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε ότι το κοινωνικό επίπεδο και οι υπηρεσίες πρόνοιας αυξάνουν συνεχώς τους δείκτες τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η δωρεάν παιδεία υφίσταται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε κάθε 47 κατοίκους της Κούβας αντιστοιχεί ένας καθηγητής, ενώ έχουμε τον υψηλότερο αριθμός γιατρών σε αντιστοιχία κατοίκων σε ολόκληρο τον κόσμο». Τέλος, επισήμανε ότι έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου στο χώρο της υγείας, της βιοτεχνολογίας και της παρασκευής φαρμάκων. Επίσης, εκτενή αναφορά έκανε και στην παράνομη κράτηση του Ελιάν Γκονζάλεζ, από την κουβανική μαφία που εδρεύει στις ΗΠΑ, με την ανοχή και συνδρομή της επίσημης αμερικάνικης κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επιστρέψει το παιδί στους νόμιμους συγγενείς του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κ. Τουμασάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε: «Ο λαός της Κούβας εξακολουθεί να μάχεται, να παραδειγματίζει και να εμπνέει με το ηρωικό του πείσμα. Αντιστέκεται αποτελεσματικά στη νέα επιβουλή, στον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό, στη "νέα τάξη πραγμάτων". Η Κούβα κρατά και σήμερα ψηλά τη σημαία της και διαδηλώνει την απόφασή της να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της, το σοσιαλισμό, με όλη την πίστη εκείνη, που χαρακτηρίζει πάντα τους έντιμους και ανυποχώρητους επαναστάτες».

Ο Κ. Τουμασάτος έκλεισε την ομιλία του, χρησιμοποιώντας ως επίλογο, μια ρήση του Φ. Κάστρο στο 4ο συνέδριο του Κόμματος: «Αν ο ιμπεριαλισμός μπορούσε να γονατίσει την πατρίδα και να ξαναφέρει τον καπιταλισμό στο νησί, δε θα απόμενε ούτε στάχτη από τα κόκαλα των διεθνιστών μαχητών της Κούβας, των ηρώων και των μαρτύρων της».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες στην εκδήλωση του Ελληνικουβανικού Συνδέσμου τονίζονται τα παρακάτω:

«Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση αυτή, αφού λάβαμε υπόψη μας: 1) Τις σημερινές δύσκολες πολιτικές συνθήκες. 2) Το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δικό του τρόπο διακυβέρνησης, όπως τούτο απορρέει από τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συμπεριέχεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. 3) Την οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ, άρθρο 16, παράγραφος 3, με την οποία αναγνωρίζεται η οικογένεια ως φυσικό και βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα να την προστατεύει η κοινωνία και το κράτος. 4) Τη Διεθνή Σύμβαση «Για τα Δικαιώματα του παιδιού», άρθρο 1, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το παιδί για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον, σ' ένα κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ:

α)Οτι η Δημοκρατία της Κούβας σαν κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, ακολουθώντας το δικό της δρόμο ανάπτυξης και παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει με τον οικονομικό αποκλεισμό, κατόρθωσε να ανεβάσει σημαντικά το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού της, να επιτύχει υψηλής σημασίας επιτεύγματα σ' όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

β)Οτι έχει προαγάγει και κατοχυρώσει τα δικαιώματα του ανθρώπου.

γ)Οτι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά παράβαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπου και της Σύμβασης των Δικαιωμάτων της οικογένειας και του παιδιού, κρατεί παράνομα τον ανήλικο Ελιάν Γκονζάλες, τον στερεί από το φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον του και δείχνει τέλεια περιφρόνηση στους κανόνες του δικαίου και στην αρχή της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

1)Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Κουβανικό λαό και ειδικά προς το σκληρά δοκιμαζόμενο πατέρα του παιδιού.

2)Καταδικάζουμε τον οικονομικό αποκλεισμό και την πέρα από κάθε έννοια δίκαιου κράτηση ανηλίκου.

3)Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, στους ανθρώπους καλής θέλησης και στον Τύπο, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους για την επιστροφή του ανήλικου στην πατρική γη του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την άρση του οικονομικού αποκλεισμού και την άμεση παράδοση του ανήλικου Ελιάν Γκονζάλες στον πατέρα του, καθώς και το σταμάτημα κάθε είδους επέμβασης, προκειμένου ο κουβανικός λαός να συνεχίσει απερίσπαστος τη δημιουργική του προσπάθεια για ανάπτυξη στο δρόμο του σοσιαλισμού».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Αρνείται να πάρει θέση για τον μικρό Ελιάν

Αρνείται να πάρει θέση και να επέμβει στην υπόθεση του μικρού Κουβανού Ελιάν, ο οποίος κρατείται παράνομα στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Αλυσσανδράκης είχε υποβάλει Ερώτηση στο Συμβούλιο, σχετικά με την επιστροφή του μικρού Κουβανού Ελιάν στην οικογενειακή του εστία.

Το Συμβούλιο, στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή, κάνει απλώς περιγραφή της κατάστασης, λέγοντας ότι η ΕΕ γνωρίζει την απόφαση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας του Ελιάν, Χουάν Γκονζάλες, κάτοικος Κούβας, είναι ο μόνος αρμόδιος από νομικής πλευράς να ομιλεί εξ ονόματος του γιου του, σε ό,τι αφορά το καθεστώς του ως μετανάστη στις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο τονίζει στην απάντησή του ότι η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης, παίρνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς που έχει με τον γιο του αφ' ενός και αφ' ετέρου τη σαφή δήλωσή του ότι επιθυμεί να επιστρέψει ο Ελιάν το συντομότερο δυνατόν κοντά του, αποφάσισε πως ο Ελιάν πρέπει να επιστρέψει κοντά στον πατέρα του και ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου αυτή η επιστροφή να πραγματοποιηθεί στις 14 Γενάρη του 2000. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο ενημερώνει τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη μη πραγματοποίηση αυτής της απόφασης, παρόλο που είναι βασισμένη στα γεγονότα και στους νόμους, επειδή οι «δικηγόροι» του Μαϊάμι έκαναν προσφυγή στο αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ