Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Η σημαία της Επανάστασης ανεμίζει περήφανα

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, την περασμένη Κυριακή το πρωί στην Αθήνα

Η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κουβανικής πρεσβείας, στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας
Η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κουβανικής πρεσβείας, στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας
Πέρασαν 41 χρόνια από εκείνο το πρωινό της πρώτης του Γενάρη του 1959, όταν τα αντάρτικα τμήματα των επαναστατών έμπαιναν στην πρωτεύουσα της Κούβας. Τέσσερις δεκαετίες έχουν περάσει από τη θριαμβευτική είσοδο του Ερνέστο Γκεβάρα και του Καμίλιο Σιενφουέγκες στην Αβάνα, που αποτέλεσε και την οριστική επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής. Λίγες μέρες αργότερα ο Φιντέλ Κάστρο από το Σαντιάγκο ντε Κούμπα ανήγγειλε στο λαό της Κούβας την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας από την τυραννία του δικτάτορα Μπατίστα.

Την ιστορική αυτή επέτειο τίμησε την Κυριακή το πρωί με την παρουσία του πλήθος κόσμου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της κουβανικής πρεσβείας με επικεφαλής την πρέσβειρα Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ.

«Ο λαός της Κούβας αντιστέκεται για 41 χρόνια εναντίον ενός οικονομικού, διπλωματικού και πολιτικού αποκλεισμού, που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε η πρέσβειρα της Κούβας, ξεκινώντας την ομιλία της. Και συνέχισε η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουαρέζ: ο λαός μας όμως έχει το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και παλεύει για τη διατήρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τον αποκλεισμό της Κούβας, η ίδια, τον χαρακτήρισε γενοκτονία σε βάρος του λαού της και συγχρόνως προσπάθεια οικονομικού «στραγγαλισμού», αφού έχει κοστίσει, όπως επισήμανε, δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Πρέσβειρα της Κούβας στη συνέχεια της ομιλίας της, υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσκολίες, η οικονομία γνωρίζει ανάπτυξη. «Αυξήθηκαν οι δείκτες παραγωγής και η οικονομία της ζάχαρης, ενώ παράλληλα υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και έχουν λυθεί σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα με τα αποθέματα καυσίμων και ηλεκτροδότησης του νησιού», υπογράμμισε η επίσημη εκπρόσωπος της Κούβας στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε ότι το κοινωνικό επίπεδο και οι υπηρεσίες πρόνοιας αυξάνουν συνεχώς τους δείκτες τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η δωρεάν παιδεία υφίσταται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε κάθε 47 κατοίκους της Κούβας αντιστοιχεί ένας καθηγητής, ενώ έχουμε τον υψηλότερο αριθμός γιατρών σε αντιστοιχία κατοίκων σε ολόκληρο τον κόσμο». Τέλος, επισήμανε ότι έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου στο χώρο της υγείας, της βιοτεχνολογίας και της παρασκευής φαρμάκων. Επίσης, εκτενή αναφορά έκανε και στην παράνομη κράτηση του Ελιάν Γκονζάλεζ, από την κουβανική μαφία που εδρεύει στις ΗΠΑ, με την ανοχή και συνδρομή της επίσημης αμερικάνικης κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επιστρέψει το παιδί στους νόμιμους συγγενείς του.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κ. Τουμασάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε: «Ο λαός της Κούβας εξακολουθεί να μάχεται, να παραδειγματίζει και να εμπνέει με το ηρωικό του πείσμα. Αντιστέκεται αποτελεσματικά στη νέα επιβουλή, στον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό, στη "νέα τάξη πραγμάτων". Η Κούβα κρατά και σήμερα ψηλά τη σημαία της και διαδηλώνει την απόφασή της να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της, το σοσιαλισμό, με όλη την πίστη εκείνη, που χαρακτηρίζει πάντα τους έντιμους και ανυποχώρητους επαναστάτες».

Ο Κ. Τουμασάτος έκλεισε την ομιλία του, χρησιμοποιώντας ως επίλογο, μια ρήση του Φ. Κάστρο στο 4ο συνέδριο του Κόμματος: «Αν ο ιμπεριαλισμός μπορούσε να γονατίσει την πατρίδα και να ξαναφέρει τον καπιταλισμό στο νησί, δε θα απόμενε ούτε στάχτη από τα κόκαλα των διεθνιστών μαχητών της Κούβας, των ηρώων και των μαρτύρων της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ