Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να επικοινωνήσουμε με όλο το λαό χωρίς ταμπέλες
  • Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ έχει να κάνει με το αύριο
  • Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα , πρέπει να συγκρουστούμε με την ΟΝΕ, με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων
  • Αποσπάσματα από ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο

«Την επομένη των εκλογών πρέπει να έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση και ισχυρό το ΚΚΕ, τον άλλο πόλο, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Γι' αυτό πρέπει να εκφραστεί η καταδίκη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να μη δοθεί "φιλί ζωής" στη ΝΔ και στα κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Πρέπει να κάνουμε σκληρή κριτική στις πολιτικές δυνάμεις ή στις ηγεσίες κοινωνικών κινημάτων που καλλιεργούν αυταπάτες και μοιρολατρία στο λαό».

Με αυτές τις φράσεις η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθύνθηκε προς τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, μιλώντας σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Στο αμφιθέατρο της Φυσικομαθηματικής σχολής του ΑΠΘ, το Σάββατο και στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης το μεσημέρι της Κυριακής.

Να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέγραψε τις βασικές κατευθύνσεις της προεκλογικής δουλιάς, ως σταθμό της προσπάθειας οικοδόμησης του Λαϊκού Μετώπου, που στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθεί. «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία η εκλογική μάχη και για το κόμμα μας και για το λαό, να ανοιχτούν προς συζήτηση μεγάλα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Και κυρίως στην εκλογική μάχη μάς ενδιαφέρει να στηρίξουμε την ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ όχι μόνο για το τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, για τα προβλήματα του λαού, για την ανάπτυξη της πάλης. Κυρίως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ έχει να κάνει με το αύριο», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και επέστησε την προσοχή πως η εκλογική μάχη δεν είναι πράξη μιας μέρας.

Στην ουσία ανεξάρτητα τι είχε στο μυαλό του ο κάθε ψηφοφόρος και τι πίστευε, με την ψήφο του, μέσα από τη στάση του στις προηγούμενες εκλογές, συντέλεσε και βοήθησε να παρθούν όλα αυτά τα άγρια και βάρβαρα μέτρα τα τελευταία χρόνια που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με μια πολιτική που αυξάνει τον πλούτο και γεννά τη φτώχεια και την ανεργία. «Ανεξάρτητα τι πίστευαν, καθόρισαν και συνέβαλαν η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να βομβαρδίσει το λαό της Γιουγκοσλαβίας, να συνεχίζει με άλλα μέσα τη συμβολή της στον πόλεμο στην περιοχή, τη συνεχή εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ και στους Ευρωπαίους.

Με αυτή την έννοια οι εκλογές στις 9 Απρίλη έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Γίνονται μέσα στο 2000, χρονιά όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού, μια μεγάλη καταιγίδα η οποία θα συντρίψει και τα τελευταία ίχνη των λαϊκών κατακτήσεων που διατηρούνται και θα προχωρήσει σε μέτρα που η υλοποίησή τους θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή του λαού μας από εδώ και εμπρός». Και θέτοντας τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος μπροστά στα καθήκοντα που γεννιούνται από αυτές τις εξελίξεις, σημείωσε: «Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Για να βάλουμε το λαό μπροστά στις ευθύνες του, και κυρίως να βοηθήσουμε να απελευθερωθούν λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις που σήμερα είναι εγκλωβισμένες μέσα στα άλλα κόμματα. Αλλά και ανένταχτες, που σήμερα προβληματίζονται και αναζητούν μια άλλη πολιτική.

Να επικοινωνήσουμε χωρίς ταμπέλες, και να τους βοηθήσουμε να βγάλουν συμπεράσματα και να κατανοήσουν τη σημασία της ψήφου τους. Γιατί όποια κυβέρνηση και αν βγει, θα χρησιμοποιήσει αυτή την ψήφο ως εξουσιοδότηση για την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, για νέες δράσεις και ενέργειες σε βάρος των γειτονικών λαών, για παραπέρα πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να χτυπηθεί ο μύθος της ενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης. Ο μύθος που λέει πως αν η Ελλάδα συγκρουστεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα απομονωθεί, αφού όπως είπε, απομόνωση είναι να ακολουθείς μια πολιτική σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Και διευκρίνισε πως πολεμώντας αυτούς τους οργανισμούς, συμβάλλεις και σε διεθνές επίπεδο στην προσέγγιση και στην πάλη των λαών και στην αλλαγή των συσχετισμών.

Να ανακαλύψουμε το μεγάλο κομμάτι του λαού που προβληματίζεται

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως απαιτείται τεράστια ποσότητα δουλιάς διότι όπως εξήγησε είναι πολύ μεγάλο το κομμάτι του λαού που αναζητεί κάτι το διαφορετικό, που προβληματίζεται. Και σημασία έχει για τους κομμουνιστές μέσα από εκτεταμένη δουλιά, να ανακαλύψουν τις δυνάμεις αυτές.

Σημείωσε όμως, ότι η ποσότητα της δουλιάς που χρειάζεται είναι τεράστια και παράλληλα απαιτείται και βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. «Περιθώρια αναβολής δεν υπάρχουν. Και οι όποιες αδυναμίες έχουμε στη δουλιά μας θα διορθωθούν με τη δράση μέσα στο λαό», είπε η ΓΓ του ΚΚΕ.

Προσδιορίζοντας το επίπεδο δράσης των οργανώσεων, επισήμανε: «Θέλει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει βαθύτερα γιατί λαμβάνονται τα μέτρα τα οποία παίρνονται, και πού αποσκοπούν. Να εξηγήσουμε τι έρχεται μπροστά μας, η μετα - ΟΝΕ εποχή, η Νέα Τάξη Πραγμάτων και το κυριότερο να πούμε στο λαό την πρότασή μας. Πρέπει να συζητήσουμε στο σύνολό της την εκλογική διακήρυξη. Πρέπει να εξηγήσουμε στο λαό ότι χωρίς να παραιτηθεί από τα καθημερινά του, πρέπει να βάλει σαν στόχο πιο ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα».

Εξηγώντας η Αλέκα Παπαρήγα γιατί πρέπει να αποδυναμωθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και όλα τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, διευκρίνισε πως αυτό δε σχετίζεται με το ότι έτσι θα λυθεί το κυβερνητικό πρόβλημα αλλά, όπως είπε: «Γιατί σημαίνει ότι λαϊκά στρώματα αρχίζουν και αποκτούν μια συνείδηση βαθύτερα πολιτική. Ξεπερνάνε διλήμματα, παγιωμένες αντιλήψεις. Γι' αυτό πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο. Αν θέλεις να αποτρέψεις τα χειρότερα και κυρίως να δεις καλύτερες μέρες, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να συγκρουστείς με την ΟΝΕ, με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Βεβαίως αυτή η σύγκρουση δε θα γίνει σε μια μέρα. Κατ' αρχήν όμως δεν πρέπει να νομιμοποιείς μέσα στη συνείδησή σου αυτή την κατάσταση. Αυτά τα μέτρα περνάνε γιατί υπάρχει τέτοιος συσχετισμός δύναμης σήμερα. Πρέπει να αρχίσεις να παρεμβάλεις εμπόδια, να λειτουργείς αποτρεπτικά και στη συνέχεια να ανατρέψεις αυτή την πολιτική. Ομως η ανατροπή μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει λαϊκή συμμαχία, λαϊκή πλειοψηφία, συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σ' αυτό το μέτωπο πάλης που προτείνει το ΚΚΕ. Ενα μέτωπο που θα παλεύει και με όρους κινήματος και θα διεκδικεί και πολιτική πλειοψηφία και εξουσία», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα και τους κάλεσε να δώσουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις, με την εκλογική διακήρυξη και το «Ριζοσπάστη» στο χέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ