Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επισκέψεις και συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με το Δημοτικό Συμβουλίου του Αγίου Παύλου και περιοδεία στο Δήμο, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος.

Περιοδεύοντας στους δρόμους και τα μαγαζιά, η Αλέκα Παπαρήγα έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις υποδοχής από τους πολίτες, τους καταστηματάρχες. Ενώ ιδιαίτερο σταθμό στη διαδρομή της αποτέλεσε η επίσκεψη στο ΚΑΠΗ και η συνάντηση με τους συνταξιούχους. Το χτύπημα στον ώμο και το χαμόγελο στα χείλη, η προτροπή «συνεχίστε δυνατά», έδωσαν περισσότερη ώθηση στους Κομμουνιστές που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους και τους απόμαχους της δουλιάς στη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου, που σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Είναι η πρώτη αρχηγός Κόμματος που όπως είπαν, επισκέφθηκε το Δήμο και ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματά του. «Μας θεωρούν εκτός των τειχών σε όλα τα πράγματα. Είμαστε ένας Δήμος που παλεύει για τη λύση των προβλημάτων. Από την αποκομιδή σκουπιδιών μέχρι τη μεταφορά στους ΟΤΑ, υποχρεώσεων που γίνονται δυσβάσταχτες. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια θα φορτώσει με επιπλέον αρμοδιότητες τους ΟΤΑ, χωρίς επίσης να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους», είπε ο δήμαρχος Μ. Μοσχονάς.

Περιγράφοντας τις πιέσεις που νιώθει η ΤΑ λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της, ανέφερε: «Πιεζόμαστε να επιβάλουμε έμμεσους φόρους προς τους δημότες. Μας οδηγούν στο μονόδρομο της ανταποδοτικότητας, όμως αντιστεκόμαστε. Μαζί με τους πολίτες θα πρέπει να παλέψουμε για να μην αναγκαστούμε να αποδεχτούμε την πολιτική που τελικά θα μετατρέψει το Δήμο σε άλλο ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Στη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσαν τη ΓΓ του ΚΚΕ και για το ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσαν για το «Ριζοσπάστη», ως αποτέλεσμα της ανησυχίας τους για τις «θεσμικές ανατροπές που επιχειρούνται», όπως είπαν.

Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην απαξίωση της ΤΑ και τη μετατροπή της σε «μακρύ χέρι» των κυβερνητικών επιλογών. «Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο η ΤΑ χάνει μια σειρά λειτουργίες που είχε. Ηταν κοντά στο λαό και αποτελούσε στοιχείο συσπείρωσής του, γύρω από τα τοπικά προβλήματα. Σήμερα βγάζει εύκολα κανείς συμπεράσματα για το πώς λαϊκοί θεσμοί μπορούν να μετατραπούν σε θεσμούς αποξενωμένους από το λαό».

Τέλος μίλησε και για τη διαστρέβλωση στην υλοποίηση, του αιτήματος της αποκέντρωσης και ανάληψης αρμοδιοτήτων μέσω του οποίου η κυβέρνηση ουσιαστικά αναγκάζει τους δήμους να προσχωρούν στη λογική της αγοράς. Και αυτό είπε η Αλ. Παπαρήγα πρέπει να γίνει ένα πεδίο πάλης και διεκδίκησης.

Ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και την ανησυχία του για το μέλλον των εργαζομένων, εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρίας «Ελληνικές Εκθέσεις» που προέκυψε από τη διάσπαση της HELEXPO - ΔΕΘ. Παράλληλα σημείωσε τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό και τον τόπο η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε βάση εξόρμησης του πολυεθνικού κεφαλαίου προς τις βαλκανικές χώρες σε αναζήτηση λείας και φθηνότερου εργατικού δυναμικού.

Τα μέλη της διοίκησης της εταιρίας «Ελληνικές Εκθέσεις», που μετά τη διάσπαση της HELEXPO έχουν αναλάβει πλήρως τη διοργάνωση και λειτουργία όλων των μεγάλων κλαδικών εκθέσεων, ενημέρωσαν την Αλ. Παπαρήγα για τις δύο κλαδικές εκθέσεις που λειτουργούσαν ως και την Κυριακή. Ενώ στη συνέχεια η ΓΓ του ΚΚΕ περιόδευσε μέσα στους χώρους της INFACOMA - MARMIN εκθέσεις μαρμάρου και δομικών υλικών, όπου είδε τα προϊόντα και συνομίλησε με τους εκθέτες, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οπως ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης της «Ελληνικές Εκθέσεις», υπάρχει μια δυναμική και στους δύο κλάδους και αυτό φάνηκε από την αύξηση των επισκεπτών κατά 25% σε σχέση με πέρσι. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η συμμετοχή των εκθετών, όμως ένα μεγάλο μέρος το 40% ήταν ξένοι.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η λειτουργία εκθεσιακού κέντρου στην Αθήνα, από τον επόμενο μήνα. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη σημαντική παρουσία της HELEXPO στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Εμείς δεν έχουμε πειστεί και ούτε πρόκειται, πως η ΔΕΘ έπρεπε να κατακερματιστεί και να ιδιωτικοποιηθεί», ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ δεν έχει συμβιβαστεί με τέτοιου είδους επιλογές. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από τη στιγμή που σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια και οι μονοπωλιακοί όμιλοι αποκτούν τομείς που παραδοσιακά δεν τους ενδιέφεραν, όπως η Υγεία, η Παιδεία κλπ, επακόλουθη είναι και η ιδιωτικοποίηση της Εκθεσης». Ομως οι κομμουνιστές, διευκρίνισε δεν έχουν συμβιβαστεί με τέτοιου είδους επιλογές. «Προβάλλουμε τις βασικές επιπτώσεις για την οικονομία, αλλά και για τη ζωή και τις συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων. Το κακό είναι ότι όταν διαπιστώνονται οι επιπτώσεις και όταν αναγνωρίζονται έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος».

Αιτιολογώντας το σκοπό της επίσκεψης στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Κόμματος για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και σημείωσε πως επειδή ακριβώς το ΚΚΕ γνωρίζει τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, γι' αυτό και διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο μέλλον των εργαζομένων μετά τη διάσπαση της ΔΕΘ, σημειώνοντας πως «οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε χέρι - χέρι και με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις». Από τους 300 εργαζόμενους της ενιαίας ΔΕΘ θα κρατηθούν μόνο οι 100 και οι υπόλοιποι 200 πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να δηλώσουν προτίμηση για το πού θα μεταταγούν.

Με αφορμή αυτό το γεγονός η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως «όταν η γενική τάση είναι η συρρίκνωση της απασχόλησης, οι μετατάξεις που πριν μερικά χρόνια μπορεί να ήταν μια ασπιρίνη, τώρα δεν είναι» και σημείωσε πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν σε τούτη την πολιτική.

Θεσσαλονίκη: βάση επιχειρηματικής εξόρμησης

Ειδική αναφορά έκανε και στην επιχειρηματική δράση η ΓΓ ου ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την τάση συγκέντρωσης Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη σαν βάση εξόρμησής τους προς τα Βαλκάνια. «Οι όποιες επενδύσεις γίνονται, χρησιμοποιούν πολύ λίγο εργατικό δυναμικό. Είναι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίων και πάνε στις γύρω χώρες όπου βρίσκουν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Το πρόγραμμα της ΝΑ Ευρώπης είναι χειρότερο και από το σχέδιο Μάρσαλ. Θα δημιουργήσει ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά όχι ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους, αφού τώρα την Ελλάδα τη βλέπουν περισσότερο σαν χώρα εξόρμησης», τόνισε.

Λαϊκή στέγη και ασφάλεια κτιρίων

Με αφορμή τέλος τους τομείς των κλαδικών εκθέσεων, η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε το θέμα της λαϊκής στέγης. «Στην Ελλάδα το πρόβλημα θα είναι οξυμένο από τώρα και στα επόμενα χρόνια, με την έννοια ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλό βαθμό ατομικής ιδιοκτησίας στη στέγη, αλλά δεν έχουμε ασφαλή και σύγχρονη στέγη. Δεν ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα, την πρώτη σε σεισμική επικινδυνότητα σε όλη την Ευρώπη. Θα αισθανόμαστε λοιπόν όλοι πιο ασφαλείς αν υπήρχε ένας συστηματικός μακρόχρονος έλεγχος των κτιρίων. Και παράλληλα αν χρηματοδοτούνταν αντίστοιχα η έρευνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη (2008-09-06 00:00:00.0)
Προσφορά των εργαζομένων ό,τι παράγεται σ' αυτό τον τόπο (2005-09-15 00:00:00.0)
Μαζική εξόρμηση στην «Αγρότικα» (2004-02-03 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ (2002-09-11 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ (2002-08-29 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ (2002-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ