Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΟΖ» ΟΘΟΝΕΣ
Ξαφνική κυβερνητική «ευαισθησία»...

Η ξαφνική «ευαισθητοποίηση» της κυβέρνησης απέναντι στις «ροζ» τηλεοπτικές οθόνες και στη σκανδαλολογία, που δεν είναι δυστυχώς φαινόμενο μόνο αυτών των ημερών, φέρνει στην επιφάνεια ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της εφαρμογής των νόμων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Νόμοι και διατάξεις που προστατεύουν τον ιδιωτικό βίο, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι καταστρατηγούνται από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια. Ο υπουργός Τύπου με ιδιαίτερο ζήλο τις τελευταίες ημέρες, αναφέρεται στη «ροζ» εικόνα της μικρής οθόνης, επιχειρώντας να «πατάξει» τέτοιου είδους φαινόμενα και επιρρίπτοντας ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «λησμονώντας» τις δικές του ευθύνες και παρεμβάσεις.

Συγχρόνως, όμως, το τελευταίο διάστημα, αρμοδιότητες για να επιβάλει την «τηλεοπτική» τάξη και να προστατεύσει τον ιδιωτικό βίο και τα «προσωπικά δεδομένα» έχει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σε αυτή την Αρχή και όχι στο ΕΣΡ, προσέφυγε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η Αρχή, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση πιστεύει ότι η ισχύουσα νομοθεσία «κατ' αρχήν επαρκεί» και πως το ζήτημα δεν είναι η θέσπιση νέων νόμων όσο η εφαρμογή αυτών που ισχύουν. Ωστόσο, όμως, για την Αρχή πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για την πιο αποτελεσματική προστασία του πολίτη. Μεταξύ των ρυθμίσεων που προτείνει είναι ότι τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων ή τουλάχιστον πολλές από αυτές, θα τις επιβάλλουν Ανεξάρτητες Δημόσιες Αρχές, όπως το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, χωρίς «ανάγκη έγκρισής τους από υπουργεία». Η Αρχή προτείνει, επίσης, να υιοθετηθούν κώδικες δεοντολογίας από τους αρμόδιους φορείς, με τη συνδρομή της Πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι η Αρχή είναι έτοιμη να συνδράμει την Πολιτεία, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το ΕΣΡ, ΕΣΗΕΑ και ΕΙΕΑ, για την πραγμάτωση των προτάσεών της. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τους νόμους, υπάρχουν ήδη κώδικες δεοντολογίας για τις ενημερωτικές εκπομπές, τις ψυχαγωγικές και τις διαφημίσεις, από την εποχή που πρόεδρος του ΕΣΡ ήταν ο Πρόδρομος Δαγτόγλου. Οι κώδικες ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών συμπληρώθηκαν με τα καινούρια δεδομένα από το ΕΣΡ, επί προεδρίας Παύλου Σούρλα και ήδη έχουν εγκριθεί από τον ολομέλεια του ΕΣΡ.

Πλήρες και «υπερεπαρκές», σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του, θεωρεί και ο υπουργός Τύπου το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, ανέλαβε και την «υπεράσπιση» του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος, σε δηλώσεις του σκιαγράφησε το πρόσωπο της «κασέτας», λέγοντας ότι δεν ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Δ. Ρέππας, δικαιολόγησε τις δηλώσεις του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, λέγοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο να συντηρείται η σπερματολογία» και πως με τους ψιθύρους δημιουργείται ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας ενάντια σε πολιτικά στελέχη, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό και θεσμικό πρόβλημα.

«Οχι» στον περιορισμό της ελευθεροτυπίας

Εκκληση προς όλους τους δημοσιογράφους της χώρας, απευθύνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, ν' ασκούν τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα και κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ορίζουν οι «γραπτοί και άγραφοι κανόνες» των αρχών δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει, για άλλη μια φορά, τα φαινόμενα της «ροζ σκανδαλολογίας», που «ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες τη χώρα» και ιδιαίτερα τα φαινόμενα «τηλεοπτικού κανιβαλισμού», τα οποία κατήγγειλε και η ΕΣΗΕΑ. Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις -μέλη της, να παρακολουθούν συστηματικά την ποιότητα της ενημέρωσης από όλα τα ΜΜΕ και να παρεμβαίνουν, διά των πειθαρχικών οργάνων τους, σε κάθε παρεκτροπή, ώστε «ν' αποθαρρύνεται αποτελεσματικά κάθε κυβερνητική πρόθεση για επιβολή νέων νομικών ρυθμίσεων, με περιορισμό της ελευθεροτυπίας». Θεωρεί ότι το υπάρχον νομικό καθεστώς και οι κώδικες δεοντολογίας θωρακίζουν απόλυτα τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, την ευπρέπεια και τη δημοσιογραφική αποστολή και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιβολή νέων νόμων, για ν' αντιμετωπιστούν φαινόμενα «παραδημοσιογραφίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνούνται την οδηγία του ΕΣΡ για ισότιμη προβολή! (2002-09-14 00:00:00.0)
Κωδικοποιημένη... παραπληροφόρηση (2002-02-06 00:00:00.0)
Τελευταίο στον κατάλογο της «ανεξαρτησίας» (1999-11-05 00:00:00.0)
Κώδικες "προστασίας" (1999-07-16 00:00:00.0)
"Σωρευτική" επιβολή κυρώσεων (1998-11-13 00:00:00.0)
Αλλοιώσεις, ανακρίβειες, υπερβολές (1998-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ