Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΤΟ - ΔΕΕ «CRISEX 2000»
Επί χάρτου τα σενάρια για νέες επεμβάσεις

Τα σενάρια για νέες επεμβάσεις επεξεργάζονται τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με τη μορφή άσκησης «Χειρισμού Κρίσεων». Πρόκειται για την άσκηση επί χάρτου «CRISEX 2000», που είναι η πρώτη κοινή άσκηση των δύο αυτών οργανισμών, η οποία ολοκληρώνεται αύριο και σκοπός της είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αμυντικής ταυτότητας στο πλαίσιο της συμμαχίας».

Η άσκηση είναι βασισμένη σε ένα σενάριο αποστολής τύπου «Αποστολής Υποστήριξης Ειρήνης», σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΕ αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες και τα μέσα του ΝΑΤΟ. Κατά το σενάριο της άσκησης, σε ένα φανταστικό νησί, το «Κίλολαντ», που βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού, έχουν ξεσπάσει ταραχές και τα πολιτικά κόμματα της χώρας αυτής ζητούν την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών. Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα, κάνοντας χρήση των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων, εισβάλλουν προκειμένου να... λύσουν το πρόβλημα.

Η άσκηση, η οποία είναι χωρίς τη συμμετοχή στρατευμάτων, λαμβάνει χώρα στα στρατηγεία της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ, στα Στρατηγεία Ευρώπης και Ατλαντικού και στις πρωτεύουσες των 30 χωρών-μελών των δύο Οργανισμών. «Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι να δοκιμαστούν οι μηχανισμοί και διαδικασίες της διαχείρισης κρίσεων της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα θα δοκιμαστούν οι συμβουλευτικές συμφωνίες μεταξύ της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεργασία τόσο στο εσωτερικό των δύο Στρατηγείων, όσο και μεταξύ των κρατών ΔΕΕ/ΝΑΤΟ». Για τους σκοπούς αυτούς η Επιτροπή Λήψης Αποφάσεων του ΝΑΤΟ και η αντίστοιχη της ΔΕΕ πραγματοποίησαν χτες κοινή σύσκεψη, ως μέρος της άσκησης, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία διεξαγωγής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ