Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστες και «ενέσεις» τεχνητής ευφορίας

Σε ετοιμότητα θέτει τους αντικομμουνιστικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση για... παν ενδεχόμενο

Η προεκλογική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, αφ' ενός με τις κατά τόπους φιέστες που σκηνοθετεί το κυβερνών κόμμα, αφ' ετέρου συνοδεύεται από συνεχείς «ενέσεις» διαμόρφωσης κλίματος τεχνητής ευφορίας, που σχετίζονται με την περιβόητη... «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του κόμματος. Την ίδια ώρα, βέβαια, στις κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών δε λείπουν από τον προεκλογικό κυβερνητικό καμβά και οι πλευρές, που προϊδεάζουν για ένταση του αντικομμουνιστικού μετώπου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών.

«Προσοχή στο ΚΚΕ»

Ετσι, μετά την περιοδεία στη Θράκη και τους συνήθεις... «μαυρογιαλουρισμούς» του Σαββατοκύριακου, με τα εγκαίνια τμήματος της Εγνατίας κλπ. (σσ: ακολουθεί η Ημαθία), χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του λεγόμενου «πρωινού καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκετή ώρα ασχολήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του με το ΚΚΕ.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κ.Σημίτης και οι επιτελείς του, βλέποντας την αγανάκτηση που επικρατεί στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ, συζήτησαν γύρω από το ενδεχόμενο εκδήλωσης εκτεταμένων αγροτικών κινητοποιήσεων, βάζοντας σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς που και το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα περί «υποκινούμενων» από το ΚΚΕ κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, η κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, επίσης προβληματίζει τους κυβερνώντες που μιλούν για ενδεχόμενη γενίκευση της εκπαιδευτικής αντίδρασης, με «υποκινητή» - πάντα - το ΚΚΕ.

Αγωνία για το Κοσσυφοπέδιο

Σημαντική, όμως είναι μια ακόμα πληροφορία προερχόμενη από το χτεσινό «πρωινό καφέ», όπου, όπως αναφέρεται, τέθηκε το ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Γεγονός που - παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών προς το «Ρ» - φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς, σε περίπτωση μετατροπής τής εκεί κατάστασης σε «έκρυθμης», αυτό θα συμπαρέσυρε και την κυβέρνηση, λόγω της εμπλοκής της χώρας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής της περιοχής.

«Διεύρυνση» με... Λιάνη;

Οσον αφορά τώρα τη «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση εξελίσσεται σε αμφιβόλου αισθητικής θέαμα. Ετσι χτες ανακοινώθηκε ως... μέγιστη πολιτική είδηση η εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ της ομάδας «Πρωτοβουλία», η οποία - βέβαια - από την εποχή της ίδρυσής της ουδέποτε έπαψε να είναι με το ΠΑΣΟΚ... Σήμερα, δε, η συνάντηση που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον πρώην καλαθοσφαιριστή Π. Φασούλα για την ενδεχόμενη κάθοδο του τελευταίου στις εκλογές, επισκιάζεται από το ραντεβού του Κ. Σημίτη με την Δήμητρα Λιάνη...

Ας σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του αναμένεται να επικυρωθούν την Παρασκευή σε συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, ενώ αύριο ο συντάκτης του προεκλογικού προγράμματος, Ε.Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον Κ.Σημίτη.

Στο μεταξύ χτες - μετά την ευφορία που προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ τα «εύγε» που περιέχονται σε συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου για τον πρωθυπουργό - ήρθαν οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου οι οποίες (κατά μια ερμηνεία) θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ήττας στις εκλογές. Ομως, όπως τόνιζαν άλλες πλευρές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας στη συνέντευξή για «συνολικές ευθύνες» της ηγεσίας σε περιπτώσεις ήττας, υπήρξε «νομιμόφρων»...

Ρέππας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Γιαννόπουλου περί... «υπηρεσιών του καθεστώτος»!

Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις του Δ.Ρέππα σχετικά με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, ο οποίος υποστήριξε την Κυριακή, σε δημόσια ομιλία του, ότι οι πληροφορίες που μετέφερε από βήματος Βουλής σχετικά με τη «ροζ» σκανδαλολογία, προέρχονται από τις «υπηρεσίες του καθεστώτος»! Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «σε κάθε θεσμικά συγκροτημένη οντότητα, το κράτος έχει τις υπηρεσίες του, οι οποίες, ασφαλώς, έχουν πληροφορίες και συλλέγουν στοιχεία. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με άλλα μεγέθη τα οποία έχουν πλήρη θεσμική αυτονομία...». Ομως ο κ.Ρέππας προχώρησε ακόμα παραπέρα και αφού προσπάθησε να «διορθώσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ο κ. Γιαννόπουλος, με τις διευκρινίσεις του «ήταν τόσο σαφής, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε παρερμηνεία» (;), συμπλήρωσε αναφερόμενος στις από βήματος Βουλής δηλώσεις του υπουργού: «Με αυτή την έννοια, ο κ. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την τιμή της πολιτικής και την τιμή των πολιτικών και του κόμματός του. Αυτό όφειλε να κάνει»!

Η Νέα Δημοκρατία

Αμεσες εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ζητά η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του Ευ. Γιαννόπουλου ότι το «καθεστώς έχει παντού υπηρεσίες». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σαφή επιβεβαίωση των εκτιμήσεών της «για το νοσηρό κομματικό κατεστημένο της εικοσαετίας». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να καταφεύγει σε υπεκφυγές. Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρει, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για συλλογή πληροφοριών υπέρ του καθεστώτος από αστυνομικά όργανα. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού (STAR 19/2/2000) μιλούσε για δικές του πληροφορίες, από δικές του υπηρεσίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει «ολόκληρο αστυνομικό Διευθυντή», ο οποίος του δίνει «ό,τι χρειάζεται το υπουργείο» (!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ