Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πακέτα» προεκλογικών υποσχέσεων και δημαγωγίας

Με πακέτα προεκλογικών υποσχέσεων και ισχυρή δόση δημαγωγίας, τα οποία όμως δεν μπορούν να αποκρύψουν το νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει, να βελτιώσει την εικόνα της και να υφαρπάσει την ψήφο των «ασθενέστερων στρωμάτων. Παράλληλα, προσπαθεί να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με τις προηγούμενες βδομάδες, επικαλούμενη «ενθαρρυντικά στοιχεία», τόσο από την επαρχία και από το Λεκανοπέδιο όσο και την απόφαση του Αντ. Σαμαρά για μη κάθοδο στις εκλογές. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες του εμφανίστηκε βέβαιος για τη «νίκη» στις 9 του Απρίλη, ενώ πριν λίγες μέρες δήλωνε «σχεδόν βέβαιος».

Το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής μοίρασε μπόλικες προεκλογικές εξαγγελίες και πολύ περισσότερες... διαπιστώσεις στους αγρότες και στους κατοίκους της Ηπείρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για την Ηπειρο τα μέτρα και τα έργα που πρότεινε δε διαφέρουν σοβαρά από τα όσα επί τετραετίες εξαγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να πείσει επιστρατεύοντας την προσωπική του... αξιοπιστία. Στην ομιλία του στα Γιάννενα, αφού παρουσίασε μια σειρά μέτρων με τα οποία υποτίθεται ότι η Ηπειρος θα ξεφύγει από την απομόνωσή της, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη. Δεσμεύομαι ρητά και κατηγορηματικά. Η εγκατάλειψη της Ηπείρου τελειώνει στις 9 Απριλίου. Από αυτό το καλοκαίρι η Ηπειρος πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα»!. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πιστευτός, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στο νομό Ιωαννίνων. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι επέλεξε την Ηπειρο για να μιλήσει για το «πρόβλημα της εγκληματικότητας», το οποίο έμμεσα πλην σαφώς το συνδύασε και το απέδωσε στους λαθρομετανάστες (!), υποθάλποντας έτσι φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λαθρομεταναστών, διότι στους κόλπους τους βρίσκονται κακοποιά στοιχεία και μαφιόζικες ομάδες, διότι όσοι δεν εργάζονται ρέπουν - ακόμα και εξ ανάγκης στο έγκλημα»! Κατά τα λοιπά, ξόρκισε τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, αλλά την ίδια στιγμή επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του για την αντιμετώπισή τους μέσω της λήψης περισσότερων και πιο σκληρών μέτρων αστυνόμευσης.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης προσπαθεί χωρίς επιτυχία να «τελειώσει» με τις εσωκομματικές κόντρες και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο χειρισμός των οποίων όμως δημιουργεί την εντύπωση ότι η ηγεσία της ΝΔ σκέφτεται με όρους αντιμετώπισης μια κομματικής κρίσης μετά από εκλογική ήττα. Δεν είναι τυχαία από αυτή την άποψη που διοχετεύονται στον Τύπο ότι ο Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη «τα έχουν βρει» και έχουν κατανείμει τους ρόλους τόσο για το ενδεχόμενο ήττας όσο και νίκης στις εκλογές. Παράλληλα, ο Δ. Αβραμόπουλος, με πολυσέλιδη συνέντευξή του στο «Βήμα», επιβεβαιώνει ότι είναι διαθέσιμος για να παίξει στο πολιτικό σύστημα το ρόλο που θα του αναθέσουν τα μεγάλα αφεντικά και στην κατεύθυνση αυτή, άλλη μια φορά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. «Τα πολιτικά κόμματα - είπε - είναι οργανισμοί που κάποια στιγμή γεννιούνται, ενηλικιώνονται, ωριμάζουν και εκ των πραγμάτων καλούνται να δώσουν τη θέση τους σε άλλα σχήματα». Παράλληλα, άφησε με σαφήνεια να διαφανεί ότι η δήλωση στήριξης προς τη ΝΔ είναι κενή περιεχομένου: «Εγώ δεν είμαι ούτε για συστράτευση ούτε για επιστράτευση» δήλωσε. Τις επόμενες μέρες ξεκαθαρίζει και το θέμα της συστράτευσης των Στ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου. Από τις μέχρι τώρα επαφές δεν προκύπτει συμφωνία στους όρους για την κάθοδό τους με τη ΝΔ αλλά το θέμα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν έχει κλείσει οριστικά και σήμερα, πιθανότητα, αναμένεται ο Στ. Μάνος να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε χτες (στην «Ελευθεροτυπία») ότι οι διαγραμμένοι από τη ΝΔ δεν κουβαλούν μαζί τους «πολιτική προίκα», αφήνοντας έτσι να διαφανούν οι προθέσεις της Ρηγίλλης απέναντί τους. Το «μήνυμα της αλλαγής και της νίκης της ΝΔ» ζήτησε από τους ετεροδημότες της Κρήτης να μεταφέρουν ο Κ. Μητσοτάκης. Σε μήνυμα που έστειλε σε χτεσινή εκδήλωση τονίζει ότι στα 20 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, παρότι πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων των Κρητικών, άφησε το νησί εγκαταλειμμένο και υπόσχεται ότι «με την κυβέρνηση της ΝΔ όλα αυτά θα αλλάξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ