Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Δημήτρη Αχτύπη, μέλους του ΚΣ της ΕΣΕΕ και της ΠΚΣ ΤΕΙ
Οι σπουδαστές δε θα δεχτούν άλλη κοροϊδία

- Η διαρροή ότι το ΣτΕ αντιμετωπίζει θετικά την προσφυγή του ΤΕΕ για τα εξάμηνα σπουδών των ΤΕΙ έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για τους σπουδαστές;

- Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει το ΤΕΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του '95, που αύξανε το χρόνο σπουδών από 6 σε 8 εξάμηνα. Το ΣτΕ, με βάση το Σύνταγμα, αναφέρει ότι τα ΤΕΙ βρίσκονται μεταξύ της Μέσης Εκπαίδευσης και της Ανώτατης, οπότε είναι αντισυνταγματική η αύξηση του χρόνου των σπουδών. Μετά από αυτό, το οικοδόμημα των ΤΕΙ βρίσκεται στην κυριολεξία στον αέρα, και χιλιάδες σπουδαστές σε ομηρία. Η μείωση των σπουδών σε 6 εξάμηνα και το πέταμα της πρακτικής έξω από το πτυχίο μόνο υποβάθμιση μπορεί να σημαίνει.

- Ποιοι έχουν, τελικά, την ευθύνη, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΤΕΙ;

- Η ευθύνη αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται ούτε στο ΣτΕ, το οποίο ερμηνεύει νόμους, ούτε στο ΤΕΕ, το οποίο προασπίζεται τα δικά του συμφέροντα. Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία τόσα χρόνια ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ και υποβαθμίζει τα ΤΕΙ. Στόχος είναι από τα ΤΕΙ να βγαίνει φτηνό εργατικό δυναμικό, μισοειδικευμένο και μισοαμόρφωτο. Αυτή η πολιτική δημιούργησε τα ΠΣΕ, τα νέα τμήματα του τύπου... «επεξεργασίας ξύλου» και, τελικά, στρέφει τα ΤΕΙ στην παροχή στενής κατάρτισης και στις γνώσεις μιας χρήσης.

- Τα ΤΕΙ έκλεισαν με απόφαση, ουσιαστικά, των προέδρων και αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η ΕΣΕΕ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις αντιδράσεις;

- Σαφώς οι σπουδαστές πρέπει και μπορούν να αντιδράσουν. Η απόφαση, όμως, των προέδρων μας εξοργίζει, γιατί δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για την τύχη των ΤΕΙ, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους χιλιάδες σπουδαστές. Οι πρόεδροι δεν ξεκαθαρίζουν ποιο είναι το διεκδικητικό τους πλαίσιο και μοιάζει να «τα έχουν βρει κάτω από τραπέζι» με το υπουργείο και να παλεύουν απλώς για τις καρέκλες τους, αφού επί της ουσίας δε διαφωνούν από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Από κοντά, φυσικά, και η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), η οποία, στην απόφασή της, βγάζει λάδι την κυβέρνηση, ζητά εκ νέου την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/48 (παρ' όλο που αυτή εξισώνει τα ΤΕΙ με σχολές τύπου ΙΕΚ) και συνεχίζει να υποστηρίζει το διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ και την υπόλοιπη τριτοβάθμια «σούπα» (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΠΣΕ κτλ.).

- Ποια λύση μπορεί να δοθεί σήμερα στο αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί;

- Στο σημείο που έχουμε φτάσει, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μια ουσιαστική λύση από την κυβέρνηση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια με την πολιτική της. Η λύση δεν μπορεί να είναι η υπεράσπιση της σημερινής μίζερης πραγματικότητας, αλλά η ριζική αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δημιουργία της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μέλλον τους, δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη κοροϊδία, όπως πιθανή μετονομασία των ΤΕΙ, κενού περιεχομένου. Γι' αυτό τους καλούμε σε ενωτικούς, μαζικούς αγώνες, μέσα από γενικές συνελεύσεις, με συντονισμένη δράση και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στην πολιτική της υποβάθμισης.


Γ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόλογη η κυβέρνηση για το αδιέξοδο (2000-02-23 00:00:00.0)
Ζητούμενο η συνολική αναβάθμιση ΑΕΙ - ΤΕΙ (2000-02-22 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ...για στήριξη από το υπουργείο Παιδείας (1999-12-21 00:00:00.0)
"Δε θα περάσει η υποβάθμιση των ΤΕΙ" (1998-12-12 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα (1998-12-11 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός των σπουδαστών (1998-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ