ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Καλαμάτα - Πάτρα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, πραγματοποιεί περιοδεία στην Πάτρα και την Καλαμάτα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ. συγκέντρωση - συζήτηση με αγρότες στην Αβυθο Αιγιάλειας, στις 12 το μεσημέρι ομιλία σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο αμφιθέατρο (ΑΘΕ 10). Στις 17.00 συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων. Στις 19.00 ομιλία σε συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων της Πάτρας στην αίθουσα «Γιουρόπα Σέντερ» (Καρόλου 1).

Αύριο, Σάββατο, στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση - συζήτηση με αγρότες στη Χώρα Μεσσηνίας, στις 11 π.μ. περιοδεία στο Χατζή Μεσσηνίας, στις 12 το μεσημέρι ομιλία στην αίθουσα της Δημαρχίας Μεσσήνης, στις 17.00 συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΦΑΡΕ - ΠΑΛΛΑΣ, στις 18.00 ομιλία στην Καλαμάτα στην αίθουσα ΦΑΡΕ - ΠΑΛΛΑΣ και στις 20.30 η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί σε συνεστίαση στο κέντρο «Χειλά» στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
«Χαρά μου να προσφέρω στην αγωνιζόμενη νεολαία»

Το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» προσφέρει ο θεατρικός δημιουργός Γιώργος Αρμένης, για μια εκδήλωση της ΚΝΕ την Πέμπτη 2 του Μάρτη, όπου θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός

Στην παράσταση του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη με το έργο «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, θα συναντηθούν την Πέμπτη 2 του Μάρτη, νέοι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ για τους νέους σπουδαστές ιδιωτικών σχολών θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, ενώ όλη η εκδήλωση αποτελεί μια προσφορά του Γιώργου Αρμένη και του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου».

«Είναι μεγάλη μου χαρά να προσφέρω στην αγωνιζόμενη νεολαία την παράσταση της Πέμπτης 2 Μαρτίου, με το έργο "Αχ! Αυτά τα φαντάσματα"» σημειώνει ο καλλιτέχνης σε δήλωσή του προς το «Ρ», τονίζοντας: «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να συνεισφέρω στα παιδιά που ονειρεύονται, που οραματίζονται, που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, αποδεσμευμένο από αδικία και πολέμους. Και έχει μεγάλη σημασία για μένα η συγκεκριμένη παράσταση, γιατί το παιχνίδι, στο έργο αυτό του Ντε Φιλίππο, παίζεται μεταξύ του ισχυρού και του αδύναμου, μεταξύ πλούσιου και φτωχού. Το θέμα του είναι ταξικό και στην προέκτασή του πολιτικό. Ο Ντε Φίλιππο βάζοντας το θέμα της απιστίας σε πρώτο επίπεδο, προεκτείνεται δραματουργικά στο αιώνιο πρόβλημα της ανισότητας της κοινωνίας, φλέγον ζήτημα της εποχής μας, αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Το έργο «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης, Νίκος Μπουσδούκος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Μπάρας, Τζένη Σκαρλάτου, Χρήστος Τσίρτσης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, κ.ά.

Προεκλογικά θυμήθηκαν ότι υπάρχει η Ηπειρος

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Τι κι αν η Ηπειρος χάρη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική είναι η φτωχότερη των φτωχότερων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Αυτό δεν εμποδίζει τους εκπροσώπους του δικομματισμού να την ξαναθυμηθούν προεκλογικά και να τάξουν πάλι στους κατοίκους της «λαγούς με πετραχήλια» με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην οποία τονίζει: «50 ημέρες πριν τις εκλογές και με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού, οι απολογητές και υπερασπιστές του "μαύρου" δρόμου της ΟΝΕ, σαν άλλοι "Μαυρογυαλούροι" υποσχέθηκαν πραγματικά "λαγούς με πετραχήλια"».

Και συνεχίζοντας καταγγέλλει: «Τα μεγάλα λόγια για πορεία ανάπτυξης, για νέες θέσεις εργασίας, στήριξη της Ηπείρου, έδωσαν και πήραν. Ερχονται στη μνήμη του Ηπειρώτη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού όταν μας επισκέφθηκε πριν τρία χρόνια για έργα στην περιοχή, για ανάπτυξη, για την Εγνατία, που θα ήταν έτοιμη το 2000 κατά τον κ. Λαλιώτη κ.ά.».

Παρ' όλες τις υποσχέσεις όμως - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - «η ανεργία έχει αγγίξει το 55%, η υποαπασχόληση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι γεγονός, ο μαρασμός της αγροτικής οικονομίας παραπάνω από ορατός».

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ κάνει λόγο για «πολιτικό θράσος» και σε ό,τι αφορά στις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Α. Τσοχατζόπουλου για την απομάκρυνση του στρατοπέδου Βελισάριου, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όταν είναι γνωστό ότι έκλεισαν η βιομηχανία ξύλου και δεκάδες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, ότι τα τελευταία χρόνια οι αιγοπροβατοτρόφοι μειώθηκαν από 7.000 σε 6.000.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται και ο Κ. Καραμανλής για τον οποίο υπογραμμίζεται ότι: «Στο τοπικό προσυνέδριο εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως. Εξήγγειλε απελευθέρωση των αγορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών ως το μέσο τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αλήθεια πού διαφοροποιείται από την κυβέρνηση;».

«Για άλλη μια φορά - καταγγέλλεται - οι πολιτικοί εκφραστές της ευρωενωσιακής ή ευρωαμερικάνικης νέας τάξης εξαγγέλλουν την ίδια πολιτική που χρόνια τώρα οδηγεί την Ηπειρο στο τέλμα, στην απόγνωση και στην περιθωριοποίηση. Αυτή την πικρή για τους Ηπειρώτες πραγματικότητα δεν μπορούν να την κρύψουν με τεχνάσματα, όπως αυτό του Κ. Καραμανλή ότι θα κατέβει υποψήφιος στα Γιάννενα».

«Η διέξοδος - καταλήγει η ΝΕ - για την περιοχή της Ηπείρου, βρίσκεται στη συσπείρωση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων ΕΒΕ, της νεολαίας, του αγρότη, στη συγκρότηση ενός πολιτικού - κοινωνικού λαϊκού μετώπου που θα επιβάλει την πραγματικά διαφορετική πολιτική. Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή αυτού του Μετώπου, με το μαύρισμα των "Μαυρογυαλούρων" του δικομματισμού και τη σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ετοιμάζουν κοινωνικό μεσαίωνα

Ηριζική «μεταρρύθμιση», η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα που θέτει επιτακτικά για υλοποίηση «τώρα» το μεγάλο κεφάλαιο. «Νωπή» είναι η εντολή της Κομισιόν, που έθετε τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό σαν απαραίτητο όρο ένταξης και «διατήρησης» της χώρας στην ΟΝΕ και την οποία ακολούθησε ένας «καβγάς» ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Με την τελευταία να «επικρίνει» την κυβέρνηση για καθυστέρηση και ατολμία στο να προχωρήσει στα διαλυτικά μέτρα και την κυβέρνηση να εκθειάζει τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ήδη έχει πάρει και τα οποία θέτουν τις βάσεις για το επερχόμενο σάρωμα. Τα δυο κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο μπορεί καλύτερα να προωθήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακό βοήθημα, η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, η κατάργηση ή ο περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, το χτύπημα της επικουρικής ασφάλισης, είναι τα μέτρα που προωθούνται, όπως έχουν σκιαγραφηθεί σε πάμπολλες εκθέσεις και μελέτες. Στόχος είναι η επιβολή ενός κοινωνικού μεσαίωνα, μιας εφιαλτικής πραγματικότητας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ολα αυτά, βέβαια, θα μπουν σε διαδικασία υλοποίησης, αμέσως μετά τις εκλογές. Και αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Ωστόσο, δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια». Εχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία προετοιμασίας της κοινής γνώμης, στην οποία συμβάλλουν πρόθυμα αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Τα Ταμεία κινδυνεύουν», κραυγάζουν όλοι αυτοί, για να πείσουν για την αναγκαιότητα τάχα των παρεμβάσεων και των αλλαγών, ενώ κρύβουν πως οι πολιτικές των κυβερνώντων, πρώτα και κύρια, έχουν δημιουργήσει τα σημερινά προβλήματα. Διακηρύσσουν σε υψηλούς τόνους πως επιδίωξη είναι δήθεν η «βιωσιμότητα των Ταμείων» και δεν κουράζονται να αυτοδιαφημίζονται για την «κοινωνική ευαισθησία» που διαθέτουν. Οσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αρχίζουν όλο και περισσότερο να μοιράζουν... υποσχέσεις για «κοινωνική προστασία» των πολιτών. Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» των Ταμείων είναι πολύ προσεκτικοί ωστόσο και αποφεύγουν σκόπιμα να αναφερθούν συγκεκριμένα στο χαρακτήρα των αναγκαίων, για αυτούς, και καταστροφικών, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλαγών. Μέσα από τη σύγχυση που σπέρνουν, προσδοκούν στην υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.

Ηαλήθεια είναι ότι η κοινωνική ασφάλιση, τα Ταμεία κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στο όνομα της ΟΝΕ, στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ανταγωνισμού, είναι πρόθυμα να ανατρέψουν κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και εκείνα τα κόμματα, που, ενώ μιλούν για υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, ταυτόχρονα ορκίζονται πίστη στην ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο πιο αποφασιστικά καταδικαστούν αυτά τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές, όσο μικρότερα εκλογικά ποσοστά συγκεντρώσουν, τόσο θα δυσκολευτούν στο να «περπατήσουν» τα διαλυτικά σχέδια. Οσο μεγαλύτερη είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης, που θα θέσει τις βάσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ