ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με την ορμή της απεργίας στη μάχη της Πρωτομαγιάς

Η ομιλία της Ζωής Σώκου, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη

Η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της απεργίας από τις ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, στις 13 του Απρίλη, ήταν μια σύνθετη, δύσκολη αναμέτρηση. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των δυνάμεων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Αποτέλεσε σημαντική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, που το τελευταίο διάστημα εκφράστηκε με την απαίτηση των εργοδοτών να «παγώσουν» οι μισθοί και τα μεροκάματα, να γενικευτούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, να καταργηθούν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Εδωσε απάντηση στις αντιδραστικές αποφάσεις της κυβέρνησης να επιβάλει νέες αντιλαϊκές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, πατώντας στο νόμο Ρέππα, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκφράστηκε η συμπαράσταση στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, που αντιμετωπίζουν την επίθεση της κυβέρνησης, των δημάρχων και δημοτικών αρχών, που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και συναποφασίζουν στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ. Καταδίκασε την επίθεση που στρέφεται κατά των εργαζομένων στις τράπεζες, στις πρώην ΔΕΚΟ.

Την απεργία την κατέστησε ακόμα πιο αναγκαία η κατάπτυστη συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η σύμβαση των 77 λεπτών του ευρώ, που κατεβάζει τις απαιτήσεις της εργατικής τάξης στο μέτρο των αναγκών των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας.

Με τον αγώνα μας συγκρουόμαστε με την προκλητικότητα της μεγαλοεργοδοσίας και διεκδικούμε την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Πολύτιμη πείρα για την εργατική τάξη

Η προσφορά αυτής της απεργίας, και γενικότερα η περήφανη στάση και η αποφασιστική δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αυτήν την περίοδο είναι σημαντική, πολύτιμη για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Δεν πρόκειται απλά για την άσκηση κάποιας πίεσης των ταξικών δυνάμεων να δοθούν καλύτερες αυξήσεις. Πρόκειται για την αντίσταση, για την απόκρουση της συντονισμένης προσπάθειας, να περιοριστούν οι απαιτήσεις της εργατικής τάξης, να επικρατήσει απογοήτευση, να αποτραπεί η ανάπτυξη και ο συντονισμός των αγώνων, να καλλιεργηθούν αισθήματα υποταγής και μοιρολατρίας. Να περάσει η λογική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, που καλλιεργεί ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Γι' αυτούς τους λόγους, αυτός ο αγώνας και τα μηνύματά του είναι πολύτιμα για κάθε εργάτη, για κάθε εργάτρια, για τους νέους εργαζόμενους.

Δώσαμε με επιτυχία μια ακόμα σοβαρή μάχη και ανεβάσαμε το κύρος, τη δύναμη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ΠΑΜΕ, στην καρδιά και στη συνείδηση της εργατικής τάξης.

Αναμφισβήτητα, τις προηγούμενες μέρες, μέρες προετοιμασίας της απεργίας, το ταξικό κίνημα κέρδισε νέες δυνάμεις στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, τη μεγαλοεργοδοσία, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Δυναμώσαμε τους δεσμούς μας με περισσότερους εργαζόμενους, στους κλάδους και στους χώρους δουλιάς. Και σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουμε.

Αναμέτρηση με πρόσθετες δυσκολίες

Η προσπάθειά μας να οργανώσουμε αυτήν την απεργία δεν αντιμετωπίστηκε εχθρικά, όπως θα ήταν και είναι, άλλωστε, φυσικό, μόνον από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Βρέθηκε απέναντι στη λυσσαλέα προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να εμποδίσει, να διαβάλει την κινητοποίηση των εργαζομένων. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους και αναδείχνει την ανάγκη της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Το κλείσιμο των εργοστασίων, οι απολύσεις, η τρομοκρατία είναι πραγματικότητα. Οι ημερήσιες συμβάσεις, οι συμβάσεις ενός μήνα, ενός εξαμήνου, η απλήρωτη κι ανασφάλιστη εργασία είναι πραγματικότητα. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η μαζική ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια, οι ακριβές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες στην Παιδεία και την Υγεία είναι πραγματικότητα. Η άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι πραγματικότητα.

Μόνο θρασύτατοι πεμπτοφαλαγγίτες μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης μπορούν να ισχυρίζονται πως ο αγώνας των Συνδικάτων μας δεν είχε και δεν έχει αντικείμενο.

Απαντάει, μήπως, το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ στην παραπάνω πραγματικότητα; Υπάρχουν αιτήματα της ΓΣΕΕ, που πάνε κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση; Βοηθάει η συμφωνία της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, των εργοδοτών, την πάλη των εργαζομένων, βελτιώνει την κατάστασή τους;

Οχι! Τα 77 λεπτά του ευρώ, οι αυξήσεις του 3,9% για το 2006 και του 3,4% για το 2007 αυξάνουν την εκμετάλλευση, χειροτερεύουν την αγοραστική ικανότητα της εργατικής τάξης.

Ποιος αρνείται σήμερα ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων, των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι εργατικές οικογένειες είναι πολύ πάνω από το μέσο ποσοστό αύξησης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ;

Γι' αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να παραπλανήσουν κανέναν εργαζόμενο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χαιρέτισαν την επαίσχυντη συμφωνία.

Βαθιά αντεργατικός συμβιβασμός

Γίνεται φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πράξη αύξησης της φτώχειας της εργατικής τάξης, ένα έγκλημα που γίνεται απεχθέστερο αν σκεφτεί κανείς τον τεράστιο πλούτο που παράγει η εργατική τάξη και τον καρπώνονται οι καπιταλιστές, που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη και τη δύναμή τους.

Εδώ δεν πρόκειται για έναν «έντιμο συμβιβασμό», που τον καθόρισε ο συσχετισμός των αντίπαλων δυνάμεων. Εδώ πρόκειται για συνειδητή συμφωνία και παράδοση στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό όλοι μαζί κάνουν την εκτίμηση ότι είναι σημαντική η συμβολή στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος.

Και η ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών σε τι ωφέλησε την εργατική τάξη; Αυτά τα κέρδη δεν είναι η αιτία χειροτέρευσης της συνολικής θέσης των εργαζομένων;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πρωτοστατούντος του προέδρου της, Χρ. Πολυζωγόπουλου, μιλάνε για την «αντοχή της οικονομίας». Αναρωτιούνται πού θα βρουν οι βιομήχανοι τα χρήματα για να δώσουν τα 1.300 ευρώ μισθό που διεκδικούν τα Συνδικάτα μας, το ΠΑΜΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ δεν είναι αφελείς. Ξέρουν καλά ότι η απλήρωτη εργασία είναι η πηγή του κέρδους, ξέρουν καλά ότι όσο αυξάνονται τα κέρδη, αυξάνεται η φτώχεια, αλλά και με τη συμβολή της ηγεσίας του ΣΥΝ στηρίζουν αυτήν την αντεργατική πορεία.

Σε ποιον, λοιπόν, προσφέρει υπηρεσίες η ΠΑΣΚΕ, σε ποιον προσφέρουν υπηρεσίες οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, όταν χαιρετίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και αναρωτιούνται πού θα βρουν οι βιομήχανοι και οι άλλοι καπιταλιστές τους πόρους να δώσουν αυξήσεις;

Να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι

Απευθυνόμαστε με μεγάλη ευθύνη στις δυνάμεις, που μέχρι σήμερα στήριζαν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους καλούμε να μην παγιδευτούν στις σκόπιμες προσπάθειες πόλωσης που καλλιεργούν τα επιτελεία της υποταγής, να σκεφτούν καλά την κριτική, τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων, να βγάλουν συμπεράσματα και να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί έχουμε μπροστά μας σκληρούς αγώνες.

Αυτές τις μέρες ζήσαμε αρκετά σημαντικά γεγονότα. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτοί που ξεπουλούν τα συμφέροντα των εργαζομένων κατρακυλούν εύκολα στον κατήφορο, επιδίδονται ακόμα και σε αντικομμουνισμό.

Εχουμε πλούσια πείρα από τέτοια φαινόμενα, αλλά οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι ο αντικομμουνισμός είναι επικίνδυνη εξέλιξη, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και η απάντηση της εργατικής τάξης σε αυτές τις μεθοδεύσεις θα είναι ακόμα πιο αποφασιστική.

Εχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας και απευθυνόμενοι στην εργατική τάξη τονίζουμε: Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, γιατί η αντεργατική συμφωνία για την Εθνική ΣΣΕ βάζει πρόσθετα εμπόδια στις κλαδικές συμβάσεις, ενθαρρύνει την εργοδοτική αδιαλλαξία, την επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη και προσφορά για την ανάπτυξη των αγώνων και το συντονισμό τους. Για να ισχυροποιήσουμε την αντίσταση της εργατικής τάξης, να αντιμετωπίσουμε την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική.

Σ' αυτήν την απαίτηση απαντά αυτός ο αγώνας, η δράση του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων, των εργατριών και των εργατών, που στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Ιδιο το μοντέλο της εκμετάλλευσης

Τα συμπεράσματα είναι αναμφισβήτητα και προβάλλουν μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρώτον, βρισκόμαστε σε περίοδο γενίκευσης, όξυνσης της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Πηγή αυτής της επίθεσης είναι η όξυνση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, η ανάγκη του για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αυτή η ανάγκη της καπιταλιστικής οικονομίας για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και γενίκευσης των αντιλαϊκών μέτρων υπηρετείται με συνέπεια από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με αιχμή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γεγονός, που οδηγεί στην ανάγκη της τιμωρίας, της μαζικής εγκατάλειψής τους από τους εργαζόμενους.

Το δίλημμα για την εργατική τάξη, για τους εργατοϋπαλλήλους, δεν είναι το ιρλανδικό ή το σκανδιναβικό μοντέλο, της μαζικής ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, των απολύσεων, της εκμετάλλευσης, της δουλιάς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το θέμα για τους εργαζόμενους είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Δεύτερον, πολύτιμος σύμμαχος των μεγαλοεργοδοτών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εδώ και χρόνια, είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Πρόκειται για μια πλειοψηφία, την οποία την αποτελούν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ, οι οποίες μιλούν στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ενότητας, για να οδηγήσουν την εργατική τάξη στη συνεχή υποχώρηση, στην υποταγή.

Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη της Πρωτομαγιάς

Χρειάζεται όξυνση της αντιπαράθεσης με την εργατική αριστοκρατία και αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, σε βάρος αυτών των δυνάμεων, για να χειραφετηθεί η εργατική τάξη και να αναμετρηθεί αποφασιστικά με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Η βελτίωση της λειτουργίας των Συνδικάτων, η οργάνωση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φυλή, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας. Η δημιουργία παντού Επιτροπών Αγώνα, η συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, θα δώσει ώθηση στο κίνημά μας, θα το καταστήσει ικανό να αναμετρηθεί αποτελεσματικά με τους βιομηχάνους, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους.

Αξιοποιώντας τα βήματα που κάναμε, τις επόμενες μέρες πάμε ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά να συζητήσουμε με όλους τους συναδέλφους για την οργάνωση της πάλης.

Συνεχίζουμε τη δράση για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και κατά κλάδο και συντονισμένα.

Δυναμώνουμε το Μέτωπο για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία κατά της ανεργίας, κατά των ευέλικτων, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που προβλέπει η στρατηγική της ΕΕ, η στρατηγική της Λισαβόνας.

Αναπτύσσουμε τη δράση μας ενάντια στην επίθεση που εξελίσσεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, παίρνοντας υπόψη ότι ο διάλογος που προωθούν επιδιώκει την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Κλιμακώνουμε τη δράση μας μπροστά στην 1η Μάη.

Ετοιμαζόμαστε, παίρνουμε όλα τα μέτρα, για να είναι η απεργία της 1ης Μάη ακόμα πιο μαζική, μαχητική κινητοποίηση των Συνδικάτων, του ΠΑΜΕ. Απλώνουμε τη δράση μας σε νέους τόπους δουλιάς, στις εργατογειτονιές.

Κλιμάκωση για τις κλαδικές Συμβάσεις

Από 50 και πλέον πόλεις όλης της χώρας, την περασμένη Πέμπτη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της, τους εργοδότες και τα κόμματά τους, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και τη γονυκλισία τους στα συμφέροντα των βιομηχάνων. Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία που κήρυξαν 9 Ομοσπονδίες, 12 Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες κλαδικά και πρωτοβάθμια σωματεία. Στους δρόμους διαδήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κοροϊδία των 0,77 ευρώ και εκείνους που υπέγραψαν την κατάπτυστη Σύμβαση. Οτι θα συνεχίσουν τη μάχη για ικανοποιητικές κλαδικές Συμβάσεις, με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

Η επιτυχία της κινητοποίησης δίνει νέα ορμή στις ταξικές δυνάμεις, μπροστά στον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στην πάλη των κλαδικών Συμβάσεων. Η απεργία πρόσθεσε νέες δυνάμεις στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ. Εργαζόμενους που αρνούνται να δεχτούν την κοροϊδία και τις αλχημείες της ΓΣΕΕ, για δήθεν «πραγματικές» αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Που αντιλαμβάνονται πως οι ανάγκες τους δεν μπορούν να θαφτούν στα 0,77 ευρώ, στις «αντοχές» της εργοδοτικής υπερκερδοφορίας. Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, οι συνδικαλιστές της συναίνεσης δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη μαζική δυσαρέσκεια για την άτιμη και συνειδητή υπογραφή τους στη Σύμβαση.

Οσο κι αν προσπάθησαν τις προηγούμενες μέρες να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ και να υπονομεύσουν την απεργία, το σενάριο δεν τους βγήκε. Κι αυτό τους ανησύχησε ακόμα περισσότερο. Η οργή που ξέρουν ότι βράζει ανάμεσα στους εργάτες, εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ο αντικομμουνισμός και η φαιδρή επίθεση στο ΠΑΜΕ κορυφώθηκε την επόμενη της απεργίας από τους εργατοπατέρες, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας έβγαλαν όλη τη χολή τους για το ΠΑΜΕ, τους αγώνες του, την ταξική του συνέπεια. Υπερασπίστηκαν τη γραμμή της συναίνεσης, τη δική τους γραμμή, με επιχειρήματα του Κυριακόπουλου, καλώντας τις ταξικές δυνάμεις να προσκυνήσουν, να μπουν στο μαντρί του «κοινωνικού εταιρισμού», να ευλογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών τους δορυφόρων.

Η επιτυχία της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνεται ακόμα και από αυτή την οργισμένη επίθεση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μετά τη συμφωνία της ντροπής, ήθελαν μόνο το χειροκρότημα. Αυτό που απλόχερα τους μοίρασαν οι εργοδότες και τα κόμματά τους. Οχι όμως και οι εργαζόμενοι, όσο και αν κατέφυγαν στη μαζική παραπλάνηση. Αυτό είναι που τους φοβίζει και αυτό προσπαθούν μάταια να χτυπήσουν επιτιθέμενοι στο ΠΑΜΕ. Τους τρομάζει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, μέσα από κάθε μικρή ή μεγάλη ταξική μάχη, τους παίρνουν χαμπάρι. Τους τρομάζει το γεγονός ότι η σούπα της συναίνεσης μπορεί να αμφισβητηθεί με ακόμα πιο μαζικούς όρους, την ώρα που έχουν ακόμα πολλή δουλιά να βγάλουν για το κεφάλαιο.

Για το ΠΑΜΕ ο δρόμος είναι ξεκάθαρος: κλιμάκωση της πάλης για τις κλαδικές Συμβάσεις, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Σ' αυτή την αδιαπραγμάτευτη γραμμή τις επόμενες μέρες θα οργανωθεί και θα ξεδιπλωθεί η πλούσια δράση για την προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Η παρακαταθήκη από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και στους οποίους πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είναι πολύτιμη, όπως και η εμπειρία που πρόσθεσαν στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μ' αυτή την πείρα, οι ταξικές Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα και τα σωματεία θα βρεθούν και πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα για την Εργατική Πρωτομαγιά.


Περ. Κ.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΕΡΑ

(που τα ξεθεμελιώνουν)

ΔΕ χρειάζεται να 'χεις μαζί σου χαρτιά και μολύβια. Αχρηστα σου είναι κι όλα τ' άλλα σύνεργα της δημοσιογραφικής δουλιάς. Αυτό το ρεπορτάζ που σου ξανάτυχε θα το γράψεις μ' άλλο κοντύλι αλλιώτικα. Ξέχασε τις ερωταποκρίσεις και όλα τα φανταχτερά που γνώρισες.

ΣΤΗ σάλα της κλινικής, που βρίσκεσαι, εκεί που πριν από λίγο έκοψες χαρτί προτεραιότητας, καρτερείς να 'ρθει η σειρά σου κι οι νοσοκόμες να σε προωθήσουν στον «πρέποντα» χώρο για την εξέταση που παραγγέλθηκε. Δίπλα σου, σιωπηλοί κι αυτοί, σε αναμονή στον ίδιο προορισμό άλλοι δέκα «συνταξιδιώτες» της ίδιας αγωνίας και λαχτάρας.

ΑΥΤΗ η αναμονή είναι αμέτρητη και μαρτυρική μέχρι ν' ακούσεις το όνομά σου, για να μπεις στου μεγάλου «κριτηρίου» τα μαγνητικά πεδία και να σε ξεφυλλίσουν μέχρι και το στερνό σημείο του κορμιού. Μέχρι τρίτης γενεάς.

ΠΟΣΟΣ πόνος και πόση αβάσταχτη αγωνία έχει των ανθρώπων αυτή η αναμονή... Διαβάζεται στο πρόσωπο της μάνας, που συνοδεύει το εικοσάχρονο παλικάρι της, που πάνω του, όπως ψιθυριστά εμπιστεύτηκε, υπάρχει η υποψία πως «δουλεύει» η κακιά αρρώστια...

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή, η κουβέντα της αναμονής από τα ψιθυριστά μισόλογα ζωηρεύει, μπαίνει στη «διακεκαυμένη ζώνη», γίνεται αναφορά σε νούμερα και σε ταρίφες και ονόματα και φακελάκια... Καθένας με τον πόνο του προσθέτει το πετράδι του, που το διαβάζεις στα μάτια, στο πρόσωπό του.

Ο ΑΝΤΡΑΣ που είναι δίπλα μας, της θάλασσας άνθρωπος, ναυτεργάτης, ανοίγει κι αυτός το δικό του τεφτέρι, με τα βάσανά του, τα συζητά, τα εμπιστεύεται, τα μοιράζεται μ' όλους που είμαστε στη λίστα της αναμονής. Το κακό του 'λαχε στον Ωκεανό, η αρρώστια δεν περίμενε, πήρε το αεροπλάνο και γύρισε στην πατρίδα για να κάνει τη χειρουργική επέμβαση που ήταν αναγκαία και επείγουσα. Διαφορετικά τα λογάριαζε και αλλιώτικα του βγήκαν. Η επέμβαση η χειρουργική στο δημόσιο νοσοκομείο καθυστερούσε πολύ κι έτσι αναγκάστηκε να ζητήσει γιατρό στην ιδιωτική κλινική. Κι από κει άρχισε τους λογαριασμούς, που του ξετίναξαν τη σερμαγιά του...

ΤΩΡΑ ήρθε κι η δική μου σειρά. Να μπω στη σάλα με τους τομογράφους κι όλα τ' άλλα τα μαγνητικά ιατρικά όργανα. Οι πλάκες, τα φιλμ έχουν φιλότιμα καταγράψει κάθε μέρα και κάθε σελίδα. Δεν μπορείς ν' αποκρύψεις τίποτε, όλα διαβάζονται, όλα έχουν το όνομα κι ημερομηνίες. Τα πνευμόνια υπομονετικά τα 'χουν γράψει. Κι ο γιατρός σωστά τα διάβαζε ύστερα από τόσα χρόνια.

ΝΟΜΙΣΑ πως είχαμε τελειώσει. Αλλά ο γιατρός ήθελε να συμπληρώσει κάτι ακόμη: Να κάνουμε, είπε ευγενικά, καλοσυνάτα και μια «μαντού». Χαμογέλασα και του πρότεινα το χέρι να κεντήσει την «μαντού», που μαζί της είχα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια γνωριμιά, καθώς μια αγωνίστρια του ΚΚΕ, παιδίατρος στο ΙΚΑ Πετραλώνων, καθημερινά πάλευε για να εντοπίσει τους φορείς που μόλυναν τα παιδιά της λαϊκής γειτονιάς με φυματίωση. Από τόσο μακριά έρχεται η γνωριμιά κι η εμπειρία που δοκίμαζα τώρα.

ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ τέλειωσαν. Το κρεβάτι βρέθηκε, ο γιατρός πήρε όλα τα ντοκουμέντα. Κι η νοσοκόμα, χαμογελαστή, μ' έφερε στο δωμάτιο, για τη θεραπεία που θα προσδιόριζαν.

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ μπαίνει με το τσουβάλι και βγαίνει με το βελόνι. Ο παροιμιακός λόγος τα λέει όλα. Δυσβάσταχτα τα ποσά για το μεροκαματιάρη, το φτωχό φαμελίτη, το συνταξιούχο, αλλά και συχνά ασήκωτα για πολλούς που τους θεωρούν πως κατοικούν σε σουίτες και δώματα. Αυτό είναι το θεμελιακό, άγιο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, η παροχή της υγείας ολότελα δωρεάν, το κρεβάτι, το φάρμακο, οι παροχές στους ηλικιωμένους.

ΟΛΑ χρυσοδουλεμένα χρόνια και χρονάκια. Μέρες και νύχτες. Δουλεμένοι κι οι θησαυροί, που από τη δική μας δουλιά έχουν μαζέψει τα πασίγνωστα σαΐνια της ελληνικής πλουτοκρατίας. Απέραντος κι άγνωστος ο πόνος στης αρρώστιας τη δοκιμασία. Ενας ξωμάχος σύντροφος έλεγε πως αν ο πόνος ήταν άνθρωπος θα τον επολεμούσε.

ΑΛΛΑ οι συλλογισμοί τραβάνε τη νύχτα στην ξαγρύπνια. Κι η νοσοκόμα που ξαγρυπνά να σε βοηθήσει αν χρειαστείς, καθώς σε ταλαιπωρούν κι άλλα βάσανα. Ολα θέλουν πόλεμο, όλα θέλουν αγώνα. Τίποτε δεν κρατιέται, δίχως την εγρήγορση, τον αγώνα μας. Το κρεβάτι, η σύνταξη, το ψωμί μας. Η ανθρωπιά μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ