ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
Ιδια και απαράλλαχτη

Διατηρεί αυτούσιο το αντιδραστικό της περιεχόμενο και στη «νέα» πρόταση της Κομισιόν

Τη «νέα» της πρόταση για την οδηγία παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, παρουσίασε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η «μετενσάρκωση» της οδηγίας Μπολκεστάιν, έχοντας υποστεί ελάχιστες και επουσιώδεις φραστικές τροποποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οποίες ακολούθησε και η Επιτροπή, ενίσχυσε τις εποικοδομητικές ασάφειες και διατήρησε τα αντεργατικά της χαρακτηριστικά στο ακέραιο, υιοθετώντας επί της ουσίας και την περιβόητη «Αρχή της Χώρας Προέλευσης»...

Η ανακοίνωση της Επιτροπής, που χειροκροτήθηκε από την Ολομέλεια, σημειώνει, ότι πρόκειται για «μία πρακτική και ρεαλιστική λύση σε μία κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ...»

Η οδηγία εξαιρεί τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες μεταφορών, λιμενικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν στη στέγαση, στην προστασία των παιδιών και την παροχή στήριξης σε οικογένειες και άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, κρύβοντας ότι η πλειοψηφία των παραπάνω υπηρεσιών «απελευθερώνονται» με άλλα νομοθετήματα της ΕΕ. Εξαιρούνται, επίσης, δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας αρχής, τα γραφεία ευρέσεως προσωρινής εργασίας, οι υπηρεσίες ασφάλειας, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι δραστηριότητες χρηματικών παιγνίων.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές, που στήριξαν την έκθεση Γκέμπχαρντ, η οποία «τροποποίησε» την αρχική πρόταση της Επιτροπής, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του θέματος, αφού η Κομισιόν «σεβάστηκε τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...». Αυτή άλλωστε ήταν και η γραμμή της ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, οι οποίοι δήλωναν ότι το 90% των επιδιώξεών τους ικανοποιήθηκε τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν την ολοκληρωτική απόσυρση της οδηγίας...

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ολοι στην 48ωρη απεργία

Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Βάθης, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στις 13 Απρίλη, καλούν οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ
Σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στις 13 Απρίλη, καλούν οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ
Να συμμετάσχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία του κλάδου, που ξεκινά σήμερα, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα τους και συντονισμού της δράσης τους - ενόψει και της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στις 13 Απρίλη - ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Σήμερα, πρώτη μέρα της απεργίας, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε προσυγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Βάθης, ενώ από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης στους χώρους δουλιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συμβολικός αποκλεισμός δήμων, όπου εφαρμόζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και πυκνώνουν τα κρούσματα του αυταρχισμού.

Σε ανακοίνωσή τους για την απεργία, οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν την ανάγκη η κινητοποίηση να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων «σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους κοινωνικοπολιτικούς φορείς του, προτάσσοντας τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας: 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη, σταθερή με πλήρη δικαιώματα, εργασία για όλους. Επέκταση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με 30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ» και άλλα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νοθεία και απολογισμός ... ημερίδων

Ο εκφυλισμός και η νοθεία είχαν και φέτος τον πρώτο λόγο στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που άρχισε το Σάββατο το πρωί και ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ με την ψηφοφορία για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό... «δράσης». Η πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, με συνένοχο την ΑΠ (ΣΥΝ), νόθευσε το «σώμα» του συνεδρίου και κατά συνέπεια τους συσχετισμούς, νομιμοποιώντας αντιπροσώπους οι οποίοι προέρχονται από σωματεία που παραβιάζουν κατάφωρα το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου. Συμπλήρωμα σε αυτό ήταν τα άδεια καθίσματα και οι ομιλίες τους περί ...«ανέμων και υδάτων». Συνολικά έγινε χειροπιαστό ότι αυτή η πλειοψηφία, ταγμένη στη «γραμμή» ΓΣΕΕ, είναι βαστάζος της αντεργατικής πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εργοδοσία. Οι μόνες στιγμές που μέσα στην αίθουσα της ΟΛΠ ΑΕ - όπου έγινε το συνέδριο - ακούστηκε η φωνή των εργατών του Πειραιά, ήταν όταν το λόγο πήραν οι αντιπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων της «Δημοτικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΔΕΣΚ), που είναι συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η νομιμοποίηση επιτεύχθηκε με οριακή πλειοψηφία, περίπου 90 υπέρ και 80 κατά σε σύνολο 170 συνέδρων που είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη τη φάση. Η νόθοι αντιπρόσωποι προέρχονταν από έξι ναυτεργατικά σωματεία εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, το σωματείο φορτοεκφορτωτών που εκλέχτηκαν από ...πέντε και έξι ψηφίσαντες, των Θερμαστών Ξηράς όπου ψηφίζουν συνταξιούχοι και των εκπρόθεσμων σωματείων της ΙΟΝ, της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, των Καφεζαχαροπλαστών και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ο απολογισμός που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Π. Κυριακού, το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν κυρίως συμμετοχή σε ...ημερίδες, διαλόγους και κάποιες στάσεις εργασίας, ενώ στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο ...προγραμματισμός.

Ο γραμματέας του ΕΚ, Ν. Ξουράφης, εκπροσωπώντας τη ΔΕΣΚ, παίρνοντας το λόγο απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό γιατί η γραμμή του συμπλέει με τη στρατηγική του κεφαλαίου». Τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συστρατευτούν με τη γραμμή της ταξικής πάλης, να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα

Αιτήματα τα οποία αφορούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάστηκαν για τις οικογένειές τους, προτάσσουν οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, αύριο το πρωί, στις 11π.μ. Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η ΟΕΚΙΔΕ, το ταξικό συνδικάτο των κλωστοϋφαντουργών της Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα, οι εργάτριες αναδεικνύουν την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων που πλήττει άμεσα η επιχειρηματική αυθαιρεσία.

Καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσαν μόνιμα την εργοδοσία, με την επιστολή τους οι εργάτριες διεκδικούν: Αμεση οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας στο 80% των 1.300 ευρώ που διεκδικούν οι ταξικές δυνάμεις ως κατώτερο μισθό. Επέκταση του Ν. 2941/01 (πρόωρη συνταξιοδότηση) για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, ο χρόνος ανεργίας να ασφαλίζεται και να είναι συντάξιμος, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρύθμιση όλων των δανείων και των λογαριασμών από πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ - ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ). Δωρεάν υπηρεσίες από βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιδότηση όσων εργαζομένων έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Την ίδια στιγμή, οι εργάτριες συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου που ξεκίνησαν στις 2 Γενάρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Σύρονται σε «διάλογο»

Συμμετοχή στην επιτροπή που πρότεινε να συσταθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο ορθολογικής λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου σέρνοντας τους εργαζόμενους σε ένα «διάλογο» που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε απώλεια κεκτημένων. Ετσι, αύριο Πέμπτη, τρεις εκπρόσωποι του ΔΣ του Σωματείου θα συμμετέχουν στην 1η συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, όμως δεν καθορίστηκε το περιεχόμενό τους.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, ο Θόδωρος Κυριακίδης εκπρόσωπος της παράταξης του ΠΑΜΕ, «Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του εργοστασίου», σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα που στήνεται σε βάρος τους. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τέτοιους ελιγμούς και να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στις προδιαγεγραμμένες αρνητικές εξελίξεις και να εισπράξει το μικρότερο πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των επιλογών της. Επίσης κάλεσε τους συναδέλφους του να απαντήσουν με κλιμάκωση του αγώνα και με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 13 Απρίλη.

Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, αύριο Πέμπτη από τις 5 έως τις 9 το πρωί προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, διεκδικώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις προσωπικού και την υλοποίηση όρων προηγούμενων συμβάσεων εργασίας που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ