ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
«Τελεσίγραφο» εκεχειρίας στο Νταρφούρ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε, σε ομόφωνο ψήφισμά του, την κυβέρνηση και τους αντάρτες της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία «έως τις 30 Απρίλη», προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα βρεθούν υπόλογοι για τις πράξεις τους» όσοι μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας και «παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ομόφωνα την υποστήριξή του στις ατέρμονες ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Αμπούτζα της Νιγηρίας μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και ανταρτών του Νταρφούρ υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Σε άλλο σημείο χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ (10 Μάρτη) για κατ' αρχήν παράδοση της αποστολής των 7.000 στρατιωτών του Οργανισμού σε «ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ» στο δυτικό Σουδάν.

Στο ίδιο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία μόνιμων και μη μόνιμων μελών πως η «επίμονη βία στο Νταρφούρ» ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά «και το υπόλοιπο Σουδάν, την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα την ασφάλεια του γειτονικού Τσαντ». Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον δήλωσε πως το επόμενο βήμα του ΟΗΕ, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου της 30ής Απρίλη, θα είναι η κατάρτιση μίας λίστας προσώπων που θα υποστούν διεθνείς κυρώσεις με το αιτιολογικό πως παρεμποδίζουν την επίτευξη ειρήνης στο δυτικό Σουδάν...

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την πρόσφατη ένταση των συγκρούσεων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Τσαντ με το Νταρφούρ και την παράταση των ένοπλων συγκρούσεων στα νότια σύνορα του Σουδάν με τη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Τσαντ...

Πάντως, χτες, εκπρόσωπος των ανταρτών του «Ενωμένου Μετώπου για Αλλαγή» (FUC) στο ανατολικό Τσαντ, το οποίο αντιτίθεται στην εξουσία του Προέδρου Ιντρις Ντέμπι, ανακοίνωσε πως οι ανταρτικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την ανατολική πόλη Μόνγκο (περίπου 400 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Ντζαμένα) μετά τις επιδρομές και τις ένοπλες επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τσαντ διέψευσε την κατάληψη της πόλης Μόνγκο απ' τις δυνάμεις των ανταρτών.

Οι σφοδρές επιθέσεις ανταρτών κατά της κυβέρνησης του Προέδρου του Τσαντ άρχισαν πριν από ένα εξάμηνο και πυκνώνουν όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα. Το «στρατηγείο» του FUC βρίσκεται, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, σε περιοχές της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, πράγμα που επιδεινώνει τελευταία τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Σουδάν και το Τσαντ.

ΗΠΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανεξαρτησία» βλέπει ο Μπερνς...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στόχος των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη είναι «η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών της Ουάσιγκτον για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ. «Η δουλιά μας στην Ευρώπη δεν τελειώνει... γιατί τα Βαλκάνια παραμένουν ασύνδετα με δύο μεγάλους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς: την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε σε άλλο σημείο ο Μπερνς, καλώντας τις Βρυξέλλες να διαβεβαιώσουν όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων πως η θέση τους, «μετά από μία βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο» είναι «σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»...

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου «RTV» επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου ως το τέλος τρέχοντος έτους, λέγοντας χωρίς περιστροφές, πως «η ανεξαρτησία θα κηρυχτεί απ' τον ΟΗΕ». Θεωρητικά, είναι η πρώτη φορά που ο Νίκολας Μπερνς ή άλλος αξιωματούχος απ' την κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους παίρνει απροκάλυπτα θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου, που κατά πρόσφατο δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου είναι «παραδομένο στα νύχια της αλβανικής μαφίας», και δη με «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»...

ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τις απώλειες

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Παρά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι δυνάμεις καταστολής της βασιλικής κυβέρνησης του Νεπάλ ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον των χιλιάδων πολιτών που συνέχιζαν χτες να διαδηλώνουν στη χώρα αξιώνοντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας που κατέλυσε ο μονάρχης Γκιανέντρα τον Φλεβάρη του 2005.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καντιπούρ», βασικός στόχος των δυνάμεων καταστολής ήταν να εμποδιστεί η σύγκλιση των διάφορων συγκεντρώσεων των επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης από διάφορες περιοχές σε μία πορεία, για να αποτιθεί φόρος τιμής σε όσους διαδηλωτές έδωσαν τη ζωή τους στο συνεχιζόμενο αγώνα για δημοκρατία στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο της εφημερίδας όσο και του «Ασοσιέιτεντ Πρες», τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν όταν, για άλλη μια φορά, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πορεύονταν ειρηνικά στην περιοχή Ναουαλπαράσι. Σύμφωνα με ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι από τους τραυματισθέντες βρίσκονται «σε σοβαρή κατάσταση». Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, δεκάδες μέλη των πολιτικών κομμάτων, και ειδικά του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 29 δημοσιογράφοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή λογοκρισίας και την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα τους. Ακόμη, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι Πράκας Τζουάλα, Πράντιπ Γκιαουάλι και Σούρες Κάρκι, στελέχη του ΚΚΝ/ΕΜΛ, και ο Σάσανκ Κοϊράλα, στέλεχος του «Κογκρέσου», οι οποίοι κατηγορούνται επειδή διοργάνωσαν διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά. Η απόπειρα πορείας χτες στην Γκόνγκαμπου κατεστάλη βιαιότατα - σημειώνεται ότι εκεί την Τρίτη, πάνω από 100 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία δε δίστασε να ανοίξει πυρ εναντίον καλλιτεχνών, κινηματογραφικών σκηνοθετών, ηθοποιών και συγγραφέων στην Πουράνο Μπάνεσουορ, όταν αυτοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία των θεάτρων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο ρατσιστικό νόμο για τους μετανάστες εμφανίζονται οι οργανωτές της «Εθνικής Ημέρας Δράσης για Δικαιοσύνη στους Μετανάστες». Μετά τις τεράστιες σε όγκο και μαχητικότητα διαδηλώσεις της Δευτέρας, νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται, συνάμα με απεργία οι εργαζόμενοι, αποχές οι μαθητές και μποϊκοτάζ σε πανεθνικό επίπεδο για την 1η Μάη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Απεργία επ' αόριστον έχουν κηρύξει οι υπάλληλοι και τα στελέχη της Τράπεζας της Ινδίας, αξιώνοντας αύξηση των συντάξεων, οι οποίες παραμένουν στάσιμες εδώ και 12 χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), οι τραπεζικοί υπάλληλοι λαμβάνουν σύνταξη πείνας και η κυβέρνηση Σινγκχ οφείλει «να παρέμβει και να φροντίσει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η χρεοκοπία που σαρώνει χιλιάδες πτηνοτροφικές μονάδες της Δυτικής Ινδίας μετά την πρόσφατη εκδήλωση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία εννιά πτηνοτρόφων μέσα στο τελευταίο 15ήμερο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου ένωσης πτηνοτρόφων στη Δυτική Ινδία το 70% (123.000) των πτηνοτρόφων «είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση»...

ΑΓΚΥΡΑ. - Σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών γυναικών στην επαρχία Μπατμάν την τελευταία 5ετία, αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χτες. Αντίστοιχα, το 2000 αυτοκτόνησαν 28 γυναίκες, το 2001 τουλάχιστον 70, το 2002 89, το 2003 110, το 2004 56 και το 2005 41 γυναίκες. Τα απονενοημένα διαβήματα των γυναικών - νεαρών, στην πλειοψηφία τους - αποδίδονται στους γάμους σε μικρή ηλικία με απόφαση των γονέων τους και σε διακρίσεις των φύλων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Ουτσάν Σουπουργκέ».

ΣΚΟΠΙΑ.- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας που τραυματίστηκε από χειροβομβίδα που (σύμφωνα με την αστυνομία) εξερράγη ενώ την κρατούσε. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο των Σκοπίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ