ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΑΞΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Σταθμός στη μάχη των Συμβάσεων

Κανένας συμβιβασμός. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα. Επόμενη ταξική αναμέτρηση η απεργία της Πρωτομαγιάς

Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, έδωσαν χτες με επιτυχία τη μάχη της απεργίας. Δήλωσαν δυναμικά «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων σε 50 και πλέον πόλεις της χώρας. Με τη δύναμη του δίκιου τους, με τις σημαίες και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ, εργάτες και εργάτριες συγκρούστηκαν με το μεγάλο κεφάλαιο, την πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, καταδίκασαν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη σύμβαση της ντροπής που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα, Πάτρα και σε άλλες πόλεις, ο παλμός και η ζωντάνια των απεργών διαδηλωτών έστειλαν το μήνυμα ότι οι ταξικές δυνάμεις αμφισβητούν το δρόμο της υποταγής, δεν μπαίνουν στο καλούπι της «εργασιακής ειρήνης» που διακήρυξε μαζί με τους εταίρους της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σταθερά, αποφασιστικά, ακολουθούν το δρόμο της σύγκρουσης, της ταξικής πάλης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους, συνεχίζουν την πάλη τους για τις κλαδικές συμβάσεις.

Στην πασαρέλα των «μοντέλων» που έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι ταξικές δυνάμεις αντιτάσσουν ένα και μοναδικό μοντέλο: Το δίκιο του εργάτη. Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Το αναντικατάστατο «μοντέλο» της ταξικής πάλης. Το διεκδικητικό πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στην «έντιμη προδοσία» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αντιτάσσουν τους έντιμους αγώνες των εργαζομένων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε και χτες μια σκληρή μάχη. Με τη δύναμη και την εμπειρία αυτής της αναμέτρησης, το ΠΑΜΕ συνεχίζει. Στην πάλη για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Στο μέτωπο των πρώην ΔΕΚΟ. Δίνει όλες τις δυνάμεις του για την οργάνωση της πάλης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσει ο ταξικός πόλος. Να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες της εργατικής τάξης. Με αυτά τα όπλα, ξεδιπλώνοντας τα λάβαρα του αγώνα, πορεύεται προς τον επόμενο σταθμό. Στην Πρωτομαγιά του 2006.

ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες στην απεργία και στους δρόμους

Στα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή κατέληξε η πορεία που απλώθηκε κατά μήκος της Σταδίου

Αποψη της συγκέντρωσης στην Κάνιγγος
Αποψη της συγκέντρωσης στην Κάνιγγος
Στους εργάτες, η ζητιανιά και ο συμβιβασμός δεν ταιριάζει. Και χτες, από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, νέες και νέοι, από τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έκαναν ξεκάθαρο πως μπούσουλας στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι οι «αντοχές» της εργοδοτικής κερδοφορίας. Οτι οι πραγματικές, καθημερινές τους ανάγκες δεν μπορούν να θαφτούν στην κοροϊδία των 0,77 ευρώ την ημέρα, με την οποία τους αλυσόδεσε για μια ακόμα διετία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Απεργοί και εργαζόμενοι, με τα πανό, τα συνθήματα και τον παλμό στην πορεία τους μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή, έκαναν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης για τις κλαδικές Συμβάσεις με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Γύρω στις 11.00, οι προσυγκεντρώσεις από την Ομόνοια, την πλατεία Βάθης και το «Μινιόν» έφτασαν στην πλατεία Κάνιγγος. Νωρίς τα χαράματα, είχε προηγηθεί η μάχη της περιφρούρησης στους τόπους δουλιάς. Μια αναμέτρηση με την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την ανοιχτή απεργοσπασία, στην οποία καλούσαν οι δυνάμεις της συναίνεσης, παρά την απεργιακή απόφαση των Ομοσπονδιών και των συνδικάτων τους.

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, αντιπροσωπεία μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ, οι υποψήφιοι της ΝΑΣ για τη Διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι - επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, συνταξιουχικές οργανώσεις και δεκάδες άλλοι φορείς.

Ανάμεσά τους, μαθητές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, που εδώ και οχτώ μέρες βρίσκονται σε κατάληψη, διεκδικώντας πτυχία με αξία και επαγγελματικά δικαιώματα. Παρά την τρομοκρατία της διεύθυνσης, πήραν τη θέση τους πλάι στους αυριανούς συναδέλφους τους.

Με προμετωπίδα τα πανό των ταξικών Ομοσπονδιών, η πορεία έφτασε στα γραφεία του ΣΕΒ. Εξω από το άντρο των βιομηχάνων, σε μια συμβολική κίνηση, οι απεργοί έκαψαν λάστιχα, ανάμεσα σε συνθήματα καταδίκης της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ που υπογράφτηκε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ να ανεμίζουν, η πορεία πέρασε μπροστά από τη Βουλή και μέσω της Πανεπιστημίου κατέληξε στην Ομόνοια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική ανταπόκριση στο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ

Με τους απεργούς της πόλης διαδήλωσαν οι απολυμένοι της Νάουσας

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Δυναμική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, αλλά και στη συμπαιγνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

Ανεργοι από τη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα, απεργοί των ΟΤΑ που χτες έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για 9η μέρα, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο δουλιάς, κάθε εργατικό σωματείο που είχε πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία ή στάση εργασίας, ένωσαν τη φωνή τους και διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα στο πλάι των ταξικών δυνάμεων για να καταργήσουν στην πράξη την κατάπτυστη σύμβαση που τους καταδικάζει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, μισθούς και συντάξεις ανάλογες των σύγχρονων αναγκών τους.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων: «Εμείς δε διαλέγουμε μοντέλα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής της. Συνεχίζουμε, εντείνουμε τον αγώνα, συνδέουμε το σήμερα με το αύριο της εργατικής τάξης», είπε. Χαιρέτισε ο Γαβρήλος Ανδρονικίδης εκ μέρους της απεργιακής επιτροπής των εργαζομένων στους ΟΤΑ, κατήγγειλε τους μηχανισμούς καταστολής και απεργοσπασίας που αντιτάσσουν κυβέρνηση και δήμαρχοι απέναντι στις διεκδικήσεις τους. Επίσης χαιρέτισαν ο Γιώργος Μπολιώνης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Φλώρινα Χωναίος» και ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Motion Team

Ακολούθησε μια μεγάλη και μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία των νέων εργαζόμενων, διαδήλωσαν: «Συμβάσεις ντροπής ψηφίζει η ΓΣΕΕ, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση λαέ».

Τροπολογία... αποκλεισμών

Η πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου εκπρόσωποι των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας συναντήθηκαν με τον υπουργό και κατήγγειλαν τον εμπαιγμό που συνεχίζεται σε βάρος τους. Οπως είπαν, η τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή δεν ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις τους. Δίνει λύση στη συνταξιοδότηση ορισμένων μόνο από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που μετά από 25 και 30 χρόνια δουλιάς βρέθηκαν στην ανεργία. Ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλιά και τη σύνταξη για όλους. Και ετοιμάζονται να υποδεχτούν αγωνιστικά τον πρωθυπουργό, που σήμερα θα επισκεφθεί το Κιλκίς.

Μεγάλη η σημασία της κινητοποίησης

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η απεργία αποτελεί σημαντική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου και «στις αντιδραστικές αποφάσεις της κυβέρνησης να επιβάλει νέες αντιλαϊκές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση» επισήμανε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης η Ζωή Σώκου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Τη σημερινή απεργία, συνέχισε, «την κατέστησε ακόμα πιο αναγκαία η κατάπτυστη συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για την Εθνική ΣΣΕ. Με τον αγώνα μας διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων». Για να προσθέσει, «δεν πρόκειται απλά για την άσκηση κάποιας πίεσης των ταξικών δυνάμεων να δοθούν καλύτερες αυξήσεις». Πρόκειται για την απόκρουση της συντονισμένης προσπάθειας να περιοριστούν οι απαιτήσεις της εργατικής τάξης, να αποτραπεί η ανάπτυξη και ο συντονισμός των αγώνων. Να περάσει η λογική «της ταξικής συνεργασίας που καλλιεργεί ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ».

Απευθυνόμαστε, υπογράμμισε, με μεγάλη ευθύνη στις δυνάμεις που μέχρι σήμερα στήριζαν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους καλούμε να μην παγιδευτούν στις σκόπιμες προσπάθειες πόλωσης που καλλιεργούν τα επιτελεία της υποταγής, να σκεφτούν καλά την κριτική, τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων, να βγάλουν συμπεράσματα και να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ γιατί έχουμε μπροστά μας σκληρούς αγώνες.

Καταλήγοντας, κάλεσε σε συνέχιση της δράσης για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και κατά κλάδο και συντονισμένα. «Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να είναι η απεργία της 1ης Μάη ακόμα πιο μαζική, μαχητική κινητοποίηση των Συνδικάτων, του ΠΑΜΕ. Απλώνουμε τη δράση μας σε νέους τόπους δουλιάς, στις εργατογειτονιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δράση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έχει αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Αυτόν τον κατήφορο της ανυποληψίας και της απομόνωσης τον πήρατε και θα τον βαδίσετε μόνοι σας χωρίς την εργατική τάξη.

Μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, σημείωσε ο Γ. Παπαδούδης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων ΟΤΑ Αττικής, έγινε καθαρό ότι κυβέρνηση και δημοτικές αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ συνεργούν ανοιχτά για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενώ οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν τον αγώνα τους. Μόνη απάντηση η κλιμάκωση και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης.

«Μπλόκαραν» το μεγαθήριο

Από νωρίς τα χαράματα, εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, «μπλόκαραν» το μεγαθήριο THE MALL στο Μαρούσι, αποκλείοντας όλες τις εισόδους του. Ηταν ένας από τους δεκάδες χώρους δουλιάς που περιφρουρήθηκαν χτες από τις ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα. Στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στο μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση και τους «ομοίους» του, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήθηκαν και την τρομοκρατία με την οποία η εργοδοσία προσπαθεί μόνιμα να βάλει στο χέρι τους περίπου 2.500 εργαζόμενους. Γέμισαν το χώρο με πανό που καταδίκαζαν τη «σύμβαση - αίσχος» εργατοπατέρων και βιομηχάνων, μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε αποφασιστικά, σ' όλη τη χώρα, έξω από ξενοδοχεία, εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά καταστήματα και αλλού. Ηταν το επιστέγασμα της δουλιάς που «ξετυλίχτηκε» όλο το προηγούμενο διάστημα σ' εκατοντάδες τόπους δουλιάς, με εξορμήσεις, περιοδείες, κουβέντες με χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες για τη σημασία και την αναγκαιότητα να πετύχει η απεργία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκάθαρο σινιάλο σε κυβέρνηση και κεφάλαιο

Χαιρετίζοντας με χτεσινή της ανακοίνωση τους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που έδωσαν σ' όλη τη χώρα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η απεργιακή μάχη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και οι ταξικές Ομοσπονδίες. Παραπάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους μπροστά στα γραφεία των βιομηχάνων, για τη Σύμβαση της ντροπής που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και βιομήχανοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα ικανοποιητικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Η μαχητικότητα και ο δυναμισμός της σημερινής κινητοποίησης στέλνει ένα ξεκάθαρο σινιάλο στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού είναι της Πρωτομαγιάς. Καλούμε όλες τις ταξικές δυνάμεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προετοιμασία του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ