ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ»
Πληρώθηκαν σπάζοντας την τρομοκρατία

Με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στο πλευρό τους, κέρδισαν την εφαρμογή της Σύμβασης και τα δεδουλευμένα τους

Μετά την ανάκληση των απολύσεων στο πλοίο, οι ναυτεργάτες για δεύτερη φορά στρίμωξαν χτες τον Βαρδινογιάννη και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

ΛΕΠΙΔΗΣ

Μετά την ανάκληση των απολύσεων στο πλοίο, οι ναυτεργάτες για δεύτερη φορά στρίμωξαν χτες τον Βαρδινογιάννη και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Την απάντηση που έπρεπε πήραν χτες από τους ναυτεργάτες πλήρωμα του οχηματαγωγού πλοίου «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ», το παραπαίδι του Βαρδινογιάννη και συνολικά των εφοπλιστών, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και η κυβέρνησή του. Η ΑΝΕΚ, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ι. Βαρδινογιάννης, όχι μόνο πρωτοστατεί στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αλλά και στην παραβίαση της νομοθεσίας. Ο Βαρδινογιάννης, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με τη συνενοχή του υπουργού του, παραβίαζε κατάφωρα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «τσεπώνοντας» από τους μισθούς και τα επιδόματα των ναυτεργατών του πλοίου. Χτες το απόγευμα οι ναυτεργάτες, μετά από δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση και ρίχνοντας στο κενό τον τρομοκρατικό μηχανισμό που στήθηκε σε βάρος τους από εταιρία και ΥΕΝ, με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο πλευρό τους, ανάγκασαν την ΑΝΕΚ να εφαρμόσει τη Σύμβαση και να καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα αναδρομικά από την 1η Γενάρη 2005 μέχρι και χτες.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε προχτές το απόγευμα με επίσχεση εργασίας 9 μελών του πληρώματος και την ακινητοποίηση του πλοίου στο μόλο Κερατσινίου, ενώ ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κήρυξαν στάση εργασίας. Από την ΑΝΕΚ στήθηκε τραμπούκικη ομάδα από ανθρώπους της και ...«αγανακτισμένους» οδηγούς φορτηγών. Μάλιστα μεγάλο φορτηγό όχημα, που οδηγούσε ένας από τους «αγανακτισμένους», παραλίγο να περάσει πάνω από τους ναυτεργάτες που βρίσκονταν στον καταπέλτη και από θαύμα δεν έγινε το «μοιραίο». Οσο για τους λιμενικούς αυτοί βρίσκονταν παραπέρα κοιτώντας αλλού!

Συμπαραστάτη είχε ο Βαρδινογιάννης και την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Χτες στις 10 το πρωί είχε καθοριστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής. Ομως, όταν στην αίθουσα βρέθηκαν οι 9 ναυτεργάτες του πλοίου (5 ναύτες και 4 μηχανικοί), ζητώντας συμπαράσταση, η Εκτελεστική... διαλύθηκε!

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΑΣΤΗΡΩΝ ΜΑΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κάτεργο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Ενας 33χρονος έχασε το νεφρό του σ' ένα από τα συχνά «ατυχήματα» στην επιχείρηση

Ο 33χρονος μεταλλεργάτης Βιτάλης Κολοζόφ την περασμένη Τρίτη, 11 του μήνα, έχασε τον ένα του νεφρό, σε εργοστάσιο κατασκευής σπαστήρων, μετά από πτώση του από σιλό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το σακάτεμα του εργάτη αποκρύφτηκε επιμελώς από τον ιδιοκτήτη Μαλιαρόπουλο. Βγήκε στην επιφάνεια χτες, μετά από καταγγελίες εργαζομένων προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Με το «ατύχημα» αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση με την επωνυμία ΤΡΙΒΙΟΣΠΑΣΤΗΡΟΤΕΧΝΙΚΗ, στο Ρέντη, αποτελεί «σφαγείο». Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά και με συγκεκριμένα στοιχεία ότι αυτό που αποχαλινώνει τα αφεντικά, ώστε να «σφάζουν» εργάτες για το κέρδος, είναι ακριβώς η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της οποίας «χτίστηκε» για την εργοδοσία και το κατάλληλο νομικό πλέγμα προστασίας.

Η απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων είναι «πάγια τακτική» του Μαλιαρόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «ανταλλακτικά». Το προηγούμενο εργατικό ατύχημα έγινε πριν από περίπου 6 μήνες. Οχι μόνο το είχε αποκρύψει, αλλά ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σε τμήμα που είχε προηγηθεί έλεγχος από το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και είχαν γίνει στον Μαλιαρόπουλο σαφείς υποδείξεις για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, τις οποίες βέβαια «έγραψε» στα παλιά του τα παπούτσια. Μετά το προηγούμενο εργατικό ατύχημα, το ΚΕΠΕΚ μήνυσε τον Μαλιαρόπουλο, όμως, είναι τέτοιες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που το «χέρι του νόμου», αν «σκεφτεί» τελικά να αγγίξει τον επιχειρηματία, αυτό ίσως να γίνει μετά από χρόνια και το αδίκημα να έχει παραγραφεί.

Ομως, το ανατριχιαστικό είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκτός από τους 30 επίσημα εργαζόμενους, απασχολεί και άγνωστο αριθμό ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Αυτό, εκτός των άλλων, πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», οι εργάτες αυτοί πάνε «στ' άγραφα»! Οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα των ανασφαλίστων γίνονται τεράστιες, αν σημειωθεί ότι δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας όταν εκεί γίνονται βαριές δουλιές. Γερανοί, τόρνοι, ηλεκτροσυγκολλήσεις, όλα τα μηχανήματα χαρακτηρίζονται καρμανιόλες. Οι συνθήκες, δε, υγιεινής είναι ακατάλληλες ακόμα και για ζώα.

  • Δύο εργαζόμενοι - ηλεκτρολόγοι τραυματίστηκαν σοβαρά το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον ΑΗΣ Κερατσινίου της ΔΕΗ. Οι δύο εργαζόμενοι είχαν πάει να ελέγξουν βλάβη σε διακόπτη, ο οποίος έσκασε προκαλώντας τους εγκαύματα, ενώ ο ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να χάσει την ακοή του. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται.
ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ιδιωτικοποίηση με το μανδύα της «αποασυλοποίησης»

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ψυχικής Υγείας, μέσω και των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

«Γίνεται αποασυλοποίηση ή μετεγκατάσταση;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην περίφημη «αποασυλοποίηση» των υπαρχόντων ιδρυμάτων. «Απλώς μετεγκαθίστανται» συνέχισε, τονίζοντας πως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μετεγκατάσταση είναι η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των ασθενών (π.χ. συντάξεις) σ' αυτούς που λειτουργούν τους ξενώνες. Αυτοί κυρίως προσελκύονται με τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», ενώ κρατικές δομές - Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο, κλπ.- υποβαθμίζονται και αρκετά απ' αυτά έχουν κλείσει. «Το λέω αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ψυχιατρικά νοσοκομεία ή ένα πρότυπο ψυχιατρικό νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, άλλωστε, συζητήθηκε Ερώτηση του Π. Κοσιώνη, σχετικά με το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Νταού) Πεντέλης και τη μεταφορά των παιδιών σε ιδιωτικά ιδρύματα. Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι πρόκειται για «αποασυλοποίηση», που «δεν είναι τίποτα άλλο, παρά εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Και δημαγωγικά ισχυρίστηκε ότι «δε σημαίνει κατάργηση των υπηρεσιών, αλλά ενίσχυση των κοινοτικών δομών με ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, με σύγχρονες στεγαστικές δομές, με ειδικές μονάδες αυτισμού».

Ανταπαντώντας όμως, ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι το Νταού Πεντέλης «είναι το μοναδικό παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο σε ολόκληρη την Ελλάδα με τέτοιες δομές και με τέτοια τεράστια εμπειρία που έχει αποκομίσει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν επιστημονικό κέντρο τριτοβάθμιου χαρακτήρα για να αυξήσει τις δομές». «Τώρα, σημείωσε, μεταφέρονται τμήματα του νοσοκομείου σε άλλα ιδρύματα, χωρίς το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό και υποδομές. Αρα λοιπόν, πάμε σε μιαν αποδόμηση του συστήματος Ψυχικής Υγείας σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η παιδική ηλικία και όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν σε μια κατάσταση που θα είναι ακόμα χειρότερη και θα είναι εις βάρος αυτών των οικογενειών και κυρίως των οικογενειών εκείνων που έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν κρίση σε μια συγκεκριμένη στιγμή».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών

Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών συγκροτήθηκε στην Πρέβεζα σε σύσκεψη εργαζομένων του νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση, που έγινε πρόσφατα, παραβρέθηκε η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία επισήμανε την ανάγκη να προβληθεί και από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Πρέβεζας το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Yγείας και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους τα οποία βάλλονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πρέβεζας από το ιατρικό, νοσηλευτικό και εργατοτεχνικό προσωπικό μίλησαν για τις ελλείψεις και αναφέρθηκαν στην προωθούμενη δημιουργία του νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα μέσα από τις κερδοφόρες για τους ιδιώτες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ