ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενα βήμα μπροστά για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Πιο πλούσια σε εμπειρία από τη δράση στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και κατοικίας της νεολαίας και με αυξημένες ευθύνες βγαίνει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ από τη 16η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Τις εργασίες παρακολούθησε αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένη Μπέλλου και το μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ Κώστα Αβραμόπουλο, ενώ από το ΚΣ της ΚΝΕ η Νένα Νικοπολιτίδου. Εκλέχτηκε νέος γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ο Δημήτρης Τσιντικίδης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η Οργάνωση αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό ρόλο της ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου στην πάλη για το σοσιαλισμό με βάση την απόφαση του 17ου Συνεδρίου.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν, η Οργάνωση της Θεσσαλονίκης έδωσε σοβαρές πολιτικές μάχες στο πλευρό του Κόμματος στην παραπάνω κατεύθυνση. Για το επόμενο διάστημα μπήκε στο συνολικό σχεδιασμό της Οργάνωσης η σταθερή οργανωμένη παρέμβαση της ΚΝΕ στους χώρους εργασίας (εργοστάσια, νέες τεχνολογίες, κατασκευές), κι εκπαίδευσης (χώροι κατάρτισης, σχολεία) της νεολαίας. Καθώς κι η δημιουργία επιτροπών στήριξης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η Οργάνωση ανέπτυξε δράση στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και κατοικίας των νέων της Θεσσαλονίκης. Συγκροτήθηκε η τοπική γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ συμβάλλοντας στις αρχαιρεσίες των Σωματείων, στη μαζικοποίηση των σωματείων με εγγραφές νέων μελών, στη συσπείρωση νεολαιίστικων μαζικών φορέων (π.χ., Σύλλογο Δημοσίων ΙΕΚ, 7μελές ΔΣ του ΟΑΕΔ) σε αυτή, με βάση την πλατφόρμα του ΠΑΜΕ. Αποκορύφωμα της μέχρι σήμερα δράσης αποτελεί η δημιουργία Λέσχης Νέων με αντικείμενο την πολιτιστική δραστηριότητα. Παράλληλα έγιναν διεργασίες στο χώρο των μαθητών. Με κινητοποιήσεις των μαθητικών συμβουλίων ενάντια στην «αξιολόγηση», στα προβλήματα σχολικής στέγης, στο μεθοδευμένο αυταρχισμό. Αναπτύχθηκε, επίσης, ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μέσα στην τάξη απέναντι στα διάφορα ευρωενωσιακά ιδεολογήματα.

Η Ελένη Μπέλλου μιλώντας στη Συνδιάσκεψη σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη έντασης των εργασιών του Κόμματος για τη δημιουργία μορφωτικού ρεύματος στη νεολαία, για την αναζωογόνηση του νεολαιίστικου κινήματος, την όξυνση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής και με φαινόμενα εκφυλισμού. Την ανάγκη να συμβάλει η ΚΝΕ στην κινητοποίηση δυνάμεων στο πλευρό του Κόμματος καθώς και στη δράση της ΚΝΕ σε φορείς συσπείρωσης της νεολαίας.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας σαν επαναστατική νεολαία

Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα και αισιοδοξία προχωράει η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ μπροστά στο 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Την Κυριακή, 16 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψή της, όπου συζητήθηκε η δράση της το προηγούμενο διάστημα και οι Θέσεις για το Συνέδριο.

Τόσο στην εισήγηση όσο και στις τοποθετήσεις των ομιλητών σημειώθηκαν τα θετικά βήματα των οργανώσεων στη δράση, η πλούσια πείρα από την παρέμβαση και την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, αποτυπώθηκε η θέληση και η αποφασιστικότητα για ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης στη νεολαία, με στόχο την ισχυροποίηση της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους όπου εργάζεται και σπουδάζει η νέα γενιά, για τη δημιουργία νέων Οργανώσεων Βάσης. Αλλά και η ανάγκη έντασης της προσπάθειας για δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Σ' αυτήν την προοπτική δόθηκε βαρύτητα στην καλύτερη λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης και στο ξεπέρασμα των όποιων αδυναμιών.

Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ, και αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Θέμη Γκιώνη.

Στην παρέμβασή του ο Θ. Τζιαντζής, αφού τόνισε ότι το Κόμμα έχει χρέος να στηρίξει τη δράση της ΚΝΕ, σημείωσε ότι το 9ο Συνέδριο έχει στόχο να απαντήσει στο ζήτημα πώς η ΚΝΕ θα ανταποκριθεί στο ρόλο της ως επαναστατική νεολαία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να μπολιάζουμε όλη τη δράση μας και να κατακτάμε την ικανότητα οργανωμένα να συμμετέχουμε στην ταξική πάλη.

Ο Θέμης Γκιώνης σημείωσε την ανάγκη, πατώντας και στην κατακτημένη πείρα, να αξιοποιηθούν ο προβληματισμός και οι σκέψεις των συντρόφων. Ενώ υπογράμμισε ότι, μπροστά στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών που είναι μια πολιτική μάχη, πρέπει να εξοπλιστεί η Οργάνωση με βάση την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και να δράσει αποφασιστικά μέσα στη νεολαία. Να αφομοιωθεί σε βάθος το πρόγραμμα του Κόμματος και η λειτουργία των ΟΒ να βελτιωθεί και να ασχολούνται με όλα τα προβλήματα που αφορούν τη νεολαία.

Εκλέχτηκε νέο Συμβούλιο Περιοχής με Γραμματέα τον σ. Αγγελο Τσουραπά.

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πιο ώριμα και αποφασιστικά

Ο προβληματισμός που θέτουν οι Θέσεις του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ για το πώς η Οργάνωση θα γίνεται καθημερινά ικανότερη, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου και επαναστατικού ρόλου της, ως νεολαίας του ΚΚΕ, αναπτύχθηκε στις εργασίες της 6ης Πανθεσσαλικής Εκλογοαπολογιστικής Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Θεσσαλίας, που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που παρουσιάστηκε από τον γραμματέα του Γ. Κορίτσα, την περίοδο που πέρασε από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη η Οργάνωση έδωσε μια σειρά από μάχες, από τις οποίες, συνολικά, βγήκε πιο ώριμη.

Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις συνθήκες ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που βιώνει η νεολαία και οι λαοί, τόνισε: «Αυτό που λέμε ότι ο κομμουνισμός είναι το μέλλον μας, αναβλύζει, πηγάζει από κάθε πτυχή της ζωής. Και είναι ολοζώντανο μπροστά μας, δεν είναι κάτι αφηρημένο. Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις για μια σειρά μεγάλα προβλήματα που απασχολούν και τη νεολαία και γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, ν' αναζητήσουμε επιστημονικές απαντήσεις στην εξήγησή τους, θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ότι είναι επίκαιρος και ώριμος ο σοσιαλισμός, ως αντικειμενική ανάγκη». Για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές είπε: «Εχουμε μπροστά μας μεγάλη μάχη. Εχουμε μια πείρα, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε. Μπορούμε να δώσουμε μια πολύ γερή μάχη με αποτελέσματα και να κινητοποιήσουμε μάζες νεολαίας και να πείσουμε».

Εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε ο Κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι «διαβάζοντας τις Θέσεις του 9ου Συνεδρίου, αναδεικνύεται με καλύτερο τρόπο το ζήτημα της ενίσχυσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσης, όπως μπαίνει σαν κεντρικό ζήτημα για το συνέδριο, αλλά και απαντά σε μια σειρά από ανάγκες της ζωής και η συνθετότητά της».

Στη συνδιάσκεψη εκλέχτηκε το νέο Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, οι αντιπρόσωποι για 9ο Συνέδριο, ενώ γραμματέας της επανεκλέχτηκε ο Γ. Κορίτσας.

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το δίμηνο Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

-- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

-- Μια τηλεόραση plasma 24``

-- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902» στις 23.00, την εκπομπή«ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ».Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί για τις εξελίξεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με τους: Γιώργο Νάνο, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Φώτη Ιγνατίου, στέλεχος της ΝΔ, και Δημήτρη Λιντζέρη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ