ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Επιζήμια η τακτική του συμβιβασμού

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη στο εργοστάσιο

Κάλεσμα συνέχισης του αγώνα για ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Προχτές, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο και ενημερώθηκε από το ΔΣ του σωματείου για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιτροπές που συστάθηκαν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο ορθολογικής και βιώσιμης λειτουργίας του εργοστασίου. Αμέσως μετά μίλησε στους εργαζόμενους στο χώρο της καντίνας.

Ο Α. Τζέκης τόνισε πως το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει και η ευθύνη γι' αυτό ανήκει στην κυβέρνηση. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην μπουν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης που επιχειρούν να τους βάλουν κυβέρνηση και τράπεζες. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εγγυηθούν λύση βιώσιμη μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον που γίνεται ακόμη πιο άγριο στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και των επιλογών της ΕΕ για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων.

Σημείωσε επίσης πως η πώληση της «Εμπορικής» και η απεμπλοκή της από το μετοχικό κεφάλαιο της ΒΦΛ δεν αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας. Αλλωστε και η «Εθνική» τράπεζα μετά τις «δυναμικές» εξαγορές, με τη σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μπαίνει κι αυτή στην ευθεία της ιδιωτικοποίησης, με ό,τι συνεπάγεται.

Ο Α. Τζέκης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν να φύγουν οι τράπεζες και οι μεσάζοντες από τη λιπασματοβιομηχανία, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα λιπασματοβιομηχανίας, που άλλωστε αποτελεί στρατηγική απόφαση του κλάδου τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Παράσταση πασχαλινής «συμπάθειας»

Πίσω από... τσουρέκια προσπάθησε ο υπουργός Υγείας να κρύψει τις τραγικές συνέπειες της «ανθυγιεινής» πολιτικής

Πασχαλιάτικη παράσταση επίδειξης «ευαισθησίας» με φόντο τους μικρούς ασθενείς και τους ανθρώπους με αναπηρία, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) που μαστίζονται - εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ΝΔ στην Υγεία - από τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, έδωσαν χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Συνοδευόμενοι από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πήγαν στο «Αγία Σοφία» και μαζί με εθελοντές συνωστίζονταν σε ογκολογικά και άλλα ειδικά τμήματα και μοίραζαν δώρα στα παιδιά. Πίσω βέβαια από το ωραιοποιημένο σκηνικό, το νοσοκομείο μαστίζεται από τραγικές ελλείψεις προσωπικού, με χαρακτηριστικότερη αυτή των νοσηλευτών, όπου παραμένουν κενές περισσότερες απ' το 35% των οργανικών θέσεων. Οπως ανέφεραν οι γιατροί και εργαζόμενοι των παιδιατρικών τμημάτων, λειτουργούν αυστηρά με προσωπικό ασφαλείας, ειδικότερα το απόγευμα και τη νύχτα που δύο νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 50 παιδιά! Ακόμα, στην Καρδιολογική και Οφθαλμολογική κλινική η αναμονή για εξέταση κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στο νοσοκομείο δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κωνσταντόπουλο, το ΕΙΑΑ στους Αγιους Ανάργυρους και μοίρασε... τσουρέκια και «συμπάθεια». Κι αυτά όταν το ΕΙΑΑ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Συνολικά, η χώρα μας χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες 2.000 κλίνες αποκατάστασης και σήμερα υπάρχουν μόλις 200, όλες στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της αποκατάστασης από το ιδιωτικό κεφάλαιο και δεκάδες ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν για τις πανάκριβες θεραπείες σε χώρες του εξωτερικού.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σφράγισαν ξανά το «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»

«Δεύτερο χτύπημα» για την ανάκληση της αυθαίρετης απόλυσης της Χρυσούλας Μαγριπλή ήταν ο χτεσινός αποκλεισμός καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στη Ν. Χαλκηδόνα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Πρόκειται για την εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, που ο μεγαλοκαταστηματάρχης Αποστόλου πέταξε στο δρόμο μετά από 18 χρόνια δουλιάς και - για να γλιτώσει την αποζημίωση - την ανάγκασε να υπογράψει ότι «αποχωρεί οικειοθελώς» με τον άθλιο εκβιασμό της κατηγορίας για κλοπή. Μάλιστα, στο ίδιο σημείωμα που υπέγραψε η εργαζόμενη, υπήρχε λίστα με εννιά ακόμα ονόματα εργαζομένων έτοιμα ν' αποσταλούν στον ΟΑΕΔ με το χαρακτηρισμό «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Ετσι ώστε η εργοδοσία να μπορέσει να τους αντικαταστήσει με «μερικώς απασχολούμενος» ή «επιδοτούμενους», αβγαταίνοντας τα κέρδη της.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΡΕΘΥΜΝΟ: Εκτός κινδύνου στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο αλβανικής καταγωγής Εϊντ Γιόσεφ Ντάντο, 26 χρόνων, σοβατζής, που το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 17 Απρίλη, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, όταν ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ.

ΟΤΕ: Να μην καταβάλλει το κόστος του χαρτοσήμου για το δάνειο που θα δώσει στο Ταμείο Αρωγής, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», αποφάσισε προχτές το ΔΣ του ΟΤΕ. Με αυτόν τον τρόπο το ταμείο - και επομένως οι ασφαλισμένοι του - καλείται να πληρώσει το χαρτόσημο, που μαζί με τον τόκο που θα καταβάλει τα επόμενα χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου ανέρχεται περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα της «εθελούσιας εξόδου» είναι μέρος της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι η διοίκηση του ΟΤΕ με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων των τεσσάρων τελευταίων μηνών, καθώς και τα αναδρομικά των ετών 2002, 2004 και 2005. Τα προβλήματα του Ψυχολογικού Κέντρου Β. Ελλάδας, που μετατράπηκε στην αρχή του χρόνου από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε συμβολικό αποκλεισμό για μια ώρα της υποθαλάσσιας σήραγγας στην Πρέβεζα προχώρησαν οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Πρεβέζης» διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται - και τα οποία αντιστοιχούν σε 11 μήνες - μετά το λουκέτο του εργοστασίου από τον μεγαλοβιομήχανο Αργυρό.

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της «Αγροτικής Ασφαλιστικής» στην πρόθεση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας να εντάξει την εταιρία στον αντεργατικό νόμο της ΝΔ για τις πρώην ΔΕΚΟ. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση επιχειρεί να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς προς το χειρότερο επικαλούμενη ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λείπουν μόνο οι κουκούλες

Αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει και τον εκτελούν άψογα. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη θιγούν κατ' ελάχιστο οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Επιλέγουν να «θυσιάσουν» ακόμη και το δικαίωμα των συναδέλφων τους στη δουλιά. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, σπρώχνει τους εργαζόμενους σε ευθεία αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη. Και χτες οργάνωσε κινητοποίηση με μοναδικό αίτημα, «να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης τώρα αμέσως».

Αυτό το αίτημα στηρίζουν και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι αιρετοί τους στην Αυτοδιοίκηση από τον υπερνομάρχη, μέχρι το Νομάρχη και το Δήμαρχο Καβάλας. Αυτοί που στα λόγια σχίζονται για την «ενότητα» των εργαζομένων, δουλεύουν στοχοπροσηλωμένα για τον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση της εργατικής τάξης. Στρέφουν τον εργάτη απέναντι στον εργάτη και χαϊδεύουν τρυφερά τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους. Μοναδικός τους στόχος να μην αποκαλυφθεί ότι το σύστημα που υπερασπίζονται γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Ετσι χτες έδειχναν ως αντίπαλο τους μετανάστες, σήμερα τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της άλλης πόλης, αύριο θα δείχνουν το ίδιο το παιδί τους. Τώρα «εκσυγχρονίστηκαν» και δε φορούν κουκούλες. Διατηρούν όμως το ρόλο του δοσίλογου για τα δίκια της εργατικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Να σταθούν, περήφανοι και ανυπότακτοι, με καθαρή συνείδηση. Να επιλέξουν το δρόμο της προοπτικής. Του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα κόντρα στην πολιτική που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κλείνει τα εργοστάσια και πετά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.


Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ