ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πιο ψηλά ο πήχης των απαιτήσεων

Εφοδιασμένοι με την πλούσια πείρα τους από τις μεγάλες μάχες που έδωσαν σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, σε κάθε στέκι νεολαίας και μαθαίνοντας από τις αδυναμίες τους, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες του Πειραιά ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων ψηλότερα. Βάζουν μπρος για νέες πρωτοβουλίες, για ακόμα δυναμικότερους αγώνες, με στόχο να μπολιαστούν οι νέοι και οι νέες του Πειραιά με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να δουν τη σημασία που έχει να βάλουν «πλάτη» για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, να διατρανώσουν την απαίτησή τους ότι: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Αυτό ήταν το «στίγμα», όπως αποτυπώθηκε από την εισήγηση και τις ομιλίες των αντιπροσώπων της 9ης Παμπειραϊκής Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ, που έγινε την περασμένη Κυριακή 16 του Απρίλη. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, και αντιπροσωπεία του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟΠ, Νίκο Σοφιανό.

Από την εισήγηση, που παρουσίασε ο απερχόμενος γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, Γιάννης Γκιόκας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, αναφέρθηκε η πλούσια δράση που ανέπτυξε η Οργάνωση τα δύο χρόνια που πέρασαν και συνέβαλε να κερδηθούν περισσότεροι νέοι με την πολιτική του ΚΚΕ και να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Συνέβαλε στην ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, με τη συγκρότηση Επιτροπών Νεολαίας σε μια σειρά χώρων δουλιάς και τη συγκρότηση Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Συγκρότησε και μαζικοποίησε Συλλόγους Σπουδαστών σε δημόσια ΙΕΚ, κατοχύρωσε τον πρωτοπόρο ρόλο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, κ.λ.π. Και αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Πειραιάς είναι μια περιοχή με τεράστια προβλήματα, μια και η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με στήριγμα και τον ΣΥΝ, έχει αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει στους νέους φτάνοντας στο 20%, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος τους να είναι στην ημερήσια διάταξη, 2 στους 10 νέους να εγκαταλείπουν το σχολείο, και πάει λέγοντας.

Αναφέρθηκε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αδυναμίες, όπως είναι η έλλειψη της σε βάθος αφομοίωσης της πολιτικής του ΚΚΕ, η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ακόμα πιο ισχυρών δεσμών με τη νεολαία. Ανάμεσα στους άμεσους στόχους είναι η δυναμική παρέμβαση της Οργάνωσης με σκοπό τη διαμόρφωση κριτηρίου ψήφου στη νεολαία για την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Νέος γραμματέας της Οργάνωσης εκλέχθηκε ο Βαγγέλης Μαρούπας.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με απαιτητικότητα και μαχητικότητα για το κέρδισμα της νεολαίας

Η συζήτηση των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ μπροστά στο 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης την Κυριακή 16 Απρίλη, ήταν πλούσια, μαχητική και αισιόδοξη. Εξέτασαν με απαιτητικότητα την πορεία της δράσης της Οργάνωσής τους, την πείρα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που έδωσαν στα προηγούμενα δύο χρόνια. Στο επίκεντρο του προβληματισμού, το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου τους. Το πώς θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η ΚΝΕ, αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό ρόλο της, ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό. Δε χαρίστηκαν σε αδυναμίες και καθυστερήσεις, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τι πρέπει να αλλάξουν και πώς να το αλλάξουν, ώστε να ενισχύονται τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της Οργάνωσης. Η συζήτηση ανέδειξε την αναγκαιότητα έντασης της ιδεολογικής δουλιάς, αλλά και της βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλιάς στις ΟΒ, ώστε να καταχτήσουν το στόχο που έθετε η εισήγηση, ως την επόμενη Συνδιάσκεψη να έχουν γίνει βήματα στην ικανότητα να δουλεύουν για την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ για τη νεολαία, σε όλο και πλατύτερα τμήματά της από τους εργαζόμενους νέους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους αγρότες.

Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος από τους Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Σούλα Βλησσίδου, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και τον Νίκο Φακιρίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Περιοχής, ενώ από το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης.

Στην παρέμβασή του, ο Στέφανος Λουκάς αναφέρθηκε στο πώς η ΚΝΕ με τη στήριξη του Κόμματος θα εξασφαλίζει με τη δράση της, να εντάσσονται πλατύτερα τμήματα της νεολαίας στην πάλη με το εργατικό κίνημα, να ωριμάζει η πολιτική τους συνείδηση για την αναγκαιότητα της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου για την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και τις δυνατότητες βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλιάς των οργάνων και των στελεχών, ώστε να γίνεται πλατιά ιδεολογικοπολιτική δουλιά μέσα στη νεολαία, να συσπειρώνονται δυνάμεις στην ΚΝΕ και να αναπτύσσεται η πάλη σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με προσανατολισμό στην ανάπτυξη της Οργάνωσης

Με περισσότερη ωριμότητα και σταθερά προσανατολισμένη στην ολόπλευρη ανάπτυξή της και την ενίσχυση της παρέμβασης στη νεολαία βγήκε από τη Συνδιάσκεψη Περιοχής η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η Συνδιάσκεψη έθεσε στο επίκεντρο του προβληματισμού της το πώς θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η ΚΝΕ αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό ρόλο της ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου στην πάλη για το Σοσιαλισμό.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν ο Νίκος Κούρος από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ κι ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ εκλέχτηκε η Σίσσυ Χοροζάνη.

Το προηγούμενο διάστημα, η Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας ανέπτυξε δράση στους χώρους των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών και των νέων εργαζομένων. Μέτρησε βήματα κι αδυναμίες από το άνοιγμα στους χώρους αυτούς. Εγιναν σοβαρές προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η παρέμβαση της Οργάνωσης και να εξειδικευτεί η δουλιά ανά χώρο.

Εκτός των άλλων, διαπιστώθηκε, πως αποφασιστική ήταν η συμβολή της Οργάνωσης στη συγκρότηση Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών στις Σέρρες, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη σε Σέρρες και Εδεσσα. Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιοχής πραγματοποιήθηκε πλατύ άνοιγμα κι αναπτύχθηκαν διεργασίες για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το άρθρο 16 του Συντάγματος, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, ενώ άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της ΠΚΣ σε Εδεσσα και Σέρρες. Σταθεροποιήθηκε η παρουσία της Οργάνωσης στους χώρους κατάρτισης των νέων και στους εμποροϋπαλλήλους. Βασικοί στόχοι της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα είναι να σταθεροποιηθεί και να συνεχιστεί η ολόπλευρη ανάπτυξη και παρέμβαση της Οργάνωσης στους παραπάνω χώρους αλλά και στους νέους αγρότες της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Νίκος Χριστάνης, μεταξύ των άλλων, σημείωσε τη δυνατότητα και την ανάγκη η ΚΝΕ να συμβάλλει, με την οργανωμένη δράση της πλάι στο Κόμμα, στην ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ. Ενώ τόνισε την ανάγκη οργανωτικής ανάπτυξης και αφομοίωσης των νέων μελών, της ενίσχυσης του ιδεολογικού - μορφωτικού ρεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ