ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεκαθαρίζει το επιχειρηματικό τοπίο

Σε ...τραπεζίτη μετατρέπεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα εγκρίνει τις μελέτες βιωσιμότητας επιχειρήσεων από Θράκη - Καβάλα - Δράμα, προκειμένου να τους χορηγηθεί η κρατική εγγύηση

Σε ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων - με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια - που είναι εγκαταστημένες στην περιφέρεια της Θράκης, καθώς και στους Νομούς Δράμας και Καβάλας, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά σε οφειλές από δάνεια βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, κτηνοτροφικών επιχειρήσεων βιομηχανικού τύπου και ξενοδοχειακών μονάδων που είναι εγκαταστημένες στους νομούς της Θράκης καθώς και στους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Η πρωτοτυπία της ρύθμισης, όμως, συνίσταται στο γεγονός ότι το κράτος λειτουργεί ως ...τραπεζίτης.

Κι αυτό, γιατί προϋπόθεση για τη χορήγηση της εγγύησης του δημοσίου σε ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των επιχειρήσεων (έως 30/6/2006) είναι να έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας από την επιχείρηση, την οποία θα εγκρίνει - σε ρόλο τραπεζίτη - το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους! Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μελέτη δύναται να περιλαμβάνει και σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης ή και δυνατότητα υπαγωγής της στο άρθρο 44 του Ν. 1892/90 (υπάγονται επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης). Στα πλαίσια του σχεδίου εξυγίανσης, προβλέπεται επίσης αναδιάρθρωση των υφιστάμενων οφειλών και των υφιστάμενων εξασφαλίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και η λήψη νέων εξασφαλίσεων! Με την εισαγωγή δηλαδή τραπεζικών κριτηρίων στη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση, επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου, καθώς σε αυτή μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις οικονομικά βιώσιμες... Οσες κριθούν μη βιώσιμες δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετες υποθήκες ή δε θα μπορέσουν να ενταχθούν, κάτι που μοιραία θα τις οδηγήσει σε παύση εργασιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, το σύνολο των οφειλών από κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις μετασχηματίζεται σε ένα νέο δεκαετές δάνειο - στο οποίο παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου - που μπορεί να εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα δόση την 31-12-2006 και τελευταία την 31-12-2016. Ως επιτόκιο, για τους νομούς της Θράκης, ορίζεται το ισχύον επιτόκιο της αγοράς, ενώ για τους Νομούς Καβάλας και Δράμας ορίζεται το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων του δημοσίου, αυξημένο κατά 70% (πλέον της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75).

Ως όρος και προϋπόθεση για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου τίθεται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρία, στην οποία θα υπάρχουν στοιχεία για το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, καθώς και οι συμφωνίες - ρυθμίσεις αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Πρέπει επίσης να υποβληθούν στοιχεία για το ταμειακό πρόγραμμα της εταιρίας, οι προβλέψεις εσόδων - κερδών για μία τριετία, τα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της, οι υφιστάμενες και πρόσθετες εμπράγματες εξασφαλίσεις, κλπ.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στην ασυδοσία των καπνεμπόρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απελπιστικά χαμηλές τιμές που προσφέρει φέτος οι καπνέμποροι, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης στο χώρο απέναντι στη Νομαρχία στην Κομοτηνή. Οπως τόνιζαν αγρότες και συνεταιριστές από τα καπνοχώρια της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση, όλοι τους πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί οι καπνέμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τον μπασμά και αγωνιούν επίσης για τη ζοφερή προοπτική που διαγράφεται για τον κλάδο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καπνοπαραγωγών Ν. Ροδόπης, μίλησαν εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαρτοματζίδης και ο Αλί Μουαρέμ, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πάσσου. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτών από τα χωριά Κάλχα, Οργάνη, Πάσσο, Ιασμο, Κοφτερό, Καλλίστη κ.ά.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι εμποροβιομήχανοι ζητάνε από 760 παραγωγούς να τους πουλήσουν τον μπασμά προς 30 λεπτά το κιλό με τη δικαιολογία ότι δεν έκαναν έγκαιρα συμβόλαια. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι αναγκάζουν το 30% των αγροτών του χωριού Μύστακα να τους παραδίδει τον καπνό στην εξευτελιστική τιμή των τριάντα λεπτών. Αλλά και γενικότερα οι τιμές για τον μπασμά είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού συνήθως κοστολογούνται από 60 λεπτά μέχρι και ένα ευρώ το κιλό και φθάνει μόνο σε λίγες περιπτώσεις στα 2,5 ευρώ.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Τάσος Χαρτοματζίδης, η πολιτική που εφαρμόζουν στον αγροτικό τομέα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμμορφούμενες στους κανονισμούς της ΕΕ φέρνουν τους αγρότες σε απόγνωση, αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει το βιοτικό τους επίπεδο. «Φέτος, οι τιμές είναι πιο χαμηλές από τις περσινές, ανέφερε. Οι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι είναι ελεύθεροι να κλέβουν τον ιδρώτα μας, το μόχθο μας, τη ζωή μας για να γεμίζουν τα σεντούκια τους. Εχουν συμμάχους την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, τη ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, τους τοπικούς παράγοντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.»

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι οι αγρότες εδώ και τώρα διεκδικούν:

- Τιμές που μαζί με την επιδότηση να εξασφαλίζουν εισόδημα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους,

- Να αγοράσουν τα καπνά από τους 760 αγρότες που τους απέκλεισαν, με ικανοποιητικές τιμές,

- Περιορισμό των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων,

- Παράταση της περιόδου παράδοσης του καπνού.

Ανακαλούνται MAZDA MX-5

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση αερόσακου οδηγού αυτοκίνητα MAZDA μοντέλο ΜΧ-5. Η ανάκληση αφορά σε 157 οχήματα παραγωγής από 21-12-2004 μέχρι και 15-2-2006. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.5156.057, 210.5156.047 και 210.5156.029.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες

Να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους μαζί με την ΠΑΣΥ, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ζήτησε από τους αγρότες του Προχώματος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Ο Γ. Πατάκης μίλησε προχθές το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ, όπου συμμετείχαν παραγωγοί και συνεταιριστές της περιοχής, καθώς και πολλοί νέοι αγρότες.

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών, ο Γ. Πατάκης κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, να παλέψουν για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και να δυναμώσουν τη συμμαχία και με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

«Η ΠΑΣΥ, τόνισε, αγωνίζεται για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες του λαού και της χώρας και να εξασφαλίζει ο αγρότης εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του. Γι' αυτό η ΠΑΣΥ σας καλεί να παλέψετε για μια διαφορετική συγκρότηση και πορεία του συνεταιριστικού κινήματος, που θα βασίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, ενάντια στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης σε λίγους επιχειρηματίες».

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» ΚΑΙ «ΕΡΓΟΣΕ»
Νέοι εκλεκτοί για το ξεπούλημα

Στην καρατόμηση των προέδρων των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» Π. Παπαγεωργίου και της ΕΡΓΟΣΕ Ν. Κουμαντάνου προχώρησε χτες η κυβέρνηση.

Στην ολιγόλογη επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, αναφέρεται απλά ότι τα καθήκοντα των «παραιτηθέντων» προέδρων αναλαμβάνουν οι Ηλίας Καράτζαλης και Νίκος Αποστολόπουλος, αντίστοιχα. Ο μεν πρώτος ήταν έως τώρα μέλος του ΔΣ των ΟΑ, ο δε δεύτερος που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, ήταν πρώην γενικός διευθυντής Προγραμματισμού του ΟΣΕ.

Και οι δύο αποπεμφθέντες πρόεδροι είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ προ διετίας. Ανεξάρτητα πάντως από τους πραγματικούς λόγους που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην απομάκρυνση των μέχρι πρόσφατα «εκλεκτών» της, η ουσία είναι ότι και οι νέοι «εκλεκτοί» θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και το μοίρασμα «γενναίων» κονδυλίων για σιδηροδρομικά έργα, σε εργολαβικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ